Skocz do zawartości

Nowy baniak 240l start poprzez ceramike z innego akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Wolfik napisał:

Postaraj się nie zapychać zbytnio filtracji. Sam jestem w posiadaniu HW i wiem, że bardzo łatwo można zmniejszyć sik filtra

Uruchom dwa. 

Przecież to biolog będzie...

Sam też posiadam HW-302 a w nim mam w dwóch koszach purolite przysypane ceramiką,trzeci kosz to aktualnie grys koralowy,no a czwarty kosz to gąbka ppi45...Spadku przepływu nie zauważyłem ale nie zwracam na to uwagi bo to biolog a takiemu nawet wystarczy 400-500l/h przepływu...

Opublikowano

@egon44A sprawdzałeś przeplyw? Ja swego czasu przy hw 303 ceramika ok.0.7l, trochę zeolitu, gąbka z zestawu + prefiltr zmierzyłem przepływ i wyszło koło 500l/h przy papierowyych 1800. Niby starczy jako biolog ale jak ktoś kompletuje sprzęt już do większego akwarium może się lekko zawieść. Moim zdaniem jak jest możliwość zwiększenia przepływu to warto z tego skorzystać. Wyjąłem z filtra gąbkę z zestawu i zeolit i niby lepiej dmucha.

@ASCON z czasem po obserwacjach parametrów wody jak i samej wody sam zadecydujesz co Ci się przyda.

Opublikowano
22 godziny temu, ASCON napisał:

ok długo taki okres może trwac przed wpuszczeniem rybek?

To już się okaże jak zbadasz parametry wody testami...Mam na myśli testy np. firmy JBL (NO3 , NO2 , NH4) no i na końcu pH z zakresu skali 7.4-9.0...

Może to być tydzień czasu biorąc pod uwagę dojrzałą biologię z kubełka a może się to też przedłużyć...

22 godziny temu, ASCON napisał:

czyli stosowac cos jeszcze w koszach czy sama ceramike zostawic

Wiesz ja osobiście bym zostawił samą ceramikę a na zasys kubełka dałbym prefiltr w postaci gąbki i to wszystko...

22 godziny temu, Wolfik napisał:

@egon44A sprawdzałeś przeplyw? Ja swego czasu przy hw 303 ceramika ok.0.7l, trochę zeolitu, gąbka z zestawu + prefiltr zmierzyłem przepływ i wyszło koło 500l/h przy papierowyych 1800. Niby starczy jako biolog ale jak ktoś kompletuje sprzęt już do większego akwarium może się lekko zawieść. Moim zdaniem jak jest możliwość zwiększenia przepływu to warto z tego skorzystać. Wyjąłem z filtra gąbkę z zestawu i zeolit i niby lepiej dmucha.

Po co mam mierzyć przepływ skoro filtr u mnie służy tylko i wyłącznie jako biolog...

Parametry są w porządku więc nie bawi mnie zabawa w mierzenie przepływu skoro wszystko działa jak należy...Czasami tak jest że im częściej grzebiesz w kubełku(zmieniasz itp.) to właśnie na pierwszym miejscu zawsze cierpią  na tym ryby...

Daj działać biologi i niech akwarium żyje swoim życiem ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie i zrobil się problem ceramike ktora mialem miec bd mial tylko ze gosciu już wydal czesc komus innemu dosypal 0,5nowej ile bd potrzebowal na jej dojrzanie?

Opublikowano
35 minut temu, ASCON napisał:

Panowie i zrobil się problem ceramike ktora mialem miec bd mial tylko ze gosciu już wydal czesc komus innemu dosypal 0,5nowej ile bd potrzebowal na jej dojrzanie?

Nie zadawaj się z nie poważnym gościem i zrezygnuj bo miesza starą z nową i nie wiesz ile tej starej na prawdę tam jest - niech idzie w piz....u.

Jak się nie śpieszysz z rybami i nic cię nie pogania to startuj na swojej nowej ceramice i nikt ci nie powie czy to będzie 2 tygodnie czy miesiąc ale tak załóż termin. Zobacz metody startu i działaj

Jak przestępujesz z nogi na nogę , albo gotowa obsada czeka i może ci ten nie poważny gościu tez sprzedać to wpisz prośbę tu .

Zapewne koledzy z Kielc ci pomogą.