Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Mam malutkie pytanko . Jestem poczatkujacy tzn mam pyszczuszki ok pol roku . Kupilem akwarium z zielonymi uporczywymi glonami ktore ciezko usunac opanowaly wszystko wiec wywalilem wszystko doslownie lacznie z filtrem wewnetrznym wsadzilem wszystko nowe i dolalem bakterie "serra bio nitrivec" polecone przez sprzedawce  wsxystko git tylko wlalem to w niedziele w nocy i do tej pory woda jest zmecona . Oczyscila się już w 80% ale dalej jest metna czy to ustanie kiedy moge zrobic pierwsza podmiane . Dziekuje u pozdrawiam

Opublikowano

Znaczy wymieniłeś cały piasek, kamienie i wszystkie filtry? Zostawiłeś chociaż ceramikę (jeśli była)? Czy też dałeś nową? Czy tam jeszcze pływają ryby? Jeśli tak to czy masz testy kropelkowe na NO2 i NO3 Jbl lub Salifert? Jeśli tak to zrób je jutro w ciągu dnia przy świetle dziennym. I przygotuj się na ewentualne zgony jeśli na wszystkie powyższe pytania odpowiedziałeś twierdząco i nie zadziałasz szybko.

Woda mętna bo albo nie wypłukałeś dobrze piasku albo masz typowy objaw świeżego zbiornika czyli pierwotniaki.

Musisz zdecydować - albo słuchasz doświadczonych kolegów z forum albo sprzedawcę któremu zależy na sprzedaży.

Acha, wywaliłeś rybkom ich papu i kwintesencję tego biotopu i glony.

Acha, dział nie ten, zwróć uwagę gdzie umieszczasz nowy temat. Proponuję przenieść do podstaw bo pewnie będzie się działo :(

Wysłane z telefonu

Opublikowano (edytowane)

Wywalilem doslow ie wszystko jest jak nowe pisalem z ludzmi tutaj w islandi mowili ze przy tej wodzie co tutaj mamy jak tak zrobie befzie git . Z tego co widze ryby maja się super piasku nie wyplukalem wiem powinienem ale po prostu wstyd się przyznac zapomnialem a testy zrobie jutro i dam znac

Soorki sle nie wiem jak to przeniesc . Glupio mi  sorry

Edytowane przez Pyszczak z islandi
Opublikowano (edytowane)

Poproś moderatora, żeby przeniósł do "Startu akwarium".

Woda może być super, ale ryby sikają i kupciają i z tego robi się w wodzie amoniak, który jest trujący dla ryb. Wywaliłeś wszystko włącznie z bakteriami nitryfikacyjnymi, które zasiedlały filtry, a które przerabiają ten amoniak. Grozi Ci zatrucie ryb amoniakiem.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Witaj kolego,

niestety zrobiłeś najgorszą z rzeczy jakie może zrobić akwarysta - pozbyłeś się całej biologii nitryfikacyjnej z akwarium w którym pływają ryby.

Zielone glony w Malawi to marzenie każdego z nas i w naszej kranówie to niezwykle trudne do uzyskania.

Jak ci napisał Piotr @spiochu  wszelakie glony a zielone szczególnie to pokarm dla naszych ryb i są ze wszech miar pożądane u nas.

Chyba już rozumiesz swój błąd.

Uruchamiamy akcję ratowania życia twoich ryb .

Wykonaj wszystkie rady spiocha ale w trybie nakazowym i natychmiastowym - chodzi o życie ryb więc nie ma poczekaj.:D

1/ Czy to co było w filtrach i w starym układzie jest do odzyskania czy poszło w śmieci - opisz dokładnie co pozostało .

2 / W Islandii mamy kolegę @opona0000  ale nie wiem czy w Rejkiaviku .

Napisz w tym temacie

post z wołaniem o pomoc wszystkich kolegów z Islandii i Rejkiaviku  - potrzebny jest minimum 1 litr złoża ceramicznego z dojrzałego akwarium nie ważne jaki biotop nawet z morskiego akwarium .

Napisz na PW bezpośrednio do @opona0000 prośbę o pomoc - jest aktywny bo czyta nasze forum - mam nadzieję że cię wesprze.

3/ Jak najszybciej kup  jeden z dwu preparatów do wyboru i wlej do akwarium w dawce na cała pojemność baniaka.

lepszy - Kordon Amquel Plus

drugi Seachem Prime

Na Islandii może być problem bo wasza kranówa nie wymaga uzdatniaczy bo nie jest chlorowana.

więc pierwsze skup się na p 1-2

pozdrawiam i życzę uratowania ryb.

Opublikowano

Stary, ogarnij się. Najpierw piszesz "wywaliłem dosłownie wszystko" a teraz okazuje się, że coś przełożyłeś ze starego filtra... Ech.... Co to było?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

a ceramikę starą tez na powrót przełożyłeś do nowego ? czy tylko stare gąbki. Płukałeś je czy takie jak były włożyłeś.

już cie Piotr pytał - powtórzę - masz jakieś testy wody?  kropelkowe ?

by się zorientować  jak wielkie szkody poczyniłeś w tej biologii ;).