Skocz do zawartości

Start moich 325 litrów ( 130x50x50)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.10.2017 o 10:35, Bezprym napisał:

Msobo trzeba było wziąć więcej bo przy tym gatunku trudno o samice

wiem, pisałeś mi o tym, ale finanse ... myślałem nawet żeby wziąć tylko msobo , ale .. zobaczymy może będzie dobrze.. :) znaczy na to liczę, że się uda :D

ps. szukam jakiegoś wątku na temat wpuszczania ryb do akwarium i nie mogę znaleźć ... z tego co pamiętam , to cienkim wężykiem spuszczać wodę z akwarium do wiadra z rybami , a wodę z wiadra odlewać kubkiem... czy jakoś inaczej??

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Ja zawsze wlewam do worka z rybami wodę z akwarium tak żeby było pół na pół. Jak masz nowe akwarium bez obsady to wyłącz grzałkę i obniż temp baniaka do takiej jak masz w domu, po 15 minutowej kąpieli w zmieszanej wodzie przenoś siatką same ryby (bez wody!) do głównego baniaka, grzała powinna być już załączona i podgrzewać powoli wodę do zadanej temp czyli około 25 stopni.
A jeśliś bogaty z domu ;) to możesz kupić i wlać Aquatic Stress Relief firmy Microbe Lift :) Nie zaszkodzi i nie pomoże hahaha.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja podobnie, przez dłuższy czas dolewam porcjami wodę z akwarium do worka z rybami, który jednocześnie zanurzony jest w zbiorniku dla wyrównania temperatury. Po jakiejś godzinie - półtorej, kiedy wody z akwa jest już proporcjonalnie więcej, niż początkowo było wody w worku - odławiam z niego ryby i wpuszczam do baniaka.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dziubek napisał:

ps. szukam jakiegoś wątku na temat wpuszczania ryb do akwarium i nie mogę znaleźć ... z tego co pamiętam , to cienkim wężykiem spuszczać wodę z akwarium do wiadra z rybami , a wodę z wiadra odlewać kubkiem... czy jakoś inaczej??

Zajrzyj tutaj:

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja wlewam razem z wodą w której przyjechały do  wiaderka i dolewam szklankę wody z akwarium, po pół godzinie odlewam wody z wiaderka i ponownie dolewam szklankę wody z akwarium. Po kilku takich operacjach wyciągam ryby siatką z wiaderka i wpuszczam do akwarium. Takim sposobem żadna ryba mi  jeszcze nie padła. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano

przelałem do wiadra, wsadziłem dwa kamienie napowietrzające i wężykiem od powietrza uzupełniłem wodę w wiadrze, którą wylewałem kubkiem do wiadra obok...  spuściłem w ten sposób około 12 litrów z akwarium i zaprzestałem (musiałem obniżyć pompę o dwa biegi bo mi powietrze zasysała...), w miedzy czasie największa sztuka przeskoczyła do drugiego wiadra!?!? :D  (dobrze ze nie na podłogę ), odczekam jeszcze trochę i przerzucę je siatką do akwarium

Opublikowano (edytowane)

po godzinie wyłapałem siatką i wpuściłem do akwarium... zasuwają jak głupie przy bocznych szybach... w góre i w dół ... non stop ... mam kilka fotek, ale nie wyraźne, bo ciężko je złapać w kadr...

IMG_20171017_150350957.jpg

IMG_20171017_151730806.jpg

IMG_20171017_152003455.jpg

IMG_20171017_155246842.jpg

IMG_20171017_155636452.jpg

Edytowane przez Dziubek
foty
  • Lubię to 1
Opublikowano

wszystko masz w tym akwarium na rozwalone ,rośliny na kamieniach uporządkuj sobie to , i jeszcze jeden minus kamień na drugiej fotce od góry masz oparty o szybę kamień , jak pyski ci podkopią kamienie będzie tragedia mile widziana :)

Opublikowano
3 godziny temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

wszystko masz w tym akwarium na rozwalone ,rośliny na kamieniach uporządkuj sobie to

nie wiem o czym do mnie rozmawiasz... nigdy nie widziałeś rośliny na skale rosnącej??? czepiasz się ...

3 godziny temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

i jeszcze jeden minus kamień na drugiej fotce od góry masz oparty o szybę kamień , jak pyski ci podkopią kamienie będzie tragedia mile widziana

żaden kamień w akwarium nie jest oparty o szybę... może masz na myśli spienione pcv... , 

możesz rozwinąć termin "tragedia mile widziana"??