Skocz do zawartości

Witam

cyganeczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na forum trafilam z powodu zakupienia akwarium 400l z rybkami. Kiedys myslalam, aby takie rybki hodowac ale strach byla wiekszy, ze sobie nie poradze.

Jednak los chce inaczej :) 

Do tej pory hodowalam m.in paletki ale ze wzgledow zdrowotnych nie moglam się opiekowac rybkami i sprzedalam.

Mam wiec jakies pojecie ale nie w tym temacie.

Czytam Wasze forum, doksztalcam się :) jednak aby zapewnic jak najlepsze warunki musze zaczac od tego jakie rybki odziedziczylam hehe

Bede stalym bywalcem, 

pozdrawiam BasiaIMG_4605.thumb.JPG.bd043fc00c570966e5ec1d3d48d5b7db.JPG

Witaj. 

Jak już Ci napisałem w "Identyfikacji gatunków", pozbądź się wszystkich ryb. Zanim kupisz nowe ryby, przearanżuj akwarium. Żeby nie robić rewolucji zrób tak:

1) Nie wiem czy masz pod piaskiem jakiś podkład, ale jeśli nie masz, to kup kratki do zlewozmywaka i wsuń pod piach. Nie jestem zwolennikiem takiego podkładu, ale to jest w Twoim wypadku najmniej inwazyjne. Robi się to po to, żeby kamienie nie stały na szkle.

2) Korzenie mogą zostać. Zmierz tylko Ph, żeby stwierdzić czy korzenie nie zakwaszają za bardzo wody, przez co Ph może być za niskie. Obłóż te korzenie kamieniami i będzie super. Chyba że korzenie Ci nie pasują.

3) Rośliny też możesz zostawić. To Microsorium przyczep do jednego z kamieni, a tą rurkę wyjmij.

4) Kamienie wgrzeb w piasek tak, żeby stanęły na tych kratkach.

5) Masz bardzo ładne tło. Postaraj się dopasować kamienie do tego tła.

6) Popracuj nad oświetleniem. Masz ustawione z tyłu po lewej. Przesuń je do środka i do przodu. Teraz ryby oświetlane są z tyłu, co nie wygląda dobrze. Prześwietla je jak rentgen, a powinno oświetlać z przodu. Dużo lepiej będą się prezentować.

Wiem, że ten post to samo OT, ale z tym działem jest problem. Ludzie przedstawiają się, a przede wszystkim swoje akwaria i aż się prosi, żeby skomentować te akwaria. Wypadałoby coś z tym działem zrobić.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 2

Przepraszam dopiero teraz to zobaczyłam. Świetnie,że mogą zostać korzenie i rośliny choć w małej ilości. Oświetlenie mam ledowe z tylu jeszcze go nie ogarnęła bo to jakieś ustawiane że niby robi się jasno jak ze wschodem słońca. i dodatkowo dwie świetlówki. Mogę jeszcze jedno dołożyć ale te świecą wszystkie mocno. Nie zobaczyłam jeszcze ile watowe. Pytanie jeszcze jedno. Czy co2 jest zbędne czy potrzebne bo również zakupiłam. Do tego mam tez jeszcze nie ogarnięty controlel pH jbl i sery. Ponoć jbl bardziej skomplikowany. Myśle ze na weekend to rozgryzie. W dziale z obsada proszę o pomoc w rybkach. Może zerkniesz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

CO2 jest nie potrzebne. Najlepiej gdyby moderator przeniósł ten temat do "Startu akwarium", bo tu się tylko przedstawiamy, a Ty masz dużo pytań związanych z przejściem na Malawi.

Trochę jest to proszę o doczepienie do tamtego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 godziny temu, cyganeczka napisał:

Czy co2 jest zbędne czy potrzebne bo również zakupiłam. Do tego mam tez jeszcze nie ogarnięty controlel pH jbl i sery. Ponoć jbl bardziej skomplikowany.

CO2 się nie przyda , controler PH też zbędny. W porównaniu z innymi biotopami malawi jest proste. Jeżeli masz w kranie wodę o obojętnym PH i średniej lub dużej twardości to reszta "robi się sama".

Nie wiem czy potrzebna będzie Ci ta informacja, bo może sama wiesz, ale napiszę na wszelki wypadek. Pozbyłałaś się ryb, więc masz pusto. Nie rób nic z akwarium, niech wszystko chodzi jak by były ryby. Utrzymasz w ten sposób bilogię w dobrym stanie. Przearanżować możesz jak chcesz, ale wodę i działającą filtrację zostaw.

• Lubię to 1

• 1 miesiąc temu...