Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Dopiero zaczynam przygodę z malawi i zapewne nieraz zasypię was pytaniami. No ale gdzie indziej mogę znaleźć pomoc jak nie na forum KM.

Jestem na etapie budowy narurowca do swojego akwarium 720 l. Dzięki uprzejmości marcin73m otrzymałem zdjęcie jego projektu narurowca. Chciałbym go jednak trochę zmodyfikować. Może ktoś coś doradzi. Oprócz kranika spustowego chciałbym się wpiąć rurką 3/4 do ścieków. Dobrze żeby to było za pompką, żeby pomagała mi w podmiance wody bo grawitację mam słabą między akwarium, a rurką odpływową. Może tu ?

1.jpg

Opublikowano

Według mnie OK. Zakręcasz kran od powrotu do akwarium i woda leci do kanalizy. Pamiętaj o zaworze na tej rurce do ścieków aby po skończonej podmianie móc zamykać. Prościej byłby zamontować tam dodatkowy kran i wężem do kanalizacji ale co byś nie zrobił to będzie OK.

• Lubię to 1
Opublikowano

:D

Godzinę temu, djsienkaPL napisał:

Oprócz kranika spustowego chciałbym się wpiąć rurką 3/4 do ścieków.

No przecież już masz to zrobione na projekcie Marcina.:D

Odkręcasz ten korpus na Purolite i masz spust do kanalizacji.

Tobie ten korpus jest nie potrzebny bo w Wasilkowie woda w kranie ma powyżej pH 8 więc w baniaku należy się spodziewać tak 8,3-8,5 a przy takim pH Purolite A520E nie działa to po co ten korpus? -  lej prosto z rury do ścieku.

Ty możesz wykorzystać w tym korpusie  Brightwell Aquatics Xport NO3 Cubes w ilości 2x 250ml - cóż trochę kosztuje.

Ty lepiej pomierz jakie masz NO3 w kranie i spytaj wodociągi jak odkaża wodę bo raczej ustrojstwo trzeba budować.

W necie nie jest wiele na temat wody w Białymstoku koło Wasilkowa.

http://zgk.um.wasilkow.wrotapodlasia.pl/pl/siecwodnokanalizacyjna/jakosc-wody.html

Opublikowano
25 minut temu, deccorativo napisał:

No przecież już masz to zrobione na projekcie Marcina.:D

Odkręcasz ten korpus na Purolite i masz spust do kanalizacji.

Tobie ten korpus jest nie potrzebny bo w Wasilkowie woda w kranie ma powyżej pH 8 więc w baniaku należy się spodziewać tak 8,3-8,5 a przy takim pH Purolite A520E nie działa to po co ten korpus? -  lej prosto z rury do ścieku.

Ty możesz wykorzystać w tym korpusie  Brightwell Aquatics Xport NO3 Cubes w ilości 2x 250ml - cóż trochę kosztuje.

Ty lepiej pomierz jakie masz NO3 w kranie i spytaj wodociągi jak odkaża wodę bo raczej ustrojstwo trzeba budować.

W necie nie jest wiele na temat wody w Białymstoku koło Wasilkowa.

http://zgk.um.wasilkow.wrotapodlasia.pl/pl/siecwodnokanalizacyjna/jakosc-wody.html

deccorativo sugerujesz, żebym całkiem zlikwidował korpus od purolite? Ogólnie jakość wody jest bardzo dobra. Twardość 7.6 ph, inny ch parametrów nie sprawdzę bo nie mam jeszcze testów. Za Brightwell Aquatics Xport NO3 Cubes w ilości 2x 250ml- podziękuję, masz rację drogi, nie będę płacił 160 zł. Co do odpływu, przy akwarium mam odpływ do ścieków. Chciałbym bezpośrednio bez żadnych węży podłączyć się do narurowca. Może jest ktoś z okolic Białegostoku i doradzi ?

Opublikowano

Wodociągi dokładniej mierzą pH wody w kranach niż my bo mają laboratoryjne metody a nie kropelki - masz w Wasilkowie chyba ze 3 ujęcia i rózne wyniki ale akurat pH we wszystkich wysokie  ty podajesz że pH 7,6  zależy jakim testem o jakim przedziale mierzysz . Ja opieram się na tym co podaje wodociąg w Wasilkowie - pH 8.

By wiedzieć co i jak robi akwarysta trzeba wiedzieć:

- czy chlorują

- jakie pH

- ile NO3

- ile siarczanów

w internecie jest bardzo mało a woda w kranie możliwe że bardzo dobra.

Zawsze możesz pozostać przy systemie podmian wody nawet jak ten Purolite wtedy napiszesz ze ci klaruje wodę i też będzie git . Jeśłi nie będzie działał możesz też po tym korpusie z Purolite dać trójnik i kran do kanalizy albo tak jak podał Seba wpiąć się przed lub za korpusami z biologią.  Możesz też uprzedzając rozwój wypadków uwzględnić coś na 1,5 litra TMBT ale to też 150 zł. Najtaniej robić co tydzień podmiankę wody i też będzie dobrze.

Dla każdego coś miłego.