Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, iquitos68 napisał:

Moim zdaniem najlepiej wyglądają te rośliny pnące się po ścianie. Nie wiem czy dobrze widzę ale chyba nawet doniczek nie ma ?

Są tylko dwie doniczki dla mniejszych Skrzydłokwiatów i Anthurium.

Masz na myśli tylko zieloną ścianę, bez żadnego modułu, czy gałęzi? 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano
44 minuty temu, przemo-h napisał:

Witam! 

Moduł w zbiorniku, a rośliny w module. Teraz czekać, aż to wszystko zacznie się rozrastać. Będzie jeszcze jeden gatunek pnący i powinno to w zypełności już wystarczyć. Muszę okleić jeszcze prawy bok zbiornika folią.

Palma wróciła z powrotem do ziemi. Nie pasowała mi zbytnio do mojej koncepcji. Ogólnie plan jest taki, że cała ta ściana nad zbiornikiem i prawy bok zbiornika będą zarośnięte. Mniej więcej po środku, nad zbiornikiem maży mi się jeszcze kawałek skały. Porzeźbie trochę w styropianie, jeśli znajdę trochę czasu. Może uda się coś sensownego zrobić. O gałęzi na razie mogę zapomnieć. Śniegu nawaliło po kolana i nie widzi mi się teraz szukać czegoś po lesie. Jednak trzymam się planu. Aranż musi być częściowo poza wodą. 

Tak to wygląda aktualnie:

IMG_20171217_183418.jpg

IMG_20171217_183020.jpg

Chodzi mi o to widać na wprost powyżej akwarium, czyli ta kratka i pnącza. Fajna lekka kompozycja.

Opublikowano

Coś w tym stylu, tylko w wersji mini w moim przypadku mogło by wyglądać ładnie z pnącymi się roślinami dookoła. Gdyby zrobić jakiś moduł do tej kratki po środku. No i oczywiście szyby muszą być. 

646b849aeb8099126f68b6ea96f6ddd4--cichlid-aquarium-malawi-cichlids.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.10.2017 o 20:33, przemo-h napisał:

Na arkuszu styropianu wyrysowałem kilka dużych kamieni w ten sposób, że tworzyło to jedną, wielką skałę ze szczelinami i pęknięciami.

Masz na myśli zwykły biały styropian czy może te twardsze używane do izolacji fundamentów?

Opublikowano

Dociążałeś go jakoś czy tylko przykleiłeś do szyby? Sprawia wrażenie, że jest go ogrom w tym akwarium, czyli efekt zamierzony osiągnięty :)

Opublikowano
2 minuty temu, qntek napisał:

Dociążałeś go jakoś czy tylko przykleiłeś do szyby? Sprawia wrażenie, że jest go ogrom w tym akwarium, czyli efekt zamierzony osiągnięty :)

To tło jest przyklejone do szyby punktowo bez dociążania. Przy 5cm grubości nie ma takiej potrzeby. Po obróbce tak na prawdę ma te niecałe 5cm tylko w niektórych miejscach. 

Opublikowano

Piękne akwarium i oprawa, a ja się zastanawiam jakim cudem przeoczyłam ten wątek, bo w innym już mi mini-hydroponika w oko wpadła (ta Twoja) i śledziłam zły temat :o

Z tego co ja wiem o roślinach, to anturium może się nie udać, ale skrzydłokwiat i pnącze są często polecane do zielonych filtrów. Mogłaby się udać zielistka, to takie coś trawopodobne, z zielonymi lub biało-zielonymi liśćmi, w dodatku tworzy świetnie wyglądające przyrostki (wypuszcza łodygę z kwiatami, a na niej rosną kępki nowych "trawek"). 
Jeśli źle odczytałam zdjęcie, to wybacz i zapomnij moja wypowiedź, ale jak dla mnie wygląda na to, że poziom wody w doniczce hydroponiki to jakieś 7-10cm? Zwyczajowo poleca się poziom wody na ok 2-3 cm, korzenie potrzebują też powietrza, a keramzyt i tak podciąga wodę wyżej. 

• Lubię to 1