Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Nie widziałem jeszcze gotowców na diodach FSA White .

Nie kupiłeś czasami lamp do uprawy marychy? o kolorze biskupim.

2 minuty temu, deccorativo napisał:

Nie widziałem jeszcze gotowców na diodach FSA White .

Nie kupiłeś czasami lamp do uprawy marychy? o kolorze biskupim.

Zobaczymy co przyjdzie ?. Podeślę link trochę puźniej, to ocenisz. 

6 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..chyba ,że musisz już zalewać. Ale myślę ,że producent z jakiś powodów określa ten termin. Nie spiesz się jak nie musisz...A co do światła  to ryby Ci same podpowiedzą  czy jest  ok ;). Tym bardziej ,że docelowo ma być inne światło.

Ryby znoszą to wszystko bardzo dobrze, więc rzeczywiście nie ma się co wściekać. Poczekam do jutra. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Mnie nie zadowala - to oświetlenie oczywiście.  Wystrój urzeka ale oczywiście światło  to kwestia gustu ale jak się daje takie piękne tło i moduły to moim zdaniem rozświetlanie tylko środka a 2/3 tła w mroku to nie jest moja bajka, ale uszanuje oczywiście twoje odmienne zdanie. Co innego jak tło jest czarne z pcv wtedy ma sens rozświetlanie tylko  środka lub fragmentu najładniejszego  - tu trzeba pokazać ogrom całego tła - ale to moje zdanie.

Ja bym sam robił dwie belki po całej długości szkiełka - jedna blisko tła by światło z góry wyrażnie podkreśliło jego trójwymiarowość wypukłości i wielorakość płaszczyzn.

Druga belka  zupełnie z przodu by pokazać ryby i ich kolorystykę. Oczywiście na diodach WHITE Full Spectrum + niebieskie.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, deccorativo napisał:

Mnie nie zadowala - to oświetlenie oczywiście.  Wystrój urzeka ale oczywiście światło  to kwestia gustu ale jak się daje takie piękne tło i moduły to moim zdaniem rozświetlanie tylko środka a 2/3 tła w mroku to nie jest moja bajka, ale uszanuje oczywiście twoje odmienne zdanie. Co innego jak tło jest czarne z pcv wtedy ma sens rozświetlanie tylko  środka lub fragmentu najładniejszego  - tu trzeba pokazać ogrom całego tła - ale to moje zdanie.

Ja bym sam robił dwie belki po całej długości szkiełka - jedna blisko tła by światło z góry wyrażnie podkreśliło jego trójwymiarowość wypukłości i wielorakość płaszczyzn.

Druga belka  zupełnie z przodu by pokazać ryby i ich kolorystykę. Oczywiście na diodach WHITE Full Spectrum + niebieskie.

Jestem tego samego zdania. Dla tego na dniach przyjdą mi dwie mniejsze lampy, które roświelą to wszystko równomiernie. 

Nie są to lampy na diodach FSA. Kanał ledów białych, czerwonych, zielonych i niebiedkich w sumie dają powiedzmy to "full spectrum".

Nic lepszego nie wymyśliłem, bo wiadomo za konkretne gotowce trzeba słono zapłacić. Z tymi lampami jednak można trochę pokombinować. 

Oceń sam, Ty masz więdzę w technicznych sprawach. 

https://m.ebay.com/itm/2PCS-Aqua-Dimmable-165W-LED-Aquarium-Light-Full-Spectrum-Reef-Coral-Marine-Fish-/332395325827?hash=item4d644e2983%3Ag%3AaK0AAOSwOTpZzihe&_trkparms=pageci%3Aa385fc9f-ab80-11e7-9092-74dbd1804e77%7Cparentrq%3Af7c56d5c15e0ab4d2bffd452fffe78f1%7Ciid%3A20

https://m.ebay.com/itm/2PCS-Aqua-Dimmable-165W-LED-Aquarium-Light-Full-Spectrum-Reef-Coral-Marine-Fish-/332395325827?hash=item4d644e2983%3Ag%3AaK0AAOSwOTpZzihe&_trkparms=pageci%3Aa385fc9f-ab80-11e7-9092-74dbd1804e77%7Cparentrq%3Af7c56d5c15e0ab4d2bffd452fffe78f1%7Ciid%3A20

Ta, którą obecnie używam jest prawie taka sama, tylko innej marki. Nie ma opcji programowania, tylko ręczne przyciemnianie. No i jest zbyt krótka. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

To kupiłeś takie samo niebieskie aktyniczne jak ta lampa co ją masz.

Tak, to już mam sprawdzone i nawet mnie zadowala. W tych dwóch będzie tylko więcej bajerów. Niebieskie można zawsze przyciemnić lub całkowicie wyłączyć. 

Opublikowano
40 minut temu, egon44 napisał:

Bardzo ładny aranż :) 

Tło również masz Back To Nature?

Tło jest własnej roboty. Było całe czarne. Miałem jeszcze trochę czarnego akrylu, do tego dokupiłem małą puszkę białego i rozjaśniłem suchym pędzlem rozrabiając mniej, potem więcej. 

35 minut temu, Sławol napisał:

Piękna aranżacja,jedna z ładniejszych na forum.Co to za piasek?

Piasek przywiozłem z plaży. Jest też trochę kupionego przez szefa do piaskarki, ale gdzie niegdzie trafiły się grubsze ziarna żwiru, więc zabrałem do domu i tak się uzbierało?.