Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie, to jest pewien problem Andrzeju, polecamy sklepy w których warto kupić, lecz biznes jest biznes i nie powinniśmy słuchać sprzedawców bo im tylko zależy na wypchnięciu towaru.
Niemniej problem się poniekąd rozwiązał opieszałością sprzedawców, kolega może doczytać na forum co będzie najlepszym wyborem i może zamówić wysyłkowo ;) 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.11.2017 o 01:40, Masterjam napisał:

A jakie są opinie o używanych akwariach/zestawach na przykład takie:

Akwarium 1

Akwarium 2

Jeśli mogę doradzić... Raczej bez ryb, bo możesz się wpakować w kłopoty. 

Drugi przypadek też nie bardzo. Ten zbiornik jest przesadnie wysoki względem szerokości. W naszym biotopie bardzo ważna jest jak największa powierzchnia dna, ponieważ nasze pyszczaki są terytorialne. Czyli im dłuższy i szerszy zbiornik, tym więcej możliwości dla Ciebie. 

Opublikowano

Więc chyba dam sobie na wstrzymanie i pozostanę przy pierwszej opcji , czyli zakup co miesiąc 1 elemntu całej układanki. Co prawda zejdzie mi się do wiosny ale będę miał pewność że wszystko mam nowe i powinno podziałać parę lat .

Akwarium  od jakiego zacznę to 100x50x50 (chyba że wysokość 40 cm ) - Akwarium

Szafka -  Będzie zrobiona samodzielnie, w sumie jestem synem stolarza :). Mam parę na oku i odwzorowanie nie powinno być problemem a i dopasuję kolorystycznie do innych mebli.

Filtr - tu jestem totalnie zielony i mimo tego że przeczytałem sporo dalej nie wiem który wybrać aby mnie nie zrujnował finansowo. Akwarium będzie stało w pokoju gdzie śpimy a moja żona jest wyczulona na dźwięki i tu mam największy problem jak to ugryżć . Myślałem o wytłumieniu ścianek szafki i owinięciu samego filtra ( jak już go wybiorę). Wiem że ważne jest skąd woda a mieszkamy na warszawskiej chomiczówce , może ktoś podpowie z którego wodociągu woda jest , to zapamiętam na przyszłość

Reszta , czyli kamienie, piasek , i żywe organizmyw terminie późniejszym bo nie warto się martwić na początku.

Opublikowano

Akwarium mnie wygląda na Wromak 300l z za krótkimi wzmocnieniami wzdłużnymi  to po pierwsze. Co potrafią takie za krótkie wzmocnienia  zrobić to wpisz Wromak 240l opinie

14 godzin temu, Masterjam napisał:

Akwarium  od jakiego zacznę to 100x50x50 (chyba że wysokość 40 cm )

Zacznij od zmierzenia miarką miejsca w którym będzie mogło stanąć akwarium i by za chwilę nie robić nowej szafki i nie zamawiać nowego akwarium  zamów na maxa i takie z pozostałe wymiary minimum 60x60 cm .

Jak złapiesz wymiar pisz do kolegi timi albo do dobreakwaria.pl bo pewno wyjdzie nie standardowe wymiarowo.

Chomiczówka ma wodę z Wodociągu  Północnego

https://www.mpwik.com.pl/view/jakosc-wody/polnocny/2017&miesiac=wrzesien

wszystkie parametry doskonałe dla Malawi.

Co do filtracji zupełnie bezgłośnej z powodu ucha żony to pozostaje ci drogi narurowiec na pompie bezszelestnej od C.O.  nawet takie Jebao DCT 4000-8000 gwiżdze  a te pompy AC buczą .

Poczekaj chwilkę na test kubła Odyssea CFS 500 może da radę  nie denerwować twojej Pani ale maty akustyczne bym już szukał .

PS

moje OT w trybie Prezesa Polski czyli w nijakim trybie.

No i po co jest ten dział Przedstaw Się - kto nie zacznie to i tak każdy do przeniesienia w Start albo do upomnienia piszących. tak autora co zadaje specjalistyczne pytania bo nie wie co i jak - jak i nerwusów jak ja co nie pozostawi bez odpowiedzi.;)

Proponuję pozostawić tylko z adnotacją " do wklejania osobistego zdjęcia " oczywiście jak kto zechce.

Opublikowano
W dniu 9.11.2017 o 13:22, deccorativo napisał:

Akwarium mnie wygląda na Wromak 300l z za krótkimi wzmocnieniami wzdłużnymi  to po pierwsze. Co potrafią takie za krótkie wzmocnienia  zrobić to wpisz Wromak 240l opinie

temat przeniesiony więc mogę spokojnie pisać :). Sam link był do pierwszego konfiguratora z wyszukiwarki, aby określić od jakich rozmiarów chciałbym zacząć,ale fajnie że naświetliłeś jakie mogą być wtopy jeśli chodzi producenta. W życiu bym nie zwrócił na to uwagi. Rozmiar samego baniaka określiłem nie z powodu miejsca ale tego żeby nie porwać się z "motyką na słońce".

Większe litraże na razie mnie przerażają , poczytałem o naprężeniach itp i już w głowie mam obraz zalanego parkietu w salonie :e_biggrin:. Teraz nawet myślę o takim 240-260 L , bo dużo znalazłem u innych użytkowników takie rozmiary, a nie ukrywam że osprzęt w moim przypadku nie może być drogi lub bardzo drogi , najlepszy taki ze średniej półki. Metoda kupowania co jakiś okres jest mozolna i długa ale budżet domowy nie jest z gumy i musi wystarczyć na wszystko.

W dniu 9.11.2017 o 13:22, deccorativo napisał:

Zacznij od zmierzenia miarką miejsca w którym będzie mogło stanąć akwarium i by za chwilę nie robić nowej szafki i nie zamawiać nowego akwarium  zamów na maxa i takie z pozostałe wymiary minimum 60x60 cm .

Co do miejsca to mam całą wolną pustą ścianę o długości 360 cm więc postawić jest gdzie. 

Opublikowano

Kolego jesteś z Warszawy a za kilka dni spotkanie u @grabiec  na Zielonym Ursynowie.

A on zapraszał wszystkich nawet użytkownków naszego forum.

Jest okazja się spotkać i już ci wybijemy z głowy te obawy o zalany parkiet  i myślenie o mniejszym niż zamierzałeś, wbrew pozorom czym większy baniak to więcej wody i łatwiej utrzymać parametry - najtrudniej jest w 112tce.

Masz miejsce to rób jak ja zaczynam właśnie takie małe 1320l :D

Jak zamówimy dwa baniaki to  od razu taniej .:D

Jak pamiętam nikomu tu robiony na zamówienie baniak nie zalał podłogi ale te kupne Wromaki to na pewno u kilku pękły.

Przykro słuchać że ty w nas nie wierzysz.

Pomoc masz na każdym etapie przygody z Malawi.