Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kryla rozrywam na 3 kawałki i tak rzucam na powierzchnię wody. Wcześniej dodatkowo namaczalem przed karmieniem i chyba do tego wrócę.

Czyli plan jest taki że rano będę karmić raz krylem w minimalnej ilości a raz płatkami Osi jedną szczyptą. To rano. A wieczorem granulat NLS trzy szczypty czyli ryby się nie najedzą. 

Dodatkowo raz w tygodniu ten pokarm tropicala z 30% czosnku. I raz w tygodniu głodówka.

Opublikowano
14 minut temu, iquitos68 napisał:

Kryla rozrywam na 3 kawałki i tak rzucam na powierzchnię wody. Wcześniej dodatkowo namaczalem przed karmieniem i chyba do tego wrócę.

Czyli plan jest taki że rano będę karmić raz krylem w minimalnej ilości

No to mamy te pasożyty:D moim zdaniem to twoje lenistwo bo już namaczałeś kiedyś tego kryla.

Pokarmy liofilizowane zawsze namaczamy przed podaniem bo pęcznieją czasami nawet o 300% .

Z tym codziennym podawaniem kryla  też poczekaj jak napiszą znawcy rybich diet  ale ja bym podawał jak czosnek tylko 1-2 razy w tygodniu , namaczany i  by ryba zdążyła złapać  1-2 kryle.:lol:.

Alternatywa do tego kryla  liofilizowanego :)

A nie możesz kupić karmę premium z dużą dawką kryla takiej już bez namaczania. ? przecież to ten sam kryl.

dublecik walnąłeś:D

 

Opublikowano

Sory coś z telefonem mi się dzieje. Klikam żeby dodało wiadomość i się wiesza.

Odnośnie kryla liofilizowanego to może faktycznie będę go dawał tylko 2 razy w tygodniu. Rybska rosną i będą miały do 25 cm więc zupełnie nie chce z niego rezygnować. Pozatym polecany jest od do drapieżników. 

 

Opublikowano
1 godzinę temu, iquitos68 napisał:

Odnośnie kryla liofilizowanego to może faktycznie będę go dawał tylko 2 razy w tygodniu.

Nie musisz ograniczać kryla. Masz drapieżniki. Nie napychaj ich i tyle.

Opublikowano
2 godziny temu, iquitos68 napisał:

Sory coś z telefonem mi się dzieje. Klikam żeby dodało wiadomość i się wiesza.

Odnośnie kryla liofilizowanego to może faktycznie będę go dawał tylko 2 razy w tygodniu. Rybska rosną i będą miały do 25 cm więc zupełnie nie chce z niego rezygnować. Pozatym polecany jest od do drapieżników. 

 

Pokarmy które stosujesz są niezwykle skondensowane. Zwolennicy Nls podkreślają że trzeba ten pokarm używać z umiarem. Z wymiarów które podałeś wywnioskowałem że są to ryby raczej drapieżne. Trudno uwierzyć że mogłeś je przekarmić . Ryby roślinożerne pobierają pokarm przez cały dzień w niewielkich ilościach, natomiast drapieżniki raz lub dwa razy w tygodniu. Poniżej podaję Tobie jaka jest różnica między pokarmem liofilizowanym a zwykłym.
groszek liofilizowany kcal 600  białko 53  węglowodany 136  tłuszcz 3,5
groszek   zielony       kcal 80    białko 5,4 węglowodany  8,4  tłuszcz  0,4
Można wywnioskować że pokarm który podajesz ( liofilizowany) jest dziesięciokrotnie bardziej skondensowany , mam nadzieję że ten przykład zobrazował o co mi chodzi. Proponuje karmić te ryby np.: krewetką.
Liofilizacja została wymyślona dla kosmonautów, istotą tego typu pokarmu była przede wszystkim lekkość i możliwość najedzenia się do syta przy małej objętości pożywienia.
pozdrawiam
 

Opublikowano

Piotriola jeśli chodzi o liofilizacje to nie do końca jest jak piszesz. Liofilizacja to jest taki rodzaj suszenia produktów. Jej plusem jest to że nie ogrzewasz produktu w wysokich temperaturach jak to występuje przy suszenie konwekcyknym. W liofilizacji tworzysz próżnię nad produktem i w kontrolowany sposób dostarczasz ciepło i dzięki temu woda odparowywuje z produktu. Jest to proces niskoteperaturowy więc nie dzieją się z produktem takie rzeczy jak utrata aromatów czy degradacja składników pokarmowych nieodpornych na wysokie temperatury. Produkt liofilizowany jest i zdrowszy i lżejszy ale niestety droższy od suszonego konwekcyknie.

Jeśli chodzi o przykład groszku to to różnica jest tylko taka że w liofilizowanym nie ma wody więc jego kaloryczność jest taka duża bo przeliczona na 100 g produktu suchego już bez wody a woda ma zero kalorii.

Moja obsada jest niestety mieszana nonmbuna mięso żegna plus dwa gatunki drapieżników.

Opublikowano
9 minut temu, iquitos68 napisał:

Liofilizacja to jest taki rodzaj suszenia produktów. Jej plusem jest to że nie ogrzewasz produktu w wysokich temperaturach jak to występuje przy suszenie konwekcyknym. W liofilizacji tworzysz próżnię nad produktem i w kontrolowany sposób dostarczasz ciepło i dzięki temu woda odparowywuje z produktu. Jest to proces niskoteperaturowy więc nie dzieją się z produktem takie rzeczy jak utrata aromatów czy degradacja składników pokarmowych nieodpornych na wysokie temperatury. Produkt liofilizowany jest i zdrowszy i lżejszy ale niestety droższy od suszonego konwekcyknie.

To jest chyba ekstrudacja..?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.