Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, bakus_44 napisał:

Crabro w 200cm byłby najprawdopodobniej niegroźny- to kiler ale jeśli brakuje mu przestrzeni, no ale cóż- zrezygnowałeś już z niego.

Będzie najprawdopodobniej niegroźny w takim zbiorniku. Jest to jednak silniejsza i większa ryba od kawangi i to wystarczający powód, dla którego kawanga pozostanie w cieniu. 

1 godzinę temu, bakus_44 napisał:

Kawanga może nie ukazać w pełni swojego piękna przy fainzilberi Maison reef, dlatego też ja zdecydowałem się na 1 z nich.

Tutaj jest podobny przypadek i zgadzam się z tym. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zbiornik już dojrzewa!!!!    :e_biggrin:

Kawanga Gold są już w Tan-Malu! :D jeszcze lepsza informacja. 

Crabro nadal nie ma więc robimy w tył zwrot i modyfikujemy.

1. Kawanga
2. Sprengerae
3. Maingano
-to na pewno

może wyjdziemy z mięsożernej obsady zupełnie i uzupełnimy o jakąś odmianę trewavasae ( w miejsce Crabro + labidochromis sp. Hongi ( w miejsce perlmutt) ? 

Sugestie?

Edytowane przez Areck
Opublikowano

Hej, trochę mi skład ewoluował poprzez niedostępność niektórych ryb. Z pierwotnych wizji została tylko Kawanga - moja faworytka i maingano. Zbiornik dojrzewa i wkrótce zamawiam ryby. Chcę się was poradzić, czy w zbiorniku nie będzie nazbyt gorąco, bo że ciekawie, to na pewno.

Obsada uzgodniona i dostępna w Tan-Malu :
-Trewavasae Marmelade Cat
-Gold Kawanga
-L. sp. Hongi
-Maingano

żywieniowo będzie OK, ryby jednak temperamentne bardzo, mogę próbować? 

Opublikowano

Jak dla mnie Arku jest git!

Zobaczysz z czasem jak sytuacja będzie wyglądać między kulfonem a kawangą. Nie chodzi mi o agresję, lecz o to, czy kawanga będzie pewny siebie przy kulfonie. Jeśli będzie pewniakiem, to zwali z nóg swoimi barwami. 

Masz zamiar trzymać maingano wielosamcowo? 

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, przemo-h napisał:

Masz zamiar trzymać maingano wielosamcowo? 

Chciałbym ;)

Podobnie chciałbym więcej niż jednego samca Trewki. Pewnie życie zweryfikuje. 

Opublikowano

Z trewkami może być ciężko, to waleczna ryba, ale z maingano jak najbardziej. Wpuść większą grupę maingano i pozwól im zdecydować jaki układ im pasuje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Areck napisał:

@przemo-h a jak u Ciebie wyglądają relacje między Kawangą, Maingano i Trewavasae? Czy Kawanga w pełni wybarwiona? 

Ta obsada się już zmieniła. Po przesiadce z 400 na 840l powoli zmieniałem obsadę do obecnego stanu. Kawanga przez jakiś czas był z trewkiem i tu było wszystko ok. Niestety po pewnym czasie stracił barwy przez towarzystwo lepidiadaptesów. Agresji nie było, ale gdzieś go bidnego stresowały. 

Maingano się nie przejmuj. Kawanga sobie z nimi poradzi bez problemu. 

Opublikowano

Dasz radę w swoim zbiorniku z dwoma samcami kulfonów, u mnie w krótszym żyją zgodnie 2+4 od prawie 2 lat. Trochę się codziennie posiłują i do następnego razu jest spokój. Wygląda na to, że żaden z nich nie jest w stanie zdominować drugiego, a co ciekawe rewiry obrały sobie obok siebie, przepędzając starszego samca Maingano. Z kawange też powinno być spokojnie, kulfony z natury nie zwracają za bardzo uwagi na słabszych ;), no chyba że chce je ktoś pozbawić domu to się potrafią odgryźć.

• Lubię to 2