Skocz do zawartości

300l zbiornik o wymiarach 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. planuje zbiornik 300l jak w tytule. Narazie mam szafke i dwa kubelki a po szkło jae jutro. Pytanie dotyczy kubelków, a mianowicie jeden ikola 600max chce zrobic jako mechanika i tu sprawa chyba prosta bo same gabki i już a drugiego chce jako biologa eheim 600 classic i tu pytanie bo pewnie jakis prefiltr na zasys a pozniej jedna czy dwie gabki a potem jakie dac media? lawe wulkaniczna,ceramike,keramzyt czy bez roznicy?

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy sama gąbka na zasysie. Po co tłumić biologa jak będziesz miał mechanika. Co do mediów to proponowalbym ceramikę plus ewentualnie jakieś inne złoże, które będzie "pasować" Ci do baniaka. Nie wiem jak z tym filtrem ikola 600 max. Na internecie napisane jest, że ma przepływ 1400l/h co przy zapchaniu go gąbkami będzie oznaczać w rzeczywistości pewnie 600-800 a to może być za mało jak na cyrkulację. 

PS: Nie trafileś z działem 

Edytowane przez Wolfik
Opublikowano

Moim zdaniem słabo trafiłeś z tymi kubłami do Malawi 300l

Jeden za duży a drugi za mały.:(

Ikola600 to motorek 1400l/h a na pusto będzie ci sikał najwyżej 1000l/h a to d.. a nie mechanik do 300l.

Eheim 600 classic to motorek 1000l/h a na pusto sik 700l/h a do biologii wystarcza 300l/h więc z tego eheima będzie doskonały biolog jak dasz do niego tylko 1 litr dowolnej ceramiki najlepiej takiej najtańszej jak lawa wulkaniczna gradacji 2-3 cm  bo tyle zaleca Seachem na akwarium 300l . Dokładnie to podaje 0,5l Matrixa ( a to lawa) na 200l wody w baniaku.

Co do Ikoli 600 jako mechanik  w 300l to jest to za mało na cyrkulację wody - będą zalegały kupy.

Mleko się rozlało bo kubły piszesz że już masz więc tylko zasygnalizuję 3 opcje jakie widzę.

1/ najtańsza zostawić te kubły + jak zauważysz kupska na piasku dokupić falownik

2/ sprzedać jeden z kubłów a dokupić AqC2000 i do niego gęstą gąbkę z rowkami i to będzie mechanik

3/ sprzedać oba kubły a kupić Ikolę 1200 która będzie i mechanikiem i biologiem czyli 2in1

Opublikowano (edytowane)

eheim mi zostal po roslinnym 200l a ikole dokupilem z polecenia :) takze wolal bym nie sprzedawac zadnego.... chyba ze bym ta ikole zamienil na wieksza bo moze bedzie taka opcja bo dostalem ja we wtorek, ael do szafki mi ikola 1200 nie wejdzie wiec odpada

Edytowane przez sz.wyrwa
Opublikowano

Witaj Szymonie!

Cieszę się że w końcu zdecydowałeś się odwiedzić forum...

Mam nadzieję że zagościsz u nas na dłużej :D;) 

Teraz do sedna sprawy-

Osobiście spróbował bym z Ikolą 600 jako filtr mechaniczny a Eheima jako biologa + z opcja nr.1 Henryka ( @deccorativo) czyli dołożenia w późniejszym czasie falownika gdyby zalegały jakieś odchody ryb na podłożu...

Z tego co wiem to z opcji nr. 2,3 zrezygnujesz z wiadomych powodów jak widok sprzętu w akwarium(filtr wewnętrzny) oraz że Ikola 1200 nie zmieści się do twojej szafki...

• Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.