Jump to content

Nie widać ryb

michal8002

Recommended Posts

Witam z półtora miesiąca temu kupiłem młode maingano i yellow parametry mam książkowe testy kropelkowe Jbl ryby są zdrowe (tak wyglądają) mam w baniaku wapień filipiński pełno dziur i zakamarków i one tylko tam siedzą prawię w ogóle ich nie widać od czasu do czasu jakaś się pojawi.Jak jest czas karmienia to woda się kotłuje zjedźą i znikają.Dlaczego są takie płochliwe czy to przejdzie? Oświetlenie mam jedną świetlówkę power glo temperatura wody 27/28 c baniak jest dojrzały(żeby nie było pytań) już sam niewim co robić czekać i patrzeć na pusty baniak i ryby oglądać tylko w porze karmienia ? w sumie mam ich po 7 szt z każdego gatunku.Mają 3do5 cm

Musisz poczekać. To są maluchy, ich zachowanie jest czysto obronne. W naturze takie maluchy muszą być ostrożne. Nie wiem jak je karmisz, ale może warto zwiększyć częstotliwość karmienia. Małe porcje kilka razy dziennie.

Ja jak miałam maluchy w oddzielnym akwarium to zachowywały się jak u Ciebie. Pojawiały się tylko na karmienie, a tak to prawie nie było ich widać. 

Gdy postanowiłam przenieść je do dużego akwarium miałam trochę obawy czy wśród dorosłych ryb ten stan jeszcze się nie pogorszy. A okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Maluchy stały się dużo bardziej śmiałe i pływają wśród dorosłych dużo pewniej niż jak były same.

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Gdy podrosną staną się na pewno pewniejsze siebie i zaczną się pokazywać. 

Dzięki za odpowiedzi muszę w takim razie uzbroić się w cierpliwość a karmię je suchym pokarmem mam 8 rużnych 4 szt O.s.i 3szt Sachem i 1 Naturefood staram się im urozmaicić dietę.Nie będę pisał jakie bo każdy może się domyślić.?Bo już się zastanawiałem na zmianą obsady haha.Każdy kto do mnie przychodzi podziwia baniak i pyta się a kiedy ryby kupuje ?