Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Robson79 nie odpowiedziałeś czy chodzi Ci o obciążenie biologiczne, czy o miejsce. Nie chcę się spierać bo nie o to chodzi, ale Twoje 25 ryb na 0.71mm^2 i w 412l netto daleko nie odstaje.

5 minut temu, pozner napisał:

O ile mbunarium może dać radę, to non-mbunarium będzie moim zdaniem za niskie. Mimo, że Lethrinopsy i Aulonocary to przydenne i grzebiące ryby, to powinny mieć trochę wysokości do pływania. Tym bardziej, że chcesz mieć jeszcze toniowe Copadichromisy, gdzie w tym przypadku trudno mówić o toniowości.

Dlatego o tym dyskutuje. Dlatego lethrinopsy łagodne, aulonki małe, fryjerki niekoniecznie (życzeniowo wyrażone), a copadichromisy wybrane na wyższe partie... i wszystko z opcją redukcji tego czy innego samca w razie wu... więcej wiary Panowie.

Opublikowano
11 minut temu, makok napisał:

@Robson79 nie odpowiedziałeś czy chodzi Ci o obciążenie biologiczne, czy o miejsce. Nie chcę się spierać bo nie o to chodzi, ale Twoje 25 ryb na 0.71mm^2 i w 412l netto daleko nie odstaje.

Owszem jest 25 ryb ale jak już pisałem do redukcji a Twoje obsady są docelowe więc jest różnica i do tego dorastają do większych rozmiarów...

Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎26 o 23:20, makok napisał:

Co sądzicie?

Projekt ciekawy, zastanawiają mnie tylko jakie będą zbiory pomidorów.  Rozwiązania takie stosowano przy hodowli karpi koi, uzyskiwali całkiem dobre wyniki.
powodzenia życzę

Opublikowano (edytowane)

@piotriolateż jestem ciekaw, jak będą nieduże to skończy się na roślinach ozdobnych. Przy karpiach jest trochę miększa woda, dlatego to tylko eksperyment. Ale to jest najlepsze miejsce na akwarium, w całym domu, więc skoro jest tam takie okno, to czemu nie skorzystać.

Edytowane przez makok
Opublikowano
59 minut temu, makok napisał:

@piotriolateż jestem ciekaw, jak będą nieduże to skończy się na roślinach ozdobnych. Przy karpiach jest trochę miększa woda, dlatego to tylko eksperyment. Ale to jest najlepsze miejsce na akwarium, w całym domu, więc skoro jest tam takie okno, to czemu nie skorzystać.

Nie kojarzę  hodowli pomidorów , ale coś mi świta że z sałatą było inaczej. Zbiorniki zaproponowane w takim układzie mogą okazać się ciekawym rozwiązaniem mimo niewielkiej wysokości. Nie mam doświadczenia w takich zbiornikach ale widziałem takie rozwiązania. Uważam że dla tych ryb lepsze są zbiorniki 2m 400 litrowe niż 1m wyższe o tej samej pojemności. Miałem metrowy zbiornik o dużej pojemności i wiem że Twoje rozwiązanie okaże się lepsze. Ciekawe jak w takich wysokościach zachowują się poszczególne gatunki, mam nadzieję że projekt dojdzie do skutku i napiszesz kilka zdań.;)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, piotriola napisał:

Nie kojarzę  hodowli pomidorów , ale coś mi świta że z sałatą było inaczej. Zbiorniki zaproponowane w takim układzie mogą okazać się ciekawym rozwiązaniem mimo niewielkiej wysokości. Nie mam doświadczenia w takich zbiornikach ale widziałem takie rozwiązania. Uważam że dla tych ryb lepsze są zbiorniki 2m 400 litrowe niż 1m wyższe o tej samej pojemności. Miałem metrowy zbiornik o dużej pojemności i wiem że Twoje rozwiązanie okaże się lepsze. Ciekawe jak w takich wysokościach zachowują się poszczególne gatunki, mam nadzieję że projekt dojdzie do skutku i napiszesz kilka zdań.;)

Dokładnie takie założenie miałem jak zaznaczyłem u Ciebie pogrubioną czcionką.

Projekt na pewno dojdzie do skutku, już przeniosłem kaloryfer spod tego okna, żeby zrobić miejsce,. Jak tylko przeniosę kuchnię i będę mógł się zabrać za podłogę to nabierze to tempa.

Kiedyś swego czasu bardzo podobało mi się akwarium @MateuszT

Albo nawet jeszcze wcześniej:

Są co prawda nieco wyższe ale bardzo fajnie to wygląda z podobnymi gatunkami. Taka moja mała inspiracja po latach. :D

Edytowane przez makok
Opublikowano
16 godzin temu, makok napisał:

a copadichromisy wybrane na wyższe partie...

Rzecz w rym, że u Ciebie nie będzie wyższych partii.

3 godziny temu, piotriola napisał:

Uważam że dla tych ryb lepsze są zbiorniki 2m 400 litrowe niż 1m wyższe o tej samej pojemności.

Ani takie, ani takie nie jest najlepsze. Tak jak napisałem, o ile mbuna w takim niskim akwarium może dać radę, to non-mbuny tam nie widzę.

2 godziny temu, makok napisał:

Są co prawda nieco wyższe ale bardzo fajnie to wygląda z podobnymi gatunkami.

To odejmij z tego zdjęcia 1/4 wysokości. Nadal to wygląda fajnie?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pozner napisał:

Rzecz w rym, że u Ciebie nie będzie wyższych partii.

Ani takie, ani takie nie jest najlepsze. Tak jak napisałem, o ile mbuna w takim niskim akwarium może dać radę, to non-mbuny tam nie widzę.

To odejmij z tego zdjęcia 1/4 wysokości. Nadal to wygląda fajnie?

Jeśli prawdą jest co raz pisał @harisimiże utrzymują się blisko tafli, to akurat właśnie będą mogły podzielić się z żerującym przy dnie lethrinopsem.

Skoro ani takie ani takie to w/g Ciebie tylko 800-900l? Ale to nie pozwoli połączyć roślinożerców z mięsożercami. Czyli za duże wyrzeczenie.

A co do wyglądu... hmmm odpowiem tak: Dodaj do tego 2/3 wysokości. Nadal wygląda fajnie? O gustach... nie dyskutuję. Bo oczywiście że wolałbym dwa zbiorniki po 720l. To nie podlega dyskusji. Ale jak się nie ma co się chce to... ;) W zasadzie powiem tak, zbiorniki wyżyłowałem, jeśli by miały być wyższe o 5cm to musiałbym ściąć parapet. a potem budować dodatkowe rusztowania na donice, bez tego parapetu.

Edytowane przez makok
Opublikowano
34 minuty temu, makok napisał:

Jeśli prawdą jest co raz pisał @harisimiże utrzymują się blisko tafli, to akurat właśnie będą mogły podzielić się z żerującym przy dnie lethrinopsem.

Problem polega na tym, że jest zbyt blisko od dna do tafli. Nie ma tutaj mowy o jakimkolwiek podzieleniu się. Ryby będą wyglądać jakby pływały w kałuży. Mowa tutaj o gatunkach, które dorastają do 17cm i nie rosną tylko wzdłuż. 

Opublikowano

Mówicie tutaj o nonmbunie, ale już mbuna wg Was jest ok. Tylko że tam będzie musiało być trochę skał... taki red-red czy maison, czy tropheops jak się nastroszy to też jest "wysoki"... i rzy tym o wiele bardziej agresywny.

Ktoś się odniesie do tego stwierdzenia?