sj1950 Opublikowano 24 Września 2017 #1 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Z pewnego źródła otrzymałem 10 szt. "membe dep", z których wybarwiły się obecnie dwa samce. Dominant, wybarwiony prawidłowo oraz drugi, nieco większy, który dotąd wygląda jak gdyby nie mógł się całkowicie przebarwić. Nadal widoczny jest prześwitujący w nim kolor żółty od połowy tułowia, na płetwie ogonowej miejsca (paski), które u wybarwionego samca powinny być koloru białego są żółte. Ryba karmiona jest dobrymi pokarmami, jest w wieku około 8 miesięcy. Nie wiem, czy jest to faza przejściowa wybarwiania się tego samca czy też powinienem usunąć go z hodowli? Wszystkie pozostałe ryby tzn samice mają prawidłowy kształt i ubarwienie. Będę wdzięczny za rady doświadczonym kolegom. Edytowane 24 Września 2017 przez sj1950 stylistyka
AFOL Opublikowano 24 Września 2017 #2 Opublikowano 24 Września 2017 sj1950 wstaw fotki tych samców. Mam u siebie 4 samce F1 i jednego Fx ze sklepu. F1 (5-6cm) wybarwione książkowo, a ten fx (7cm) jak z Twojego opisu i wcale nie zajmuje ostatniej pozycji w stadzie.
sj1950 Opublikowano 26 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 26 Września 2017 Dominant również jest wybarwiony książkowo. Ten drugi jak gdyby zatrzymał się w swoim wybarwianiu, mimo że jest mocniejszy fizycznie. Będę się starał zrobić mu zdjęcie, co jednak nie będzie łatwe bo oba samce zajmują swoje groty. Żeby było śmieszniej jeden obok drugiego. Samice swobodnie pływają w toni.
sj1950 Opublikowano 26 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Września 2017 Tak wygląda problematyczny samiec. Niestety, jakość tych zdjęć robionych w dzień jest bardzo niska.
Rekomendowane odpowiedzi