Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, jestem nowy na forum.
Akwarystyką zajmuję się odkąd pamiętam, ojciec postawił nam (mi i bratu) pierwsze akwarium z samcami gupika w wieku, bo ja wiem, 4-5 lat i już wtedy do hobby podchodziłem z szacunkiem.
Nigdy nie miałem jakichś przygód patologicznych z akwarystyką gdzie trzymałem pawiookie w 112l czy wpuszczałem ryby do niedojrzałego akwarium.

Aktualnie mam kilka zbiorników w domu, jednak tylko jedno jest jako tako zapełnione życiem:

54l - kwarantanna, myślę nad urządzeniem, by po prostu było to osobne, żyjące akwarium
112l - puste, zapewne przeniosę tam aktualną obsadę
240l - tytułowy baniak, aktualnie największy w moim dobytku gdyż większe boję się postawić na murowaną(cegła) podłogę pierwszego piętra

Krótki opis 240:

- 120x40x50 + pokrywa Aquael z dwoma belkami Leddu Tube RetroFit 18W sunny
- pH 7.2, gh 13, temp. 23*C
- podłoże - piasek ZEW, jakieś 40-50kg
- ogrzewanie 2xAquael Gold 100W
- filtracja: 2x Unimax 250, w środku lawa wulkaniczna + prefiltr narurowy na każdy z filtrów
- flora - nurzańce, kryktokoryna i kilka sztuk moczarki, aktualnie po ostrym karczowaniu bo była dżungla
- fauna:
kilkadziesiąt sztuk danio pręgowanego (coś koło 20szt.)
około 10 sztuk otoska przyujściowego (przez niego temperatura podniesiona do 23*C)
15 sztuk kiryska pstrego
2 samice wielkopłetwa wspaniałego

Zapewne ta obsada pójdzie do 112l, wielkopłetwy postaram się oddać.

Do 240l planuję obsadę Pseudotropheus Saulosi w ilości 3+9 lub 2+9, zależnie od rad ;)

Profil i temat założyłem bo na forach ,,ogólnych" dostawałem sprzeczne rady, jedni piszą o sporej agresywności Saulosi, inni zaś że ta praktycznie nie występuje.
Jedni doradzają układ 3+9, inni zaś odradzają całkowicie Saulosi do tak małego baniaka.

Dlatego mam nadzieję że na tym forum mi pomożecie, oby jednogłośnie :D
Pozdrawiam.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano (edytowane)

Cześć, na papierze wszystko wygląda fajnie, ale to dział przedstaw się więc i jakaś fotka by się przydała ;) kwestię obsady poruszamy w odpowiednim dziale, załóż osobny temat i tam będziemy mogli dywagować ;) 

Edytowane przez MatiK
Opublikowano (edytowane)

Racja, fotki zabrakło bo nie byłem pewien czy pokazywać tu zbiornik w którym nie ma nic z Malawi :D
No i już zakładam wątek w odpowiednim dziale (jak go znajdę).

Tylko dla przypomnienia, jak w pierwszym poście pisałem - zbiornik po ostrym karczowaniu w ten weekend, widać cały osprzęt.

IMG_20170916_232609.jpg

Edytowane przez Artur67
dodanie zdjęcia jako załącznik, nie link
Opublikowano (edytowane)

Witaj kolego,

tak jak koledzy proszą przydałaby się fotka ale tu wklejona  ( na dole jak piszesz przenosisz myszą a jak ściągnie  plusem wklejasz gdzie jest kursor) - sam zobaczysz po czasie jak się zmieniło .

Najpierw przenieś ryby i zwolnij ten baniak pod Malawi byś mógł w nim grzebać ale nie odłączaj filtracji - niech stale chodzi .

Zapewne masz za dużo piasku - u nas zwyczajowo 5cm

za niskie pH - minimum 7,4-7,6 ale mierzone testem  o zakresie 7,4-9

temperatura jak będą ryby 24-26 C

na te rośliny nie licz - mogą w jeden dzień zniknąć wszystko zależy od ryb czy pozwolą im rosnąć czy wyrwą od razu.

fajnie że zaczynasz z nami od początku.

powodzenia

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

@deccorativo przypominam, że to dział przedstaw się. Wszelkie porady dotyczące podstaw proszę zachować na dział podstawy, jeśli taki temat tam powstanie ;) kolega raczej z tych ogarniętych, podałem linka do działu z obsadami i tam założy temat, który Go interesuje.