Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

Henryk...nigdy w takiej postaci dla Malawi nie dodawałem  mikroelementów

A  to znaczy że myślisz że dodajesz tylko w innej postaci - spróbuj w tej postaci Tracy:D 

Andrzeju jak napiszesz wprost

Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

Naprawdę uważam ,że jest to zbędne.

to dla przekory będą dodawać  Tracy ,  ja napisałem że stosowałem jak używałem wody RO/DI a teraz tak jak ty nie stosuję  w tej postaci - i sami doszli do wniosku że nie warto  i zapewne nie zastosują.

wiesz - taka polska mentalność ;)

Widać że Kuba ma to pod kontrolą i stosuje Tracy ale mierzy parametry i wie w jakim ma stanie baniak, a to jest najważniejsze.

Tak poza tematem to ci powiem Andrzeju że ty w ogóle nie dodajesz mikroelementów w żadnej postaci , bo twoja woda we Wałbrzychu w ogóle nie ma parametrów i jak zauważam co najmniej tak od 2014 roku.  zerknij jak akwaryści z Wałbrzycha biadolą http://forum.superakwarium.pl/topic/42967-skład-i-jakość-wody-w-wałbrzychu/

najlepsze jest na końcu :lol:

masz chloru 0,8ppm razem z NO3 =50ppm :D

- na prawdę to jedyna informacja o parametrach twojej wody.

W jeziorze Malawi wiadomo dokładnie jakie i ile jest Tracy:) a w Wałbrzychu nie ma nic - zero Tracy:( to skąd wiesz że  dodajesz.???

Wygląda że to najgorszy w Polsce wodociąg - kompletnie absolutnie nic nie podaje a płacić trzeba  - no przesadziłem masz tam taki kroplomierz żebyś wiedział z ilu kropli składa się szklanka wody.

Mój wodociąg podaje Tracy i wiem że niektórych pierwiastków śladowych nie mam wcale innych mam za mało a innych wystarczy ale są i takie za wysokie -  ale przynajmniej wiem.

Tak na poważnie to myślę że masz stosunkowo miękką wodę a zatem musisz mieć niską mineralizację i mało Tracy - mineralizacja pewno jak w Niasa ale Tracy za mało.:D

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, deccorativo napisał:

masz chloru 0,8ppm razem z NO3 =50ppm :D

- na prawdę to jedyna informacja o parametrach twojej wody.

Henryk.. coś te informacje w necie są  bardzo nierzetelne :) . Wg kropelek JBL  w kranówie mam NO3 5.0   a   NO2 mniejsze od  0,01 ,  pH 7.4.  Zobacz jaka jest różnica w NO3:) Ja rozumiem ,że różnice będą bo to są dwa różne ( dokładność ) sposoby mierzenia..Ale różnica w wielkości podanej przez nich a mierzona naszymi kropelkami to kosmos:) Ale coś  jest w wodzie bo  po tygodniu  "porcelana " łazienkowa robi się taka jakby z jakimś brązowym nalotem.

Henryk..wracając do tematu to nie wiem jakie są mikroelementy w kranówie ale mieszkając we Wrocławiu  po podaniu mikroelementów  do akwa roślinnego zawsze miałem glony..Nie dodawałem  to był spokój..czyli dla mnie wniosek taki ,że były w wodzie kranowej. Nie mam tu na myśli LT bo to inna bajka  jak wiesz:)

A Wałbrzych jest w ogóle bardzo dziwny  :) .

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Henryk.. coś te informacje w necie są  bardzo nierzetelne :) . Wg kropelek JBL  w kranówie mam NO3 5.0   a   NO2 mniejsze od  0,01 ,  pH 7.4.  Zobacz jaka jest różnica w NO3:)

No właśnie bo wodociąg twój ma laboratorium pomiarowe tylko nic nie mierzy a ty za to płacisz - fakt jakiś ten Wałbrzych dziwny.:(

W necie jako jedyne są pomiary "akwarysty z paskami JLa 6in1 " więc się nie dziw - możesz podawać dokładność testów paskowych   +/- 1000%  ale to świadczy o twoich wodociągach.

To że po dodaniu w roślinnym Tracy glony się pojawiały to znaczyło że roślinom i glonom brakowało tego Tracy a może i podstawowych minerałów.

Akurat u nas jak rosną glony to doskonale - oby wszystkim rosły zielenice.:D

Andrzeju jak otworzysz tu nowy temat -  "Parametry jakość wody pitnej w Wałbrzychu" i podasz swoje wyniki z kropelek JBLa to po pierwsze będą jedyne wiarygodne a po drugie będą  jedynymi w necie wiarygodnymi.:D bo na wodociągi nie licz.

Jak ktoś z Wałbrzycha spyta wujka googla jaka jest woda w Wałbrzychu to wyskoczą twoje dane jak jedyne wiarygodne

Edytowane przez deccorativo
  • Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

Andrzeju jak otworzysz tu nowy temat -  "Parametry jakość wody pitnej w Wałbrzychu" i podasz swoje wyniki z kropelek JBLa to po pierwsze będą jedyne wiarygodne a po drugie będą  jedynymi w necie wiarygodnymi.

..dobra myśl . Za parę minut to zrobię:)