Jump to content

Uszkodzony Jebao RW-15

Jargos

Recommended Posts

Koledzy i koleżanki ktoś z was posiada link/adres sklepu, który sprzedaje części do falowników Jebao ?  Potrzebuję 4 gumek które łączą wewnętrzny magnes z uchwytem falownika. Najpierw puściła jedna, a od wczoraj nie trzyma żadna.

Na allegro są całe uchwyty z magnesem za 50zł, trochę sporo.

Ewentualnie ktoś posiada uszkodzony falowni rw 8,15, 20 ? 

Hej, przyszedł kres na mój RW-8 nie wstaje. Czy wiecie gdzie można jeszcze kupić jakieś części zamienne do RW-8, chodzi mi o stojan, bo to on najprawdopodobniej padł poniekąd z mojej winy.
Falownik przez 2 lata posługi czyściłem tylko dwa razy, w środku zebrała się milimetrowa warstwa kamienia, który musiałem nożem zeskrobać, ale falownik już nie wstaje sam, trzeba go ręcznie próbować rozruszać i też nie zawsze wstaje :(

Widziałem, w archiwach google, że stojan można było nabyć u Jadwigimorskiej, jednak obecnie jest już niedostępny.

Wiecie coś na ten temat, może jakiś polski serwis ?

3 godziny temu, Pleziorro napisał:

Wiecie coś na ten temat, może jakiś polski serwis ?

Zanim  znajdziesz serwis i ten stojan to weż pod uwagę dwa fakty.

Stojan w tym korpusie jest na wieki zalany żywicą i nikt go nie naprawi,  a jedynie serwis może wymienić doliczając za "naprawę" a nowy kosztował 120 zł jak był u Jadwigi - więc więcej niż Sobo WP 400M ;).

Nie widzę też nigdzie możliwości kupienia samego stojana a  sam falownik bez sterownika też wychodzi drogo.

A uszkodzenia mogą być tylko trzy - przerywa na uzwojeniu - dostaje zwarcia miedzy zwojami - ma zaśniedziałe końcówki w tej wtyczce łączącej go ze sterownikiem.

Może też problem być zupełnie poza stojanem - może być pęknięty albo rozmagnesowany ten czarny magnes na wirniku i wszystkie te uszkodzenia dają to co masz - raz rusza a raz nie.

sprawdz najpierw sam te pozostałe możliwości uszkodzenia bo od usuwania kamienia nie powinien się uszkodzić.

U Jadwigi można nabyć stojan za kilka dni, czeka na przesyłkę.

Pozostałe czynniki raczej nie mają miejsca, natomiast jeśli przerwało by się uzwojenie to by wcale nie pracował, a kręci się, tyle że rozpędzony ręcznie.

A powiedzcie mi ten Sobo daje radę, bo nie bardzo mam kasę na nowy za 600zł :) 

3 godziny temu, suricade napisał:

Tak na przyszłość taki kamień usuniesz kwasem np. octem. Zreanimowałam tak kiedyś aquaela.

Tak, wiem, ale to się wiąże z dużą operacją wyjęcia kabli zza akwarium, a była awaria prądu 3 godzinna i chciałem czym prędzej dać rybom dużo tlenu.

52 minuty temu, Pleziorro napisał:

Tak, wiem, ale to się wiąże z dużą operacją wyjęcia kabli zza akwarium, a była awaria prądu 3 godzinna i chciałem czym prędzej dać rybom dużo tlenu.

U mnie ten sam problem rozwiązuję inaczej. Miska z octem na pokrywę od akwarium i do niego falownik - mam na tyle kabla w zapasie. Polecam takie rozwiązanie bo faktycznie wydzieranie kabli z obudowy i później ich wkładanie jest uporczywe. Może spróbuj teraz takiej operacji. Usuniesz resztki kamienia a to na pewno nie zaszkodzi.

• Like 1

• 2 weeks later...

Gwoli ścisłości i ku potomnym...

Tak jak poradziła @suricade namoczyłem całość w occie, uprzednio zdjąwszy gumki z zaczepów.
Warto także cienką wykałaczką wydłubać ceramiczną tuleję znajdującą się w środku stojana jak i centralnie na koszyku osłaniającym wirnik.

Tuleje te wewnątrz wyszorowałem wymienioną wyżej wykałaczką. Całość moczyłem około 15 minut. Dokładnie wypłukałem pod bieżącą ciepłą wodą.

Falownik startuje sam i znowu ładnie i mocno dmucha. 

Dodam też że w sklepie Jadiwigamorska jest już dostępna jedna sztuka stojana do RW-8 :) 

• Like 1