Skocz do zawartości

Redukcja ceramiki w filtrze a biologia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...moim zdaniem niepotrzebnie kombinujesz.

Czemu Andzeju uważasz, że kombinuję? Tak jak sam pisałeś to redukcja 0.5 litra nie powinna mieć wpływu na parametry i mam nadzieję, ze tak wlasnie będzie. Więc osobiście wydaje mi się, ze nic nie kombinuję a jedynie udrazniam kubeł.

Opublikowano
Teraz, Jerry_jerry napisał:

jedynie udrazniam kubeł.

....gdybyś usunął przykładowo zeolit czy grys koralowy ,które faktycznie tłumią przepływ to wtedy miałoby to większy sens. Ale przy ceramice będzie to bardzo nieznaczne i przy ilości 1/2 litra. Ponadto pamiętaj ,że 1 litr przykładowo szybciej się zapcha jak 2 litry. Ceramika jest przede wszystkim wkładem biologicznym....ale  jednocześnie  jest też wkładem mechanicznym. Dlatego ja osobiście bym się  nie bawił w to..no chyba ,że chcesz po prostu się przekonać  organoleptycznie:)

Opublikowano

Szczere powiedziawszy to najchętniej bym kubeł zostawił tak jak jest i niczym się nie przejmował. Z drugiej strony to wszędzie się czyta: tylko nie upychaj filtra za bardzo bo go stlumisz. Dlatego też doszedłem do wniosku, ze skoro 0.5 litra nie uszczupli biologii a może pomóc odetkac sik to czemu nie. Jeżeli moje zabiegi mają polepszyć cyrkulację powiedzmy o 20-40 litrów to nie ma sensu. Gdyby jednak przyrost cyrkulacji sięgnął z 300 na 400 to już jest coś. 

A czemu ceramika ma się zatkać? Czyż nie po to dajemy prefiltry aby uniknąć takich sytuacji?

Opublikowano

To na pewno. Myślałem, że jest coś o czym nie wiem. ;) W takim razie zostawiam tak jak jest i niech biologia żyje swoim życiem. Skoro 300l/h w zupełności starcza na mój baniak to nie było tematu. Po co psuć coś co dobrze działa. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Ale jeżeli  jest OK  to szkoda grzebać.

I w tej kwestii zgadzamy się ze sobą w 100%. :) Tym bardziej, że jesteś trzecią osobą, która potwierdza, że 300 litrow na godzinę w moim przypadku to wynik si. :)

Edytowane przez Gość