Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stykną, powinno wejść 2l Matrixa. Zastanawiam się czy nie dać puszek zasypowych. Wejdzie może troszkę mniej ale piasek dopełni. Z puszkami wygoda, tak mi się przynajmniej wydaje. Musze zrobic pomiar ile wejszie matrixa w puszkę. Jak zmierzę to napiszę dla potomnych.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Mi weszło do trzech korpusów właśnie 2l Matrixa. Tyle że ja zrobiłem własne puszki. Rurka elektryczna 25mm, rozcięta na dole, od dołu wklejone sitko z pleksi, na to ceramika i przykryta jeszcze jednym takim sitkiem - na wszelki wypadek żeby nic nie wydmuchało. To na zdjęciu akurat nie moje ale na takim się wzorowałem, znajomy miał laser więc mi wyciął takie siteczka (mam projekt jeszcze w corelu gdybyś potrzebował). W każdym punkcie z laserem do materiałów miękkich takie rzeczy wytną  - zapewne w znośnych pieniążkach.

filtr2.jpg

Edytowane przez kwiq
Opublikowano

Wystarczy kupić na allegro puszke zasypowa za 12 zlotych i problem z kombinowaniem podkladek i rurek rozwiazany (ja do tej pory mam zal ze tego nie zrobilem). W puszke wchodzi minimalnie wiecej zloza, sprawdzalem to u siebie podczas zasypywania matrixem.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Adamsdz napisał:

pompa ibo beta zasysa z prawej do lewej wiec bedziesz musial odwrocic uklad

Bzdura, pompa moze pompowac z lewej do prawej, z dolu do gory lub z gory na dol. Chodzi glownie o zalanie woda a nie o sam tryb pracy pompy  

Pompa powinna być tak zamontowana aby jej wał znajdował się̨ w położeniu poziomym. Króćce mogą się̨ znajdować w innym położeniu niż na poniższym obrazku jednak zawsze wał silnika musi

być w położeniu poziomym. 

IMG_3601.PNG

Edytowane przez mlody.czub
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Adamsdz napisał:

rozkrecajac pompe tracimy gwarancje, podlaczenie pompy do gory nogami chyba nie jest dobrym pomyslem.

Nic nie trzeba rozkrecac. Producent ibo sam podaje ze pompa moze pracowac w kazdej pozycji - tak jak na obrazku wyzej. Problemem jest szczelnosc tego przykrecanego kabla. Z uwagi na to zaleca się montowanie jej kablem do dolu, zapobiega to wlaniu się wody do zlacza. Nie ma to jednak zadnego zwiazku z praca pompy. W rozdzielaczu ogrzewania podlogowego tlocza albo z gory na dol, albo na odwrot. Grundfos z reguly tloczy z gory na dol.

Jezeli zamontujesz ja kablem do gory lub na bok i Ci się baniak albo filtracja rozszczelni to uszkodzenie pompy na wskutek wody bedzie chyba najmniejszym problemem.

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano

Spokojnie Panowie pompa bedzie tloczyc z lewej do prawej a panel bedzie odwrócony tak jak@kwiq napisał. Żadnej gwarancji nie stracę. A nawet to co stoi na przeszkodzie przed wysłaniem ponownie przekręcić panel. Po 2 nie ma co demonizować, co ma się zepsuć. Po 3 zapewne wiecej na piwo wydaje w ciagu roku niż cena pompy a rok napewno bedzię na wytrysku

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • Haha 1