Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, pstaniszewski napisał:

Czyli jak rozumiem raczej zestaw Cobue, maingano, yellow - wtedy mam niebeiski, granta i żółć - z zbliżonymi wymaganiami pokarmowymi oraz z 1 "terrytorialistą"?

Teraz będzie dużo spokojniej☺️.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pstaniszewski napisał:

Próbuję cpś znaleźć w necie na temat tej  Cynotilapia Zebroides Cobue ale jakoś kiepsko mi idzie. Wizualnie dosyć mi się podoba ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest terytorialna o będzie problem razem z Maingano (jako trzeci wtedy bym dołożył chyba Chindongo saulosi ) czy też nie?

Jest terytorialna i choć nieduża ,inne ryby ustawia po kątach. I jest niezbyt często spotykaną tu rybą .To mój samiec

20170624_190144.jpg

Edytowane przez anna
  • Lubię to 1
Opublikowano

Z Maingano trzeba uważać. U mnie w 300l samiec zajął ponad połowę akwarium i przepędzał inne ryby. Cobue był jedyny, który obrał sobie kryjówkę w jego rewirze i tylko on umiał ją obronić. Tak więc z tym brakiem terytorializmu u Maingano bym uważał... Acha, inny samiec w obecnym akwarium okazał się skrytym zabójcą innych ryb.

Co do samych Cobue to pamiętaj, że samiczki są chyba najbrzydszymi z pyszczaków. Ot, takie szare śledzie. I też po zdjęciach z internetu uważałem, że mają swój urok. W rzeczywistości nie, nie mają ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Godzinę temu, spiochu napisał:

Z Maingano trzeba uważać. U mnie w 300l samiec zajął ponad połowę akwarium i przepędzał inne ryby. Cobue był jedyny, który obrał sobie kryjówkę w jego rewirze i tylko on umiał ją obronić. Tak więc z tym brakiem terytorializmu u Maingano bym uważał... Acha, inny samiec w obecnym akwarium okazał się skrytym zabójcą innych ryb.

Co do samych Cobue to pamiętaj, że samiczki są chyba najbrzydszymi z pyszczaków. Ot, takie szare śledzie. I też po zdjęciach z internetu uważałem, że mają swój urok. W rzeczywistości nie, nie mają ;)

Wysłane z telefonu

Zajoł pół akwarium, ale nie zajoł konkretnej dziury jak cobue i na tym polega terytorializm. Dla tego właśnie jest dobrym połączeniem z takimi rybami. Z niego terytorialista jak z koziej d... trąbka. Jeśli masz problem ze swoim to daj mu do towarzystwa jakąś Metriaclimę. Szybko będzie miał przytarty nos. Staranuje go pyskiem i po sprawie. W moim zbiorniku dobrze dawał sobie z nimi radę również saulosi. 

Opublikowano
14 godzin temu, przemo-h napisał:

Zajoł pół akwarium, ale nie zajoł konkretnej dziury jak cobue i na tym polega terytorializm. Dla tego właśnie jest dobrym połączeniem z takimi rybami. Z niego terytorialista jak z koziej d... trąbka. Jeśli masz problem ze swoim to daj mu do towarzystwa jakąś Metriaclimę. Szybko będzie miał przytarty nos. Staranuje go pyskiem i po sprawie. W moim zbiorniku dobrze dawał sobie z nimi radę również saulosi. 

Nie stawiałby tak odważnych stwierdzeń, że Maingano nie jest rybą terytorialną. Z moich wszystkich gatunków (a było ich sporo) Maingono okazało się najbardziej terytorialną rybą. Metraclimę to on zjadał na śniadanie a na kolacje przeganiał ryby dużo większe od siebie :). 

Opublikowano
7 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Nie stawiałby tak odważnych stwierdzeń, że Maingano nie jest rybą terytorialną. Z moich wszystkich gatunków (a było ich sporo) Maingono okazało się najbardziej terytorialną rybą. Metraclimę to on zjadał na śniadanie a na kolacje przeganiał ryby dużo większe od siebie :). 

Nigdzie na dłużej nie zagrzewa miejsca. Jak napisał @Bezprym. Dla tego nie jest to terytorialna ryba. Jest przywiązany do substratu, ale nie zajmuje konkretnego rewiru. 

Nie wiem w jakim wieku ta Metriaclima była, że Twój maingano ją zjadał na śniadanie? Mój estherae, który do kilerów nie należy wśród Metriaclim wystarczy, że pysk otworzył i było po wszystkim.

Miałem samców mangano pięć, więc pochopnie wniosków bym raczej nie wyciągał.