Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, pstaniszewski napisał:

czy jest sens przemywać/płukać piasek wcześniej (np. 2 tygodnie przed założeniem akwarium) i trzymać go w zamkniętym wiadrze a w momencie przenoszenia do akwarium tylko lekko przepłukać. To pozwoliłoby mi zaosczędzić 1h w ten dzień gdy to będę robił.

Oczywiście, że jest sens, jak masz teraz czas, to go wykorzystaj. Wypłuczesz teraz dokładnie i na dobrą sprawę to powinno wystarczyć. Jeżeli będziesz chciał jeszcze przepłukać przed samym wsypaniem do zbiornika, to oczywiście czemu nie, ale moim zdaniem nie będzie potrzeby, resztę już załatwi filtracja.

• Lubię to 2
Opublikowano

Jasne, ja tak robiłem, płukałem i zostawiłem w wanience z wodą żeby nie leżał wilgotny. U mnie było tego piachu trochu i dobre 4h mi zeszło więc sporo czasu pozwoliło to teraz zaoszczędzić :)

IMG_20170812_143522.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak się zasanawiam. Bo iasek już przepłukany (25kg weszło w wiadro 12-15l z Lorey Merlin) i czeka. Dokupiłem kamienie (w załaczeniu ) i chyba mam ich za dużo a dotatkowo powinny co niektóre być wyższe? Jak myślicie - bo dwa największe mają 20 cm - to przy 50 cm wysokości akwarium chyba mało co? Dodatkowo kupiłem spienione pcv (też na zdjęciu)

P_20170905_175352.jpg

Opublikowano

Spróbuj te wysokie położyć na płaskich w miarę równych kamieniach ja tak mam, przy aranżacji nie zapomnij o grotach tak żeby w miarę naturalnie to wyglądało.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kurcze niestety nie mam jakiś takich równych małych kamienii aby na nich położyć duże wiec jutro jadę dokupić jeszcze dwa wyższe takie 35-40 cm na 50 cm h akwarium - będzie ok?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
...będzie OK.
Przymierzam się ułożenia kamieni. Nad razie tak. Jakimiś pony s-f la mi mnie poratujecie? Na 3 zdjęciu kamienie które nam jeszcze dodatkowo -coś podmienić?2b27ee7ea0d16eef0e02a91ff0824f46.jpg8e28e30fb3d38558a85359c97aaac7a7.jpg18587dbc0b3067d1ba2f6f90457b1120.jpg

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Masz tyle skałek a budujesz jakieś garaże, które wyglądają kiczowato i jeszcze grożą zawaleniem... ? Zajrzyj do galerii, najlepiej w top 20; zainspiruj się  i zrób z tego jakieś fajne gruzowisko... ?

• Lubię to 1
Opublikowano
Masz tyle skałek a budujesz jakieś garaże, które wyglądają kiczowato i jeszcze grożą zawaleniem... Zajrzyj do galerii, najlepiej w top 20; zainspiruj się  i zrób z tego jakieś fajne gruzowisko...
Teraz z kolei nie ma przerw miedzy gruzowiskami to tez niedobrze.18811fc9c51865679ac84aa3cc2b9fbf.jpg

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka