sj1950 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Spotkałem się z dwoma formami ryb tego gatunku. Pierwsza, powszechna, widoczna na You Tube to ryba barwy intensywnie pomarańczowej (jak estherae) z mniejszą lub większą ilością brązowych plam lub znaczeń. Samiec wybarwia się już przy długości 5 cm na jasno, plamy przechodzą w kolor fioletowy. Niby proste ale u dwóch renomowanych hodowców w dwóch różnych stronach w Polsce widziałem zupełnie inne ryby tego gatunku. Kolor podstawowy ciała jest blady, szaro różowy. Na nim widoczne są przebarwienia (różne formy plam, pasów) w kolorze jasno szarym, ewentualnie rozmytym blado niebieskim, upodabniające się do koloru jaki ma np. Gurami mozaikowy. Zaznaczam, że nie są to Metraclima mbenjii OB. Charakterystyczne jest to, że ryby każdego z tych gatunków przekazują potomstwu swoje charakterystyczne cechy kolorystyczne. Wg informacji hodowcy, samiec tego gatunku również wybarwia się na jasno, przy czym znakowanie staje się u niego wyraźniejsze. Ryby obu tych gatunków pływają u mnie w zbiorniku. Będę wdzięczny, jeżeli koledzy zechcą podzielić się ze mną swoją wiedzą na ten temat.
Przezda Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) ja miałem takie, teraz chyba zdjęcia są widoczne Z łaciatych rodziców rodziły się formy BB samce + samice, O samice, OB samce+ samice Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Przezda
Robson79 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Coś chyba fotki nie weszły...
Przezda Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) 7 minut temu, Robson79 napisał: Coś chyba fotki nie weszły... u mnie wyświetlają się ale w laptopie, a w telefonie widzę że nie... Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Przezda
egon44 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 6 minut temu, Przezda napisał: u mnie wyświetlają się ale w laptopie, a w telefonie widzę że nie... U mnie w laptopie nie wyświetlają się twoje zdjęcia...
kwiq Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 u mnie także się na komputerze nie wyświetlają
Przezda Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) 55 minut temu, Robson79 napisał: Coś chyba fotki nie weszły... Dupa jednym słowem.... kopiuję linki jak zwykle ze strony Photobucket ale jest jakiś problem.... jak zdążę to zaimplantuję zdjęcia z laptopa Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Przezda
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 ....temat przeniosłem do innego działu. W dziale "identyfikacja' zniknąłby za siedem dni.
przemo-h Opublikowano 24 Sierpnia 2017 #10 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Tutaj jest ta ryba, o której wspomniał @Przezda W Habitacie jest opisana jako Estherae OB Minos reef.
Rekomendowane odpowiedzi