Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.10.2017 o 09:06, deccorativo napisał:

więc odsuń krzesełko od akwarium  usiadz teraz na dópie i spokojnie poczekaj z miesiąc bez pakowania łap co chwila do baniaka - by woda mogła się wyklarować

siedzę tak i siedzę i zaczynam się zastanawiać  ... może jakieś testy wody zrobić ?

i jeszcze jedno, nie da rady odczekać miesiąc , bo muszę zrobić zmiany w kaseciaku... czy na razie nie muszę??

Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

testy nie zaszkodzą a co z klarownością ?

klarownie to było już następnego dnia... (jebao 3000 daje dobrze :D )

Opublikowano

no widzisz jaki byłeś niecierpliwy.Parametry badaj tak co jakiś czas.

Wiesz dlaczego ?

Bo testy JBL pozwalaja zrobić tak do 50 pomiarów a mają wazność nie pamiętam 2czy 3 lata to jak podzielisz to ci wyjdzie co ile  miesiący pomiar by nie wyrzucić 3/4 testu który się przeterminował i nie pokazuje dobrze wyników.

Opublikowano (edytowane)

kolejne pomiary, myślałem, że po takiej podmianie będą bardziej zbliżone do kranówki, a tak nie jest...

GH = 12 bez zmian (kran 14)

KH  = 14  spadek o 1 (kran 14)

PH  ~8.2  bez zmian (kran 7,4)

IMG_20171007_141645703.thumb.jpg.185ea140847d630c8bb4c01105bf6724.jpg

NO2 = 0.025 bez zmian (kran ~0,025)

IMG_20171007_142547701.thumb.jpg.6f1ebe20a2bebd07184070b0f64c9df5.jpg

NO3 = 1 wzrost o 0,5 (kran ~ 0,4-0,5)

IMG_20171007_143612308.jpg

Edytowane przez Dziubek
Dodaje fotki i dodałem zero :)
Opublikowano

Masz rację Andrzeju kolega robi to chaotycznie i myli się nie tylko w odczycie kolorów ale i przecinki mu nie tu wpadają gdzie trzeba.

NO2 masz0,025ppm a nie 0,25 .- tak naprawdę więcej niż 0,025 a mniej niż 0,05

Podawanie tak - kolejne pomiary to nic nie mówi kiedy był poprzednie i ile tej wody podmieniłeś.

Znowu gość podmienia wodę na kalendarz a nie na wyniki NO3 z baniaka.

Jak ci NO3 nie doszło do 10ppm to nie podmieniaj wody bo nie trzeba nawet przez miesiąc - potem pytaj co dalej .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, deccorativo napisał:

NO2 masz0,025ppm a nie 0,25 .- tak naprawdę więcej niż 0,025 a mniej niż 0,05

tu racja pomyłka z przecinkiem... już poprawiłem :) 

Podawanie tak - kolejne pomiary to nic nie mówi kiedy był poprzednie i ile tej wody podmieniłeś.

Heniek jak Cię lubię tak Ci powiem, żę każdego jebi..esz, że nie czyta ze zrozumieniem, a sam dorwiesz się do jednego posta i piszesz bzdury ... cofnij się kilka postów do tyłu to zobaczysz kiedy ostatnio robiłem testy.  Prowadzę w zeszycie tabelkę z wynikami ... może będę wklejał za każdym razem jej fotkę...

Znowu gość podmienia wodę na kalendarz a nie na wyniki NO3 z baniaka.

Jak ci NO3 nie doszło do 10ppm to nie podmieniaj wody bo nie trzeba nawet przez miesiąc - potem pytaj co dalej .

gdzie napisałem, że zrobiłem kolejną podmianę?? sam mi kazałeś kilka postów temu żeby nie robić ...  ja pierdziu, ale dajesz !! a może Ty się starzejesz?? ;)

25 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..w moim odbiorze  podajesz zaniżone wyniki pH i NO2. NO3 wydaje się mi ,że dobrze określiłeś na poziomie 1. Ale to pewnie kwestia zdjęć - kolorów .

na żywo troszkę inaczej wygląda , ale fakt że z kolorami, a właściwie z odcieniami mam często problem, nie było żony może by inaczej odczytała... w każdym razie przy tych kółkach było wg mnie najbardziej zbliżony odcień

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano

nie będę się cofał i szukał wpis po wpisie gdzie były poprzednie i kiedy . autor ma pisać jasno -  5 dni temu - tydzień temu  cofam się 5 dni i widzę.:D

Wyprowadziłeś baniak na prostą  i masz stabilne parametry od jakiegoś czasu i ci się nie zmieniają. Nie wiem czego oczekujesz  - wody w akwarium o parametrach kranówy?

stale masz pH 8,2 NO2 0,03ppm , NO3 1-2ppm  a KH i GH sobie daj już zupełnie na luz i w ogóle teraz nie mierz - to czego ty chcesz z tymi kolejnymi pomiarami . Piszesz

41 minut temu, Dziubek napisał:

myślałem, że po takiej podmianie będą bardziej zbliżone do kranówki, a tak nie jest...

kurcze sam to napisałeś kilka minut temu - dla mnie wynikało że podmiana była dziś bo zaraz potem poleciały wyniki.

Z jednym masz rację - już się starzeję -  wiesz tak od 70 lat .

Opublikowano
15 minut temu, deccorativo napisał:

Piszesz

Godzinę temu, Dziubek napisał:

myślałem, że po takiej podmianie będą bardziej zbliżone do kranówki, a tak nie jest...

kurcze sam to napisałeś kilka minut temu - dla mnie wynikało że podmiana była dziś bo zaraz potem poleciały wyniki.

pisałem o tym zamieszaniu co zrobiłem przy przemeblowaniu, 

główna zasada, której mnie nauczyliście to najpierw testy później podmiana i ja się do niej stosuję ...

nie będę się cofał i szukał wpis po wpisie gdzie były poprzednie i kiedy . autor ma pisać jasno -  5 dni temu - tydzień temu  cofam się 5 dni i widzę.:D

następnym razem wrzucę fotkę tabelki :D 

20 minut temu, deccorativo napisał:

Wyprowadziłeś baniak na prostą  i masz stabilne parametry od jakiegoś czasu i ci się nie zmieniają. Nie wiem czego oczekujesz  - wody w akwarium o parametrach kranówy?

głównie myślałem pH, że spadnie... 

22 minuty temu, deccorativo napisał:

stale masz pH 8,2 NO2 0,03ppm , NO3 1-2ppm  a KH i GH sobie daj już zupełnie na luz i w ogóle teraz nie mierz - to czego ty chcesz z tymi kolejnymi pomiarami . Piszesz

właściwie to nic nie chciałem, zrobiłem tylko testy ... jak sam powiedziałeś 

23 godziny temu, deccorativo napisał:

Parametry badaj tak co jakiś czas.

Wiesz dlaczego ?

Bo testy JBL pozwalaja zrobić tak do 50 pomiarów a mają wazność nie pamiętam 2czy 3 lata to jak podzielisz to ci wyjdzie co ile  miesiący pomiar by nie wyrzucić 3/4 testu który się przeterminował i nie pokazuje dobrze wyników.

co ile robicie testy przy stabilnym akwarium?? znaczy jak wszystko się wydaję w porządku? 

35 minut temu, deccorativo napisał:

Z jednym masz rację - już się starzeję -  wiesz tak od 70 lat .

Zdrowia życzę :).