Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 29.09.2017 o 07:48, deccorativo napisał(a):

Tak sformułowane pytanie rodzi podejrzenie że to świeży jak sałata baniak bez ryb i bez dojrzałej biologicznie wody jedynie stale podmienianej na tą z kranu.?? czy się mylę. Tyle tych twoich tematów na raz że się gubię

Rozwiń  

nie przesadzaj z tą ilością tematów, ten jest o wodzie, drugi jest o wystroju , a trzeci o obsadzie, a wszystkie trzy dotyczą wciąż tego samego baniaka...

nie jest świeży , woda podmieniana ostatnio dość często, prawie bez ryb, bo w akwarium pływają dwie sztuki: nie za duży multifasciatus (mam wrażenie, że zapadł mu się brzuch i że nie długo zniknie...) i całkiem duży (ma chyba z 10 lat) altolamprologus compressiceps , no i jest też pokaźna gromada świderków... i czasami myślę, że jest też jakiś pasożyt i stąd te w miare regularne zgony, ale może to wina nie najlepszych parametrów...

Baniak to może tak stać aż ci cała woda odparuje a świderki zdechną  w suchym piasku chyba że śmierdząca woda na to nie pozwoli.

Ważne by filtry chodziły 24/7 .

Rozwiń  

czyli mogę się wyzbyć ryb, na spokojnie zrobić przemeblowanie i na spokojnie zamówić rybki ( np za miesiąc, może na ten czas wpuścić z garść krewetek to pomogą ślimakom :) ),

filtr chodzi non stop ...

NO2  w akwarium na pierwszym kolorze JBLa  nie wymaga żadnej  roboty   ale jak pojawią się ryby wymaga pomiarów tak co 5 dni.

NO3 zaś <0,05 ppm   wymaga podniesienia tak do 5-10ppm ale zrobią to same ryby i bakterie jak tam się pojawią - co do ryb to będzie pewność ale co bakterii nie mam pewności)  i do czasu tego NO3 = 10-20 ppm nie warto robić podmian wody.

Rozwiń  

no2 na pierwszym kolorze, czyli na drugim kółku, to masz na myśli??

czyli na razie koniec podmian.

Opublikowano

A to trochę pojaśniłeś sprawę. Nie pamiętam jaką masz filtrację czy kubeł, narurowiec, czy kaseciak ale ważne by utrzymać biologię a ona będzie stale gotowa jak jej nie otrujesz siarkowodorem  z zatrzymanego zamkniętego bez dostępu tlenu kubła czy narurowca w kaseciaku zawsze będzie tlen bo to otwarty filtr więc nie ma niebezpieczeństwa siarkowodoru.

Zatrzymany kubeł czy narurowiec trzeba otworzyć i zdjąć glowicę  lub odkręcić korpus z ceramiką i tak z wodą może stać bardzo długo.

Opublikowano
  W dniu 29.09.2017 o 08:22, deccorativo napisał(a):

Nie pamiętam jaką masz filtrację

Rozwiń  

kaseciak v.7 dwustronny, nie zamierzam go zatrzymywać, znaczy będę musiał tylko na czas przemeblowania, oraz na czas zmian w samym kaseciaku  (nie wiem czy to zrobią w tym samy czasie, czy w odstępie kilku dni) kilka rzeczy muszę w nim wyciąć, a kilka dokleić.

Opublikowano (edytowane)

dziś namieszałem w akwarium na maxa...

miałem nie robić podmian, a zrobiłem mega podmianę... teraz zostały ewentualnie drobne przemeblowania...

spuściłem 120 litrów wody w stare akwarium, resztę wylałem ...  wyjąłem wszystko , położyłem podkład ze spienionego pcv, położyłem te kamienie co miałem (piaskowiec) i przysypałem je piachem (tym z akwarium), i na tym położyłem serpentynit... wygląda jakby było strasznie dużo piachu...  

mam 3 ampułki prodibio biodigesti nie wiem czy teraz je dać czy bliżej wpuszczania ryb... które będą prawdopodobnie dopiero za miesiąc :( 

gąbki w filtrze chyba jutro wypłuczę (czy się wstrzymać??) , zmętnienie ustąpiło po około 2 godzinach... (Teraz się przyjrzałem z boku akwarium i to nie prawda, bo dalej jest mętna woda, a minęło sporo więcej)

co teraz robić ??

W dniu 30.09.2017 o 18:40, Wolfik napisał(a):

Skoro podejrzewasz pasożyta to warto ryzykować i wpuszczać nowe rybki do tego zbiornika?

Rozwiń  

nie jestem pewien... a co mogę zrobić??

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano
  W dniu 30.09.2017 o 22:57, Dziubek napisał(a):

co teraz robić ??

Rozwiń  

Zrobiłeś totalny kipisz w baniaku  chyba bez ryb  bo piszesz że będą za miesiąc  wyjmując wszystko łącznie z piachem

więc odsuń krzesełko od akwarium  usiadz teraz na dópie i spokojnie poczekaj z miesiąc bez pakowania łap co chwila do baniaka - by woda mogła się wyklarować  a 1 ampułkę bakterii Prodibio możesz wlać bo chyba część wody jest stara i pożywka dla nich chyba jest w postaci resztek odchodów rybich. One spokojnie poczekają na te ryby i nową pożywkę.

Nic nie płucz   chyba że kaseciak zacznie siorbać.

• Lubię to 1
Opublikowano

tak gdybam ... co jeśli te wszystkie zgony to nie wina  złych parametrów tylko np jakiegoś pasożyta?? mogę coś robić ... profilaktycznie... zanim wpuszczę ryby??

Opublikowano
  W dniu 2.10.2017 o 15:10, Wolfik napisał(a):

Odkazić całe akwarium wraz z wkładami i wymianą wody-. Czyli kompletny restart zbiornika.

Rozwiń  

nie podoba mi się to co mówisz... ;) przestaję gdybać ... to jednak musi być wina parametrów ...