Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.08.2017 o 21:43, suricade napisał:

Poza wodą zastanów się nad wystrojem teraz mam takie skjarzenie- cmentarzysko. Jakieś to Twoje akwarium jest smutne i bez życia ( nie chodzi o brak ryb).

Jakieś propozycje?

Opublikowano

nie wiem czy pisać ...

zrobiłem testy po tygodniu

GH = 10 (spadek o 2)

KH = 16 (spadek o 2)

pH - czerwono... może 8.5 a może 8.0 aczkolwiek kolor mocno odbiega od wzornika... kolor podobny zupełnie do niczego... 

NO2 =~ 0,025 (wydaje mi się że jest minimalnie mniej)

NO3 = ~0,7 (bez zmian)

robię podmianę 80 L. kranówa po węglu, prędkość około 1L/min.

zostały same samce... 3 sztuki, może robić większe podmiany?? a może częściej ??

Opublikowano
11 godzin temu, deccorativo napisał:

daj fotkę fiolki z pH dla wody kranowej i drugą fotkę dla pH w baniaku.

Wydaje mi się że jaśniejszy niż rano...

IMG_20170901_235216221.jpg

Opublikowano

zrobiłem testy po kolejnych 5 dniach

GH = 11 (wzrost o 1, mniej o 3 niż w kranie)

KH = 16 (bez zmian, więcej o 2 niż w kranie)

pH - czerwono... może 8.4 (1,0 więcej niż w kranie)

NO2 =~ 0,025 ( bez zmian, jakieś 0,005 mniej niż w kranie)

NO3 = ~0,7 (bez zmian, tak samo jak w kranie)

robię podmianę 80 L. kranówa po węglu.

IMG_20170906_175212040.jpg

IMG_20170906_173332607.jpg

Opublikowano (edytowane)

w związku z planowanymi zamianami w akwarium czyli spuszczenie całej wody, wyjęcie kamieni, muszli i piachu, następnie położenie na dnie akwarium spienionego pcv i na nim ułożenie kamieni (serpentynit (nowość w tym akwa) i ewentualnie piaskowiec (z tego akwa , jeśli nie będzie się "gryzł" z serpentynitem) ), muszli (będą pasować ??) i piachu (z tego akwa) oraz "wciurkać  całą świeżą wodę przez węgiel"  postanowiłem zaprzestać podmian... będzie jedna, ale całkowita... dobrze robię?? 

i nie pytam się tu o wystrój :) 

nie wiem kiedy zrobię tą operacje ... mam nadzieje, że uda się w przyszłym tygodniu... na pewno w tym miesiącu...

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano (edytowane)

Chyba zapominasz o najważniejszym -  rybach. Raczej mogą nie przeżyć gwałtownego skoku pH z 8,4 do 7,4 po 100%  podmianie wody, a jak nie padną od razu to na pewno to odchorują.

muszle i duet piaskowiec+serpentynit odradzam.

Andrzej oszaleje - najpierw rozdzielił dwa tematy teraz wypada je połaczyć -to sam w dwu tematach Dziubka widzę no jak żaba - się nie rozdwoję a dwa razy to samo nie będę pisał.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Chyba zapominasz o najważniejszym -  rybach. Raczej mogą nie przeżyć gwałtownego skoku pH z 8,4 do 7,4 po 100%  podmianie wody, a jak nie padną od razu to na pewno to odchorują.

Ryby zostały dwie i nie są z malawi, wiec siłą rzeczy muszą gdzieś pójść... prawdopodobnie do zoologika...  lub dam ogłoszenie i ktoś z okolic przygarnie... chyba, że zostaną i będą pływać z malawi, a to chyba nie najlepszy pomysł... tak czy siak dla dobra tych ryb należało by zrobić jeszcze kilka mniejszy podmian..

3 minuty temu, deccorativo napisał:

muszle i duet piaskowiec+serpentynit odradzam.

tak właśnie mi się wydaje, że to nie będzie dobre.

Opublikowano

Rozmawiałem gościem z akwarystycznego (ten co mi tak dużo gatunków zaproponował) i powiedział, że bardzo chętnie przyjmie te dwie rybki... Więc zawiozę mu w wiadrze 10 litrowym z wodą z akwarium i wtedy to pH to nie problem.