Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz sobie przedzielić ten panel na trzy komory, gdzie środkowa będzie największa i zrobić sobie filtr fluidyzacyjny. Przy pomocy dodatkowej pompki. Zaleta jest taka, że tego złoża nie musisz czyścić.

Coś takiego:

 

Na jednej pompie będzie ci to chulać. Nie kombinuj niepotrzebnie. 

Opublikowano

zostaw to grawitacji   - tak działają wszystkie kaseciaki .

biobale to zły pomysł jak też kilka gąbek.

Napisałem chyba jasno

1/ z lewej komora przelewowa tzn śmieciowa z grzałką 

2/potem wciśnięta gąbka ppi45 10x10x 45cm

3/ a potem komora pompy i złoża - masz dać tylko 1 litr w siatce  bo to nawet nie jest 200l baniak.

Na tym złożu stawiasz tą pompę AqC 2000 tylko poszukaj tej nowej konstrukcji bo znacznie cichsza - podobno bo sam mam starą.

Z pompy wyleci ci prawdziwe 2000l/h a to na 130cm będzie walić w boczną ścianę na przeciwko i piasek ci odkopie przy szybie jeszcze będziesz tym kranikiem tłumił - zobaczysz.

 

Opublikowano
2 minuty temu, PierrePaolo napisał:

Rozumiem. Przemo-h dziękuje za instruktarz.

Przy w/w sumpie kto się zajmie nieczystościami ryb ?  Turbina (pompa) wewnętrzna z gąbką ?

 

W pierwszej komorze gąbka zbiera cały syf. Wystarczy ją płukać i po sprawie. Pompa w ostatniej komorze jest odpowiedzialna za obieg wody w tym panelu, dzięki temu na tej gąbce w pierwszej komorze zbierają się te kupska. Następnie ta pompa wyrzuca wodę z ostatniej komory z powrotem do zbiornika i ot cała zasada. Front możesz porządnie zmatować papierem ściernym i pomalować czarnym, matowym akrylem. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.