Skocz do zawartości

240l od zera limit 3k zl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zalozyc malawi po rozlinniaku została mi tylko szafka

Zanim wydam kase chciałbym skonsultowacto z kims doświadczonym w temacie malawi.

chciałbym mieć jak najmniejinwazyjne akwariu pozniwaz jestem w Niemczech i w domciu tylko zonka, oczywiście podmianka wody karmienie itp. nie ma problemu.

Opublikowano

W uzupełnieniu pytania Andrzeja do wymiarów szafki podaj też kolego ile miejsca masz z prawej i lewej od szafki a najlepiej to wklej fotkę tego ustawienia.

Może się okazać że możesz spokojnie zmieścić się w kwocie 3k  a postawić baniak na tej szafce zapewne 120x40cm  taki np 140x50x50 czyli -  taki 350l :D a to już można myśleć o obsadzie 3-4 gatunkowej - będzie dopiero kolorowo.

Wrazie czego dokupujesz płytę meblową 27mm okleinowaną i kładziesz na tej szafce a na tym podkładkę i baniak.

W Rzeszowie masz firmę Akwares Bis  na Krzyżanowskiego która klei akwaria - zdaje się @JemioloSeba tam kupuje swoje wszystkie szkiełka .

Potem zamawiasz w https://plyty.fabertec.pl/pl/basket tło czarne ze spienionego pcv 3mm o podanych wymiarach co do milimetra i razem zamawiasz komplet formatek pod kaseciak - tło 48 zł komplet formatek na kasetę ok 50-60zł i tylko dokupujesz klej CosmoPlast500 za 16 zł , gąbkę ppi45 w Wodatech za ok 20- 30 zł oraz pompę AqC 2000 lub Atman306 za 90 zł - litr lawy wulkanicznej za 6 zł i to koniec kosztów filtracji.

Piasek  basenowy amerykański  gradacji ok 1mm 20kg  za 23 zł , kamienie polne otoczaki za darmo z okolic Mielca , grzałka zapewne zbędna i tylko testy za 116 zł i bakterie startowe pozostały. zamkniesz się w kwocie ok 1,5k

Co do kupna najtańszego baniaka standard 240l to przestrzegam przed Wromak 240l i  Akwaplast  bo takie tu z forum płyną ostrzeżenia.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

witam szafka standard 120x40. Moje przemyślenia to tlo zewnętrzne takie naklejane na szybe, filtr eheim 2275 jest do 600l. akwarium z przednia szyba opti white. Piasek i jakies ladne skalki, kamienie czy inne lupk. Wiecej miejsca nie mam niestety. w Polsce będę ok 25.08.17 nie mam jak zdjęcia dodac

Edytowane przez rekling