Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój samiec saulosi rozszalał się na maxa. Dzisiaj spod skałek wyciągnął prawie cały piasek usypując górę 20cm.... Czy reagować i zasypywać ? W zal filmik. Skały są dość stabilnie ułożone. Ale wyglądać zaczyna to słabo.

IMG_0453.MOV

Opublikowano

Jak zasypiesz to odkopie z powrotem. Obrał widocznie swój rewir i szykuje sobie jakiś kąt. Jak Ci to przeszkadza to przy cotygodniowej podmiance możesz tam podsypać tego piachu, ale gwarantuję Ci, że ryba znowu zrobi to samo ;)

Opublikowano

Dokładnie będzie tak jak napisał kolega...

Mam to samo u siebie więc nie ma co z tym walczyć bo i tak samiec zrobi za chwile po swojemu...

Siła wyższa ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, MatiK napisał:

A może zostaw tak jak jest i pozwól rybom na chociaż ułamek naturalnych zachowań...?

Popieram wpis!

11 godzin temu, Nitro22pl napisał:

i to jest chyba rozwiązanie. myślałem ze im więcej piachu tym lepiej. ale nie przewidziałem ze będą z niego usypywać hałdy wyższe od skał ;)

Bo masz trochę płaską aranżację i stąd taki a nie inny efekt ;) 

Zmniejszenie ilości piasku nie jest rozwiązaniem problemu...

Może wizualnego tak ale tak jak kolega MatiK napisał jeśli chcesz zaobserwować w miarę naturalne zachowania ryb to zostaw jak jest albo dołóż wyższym kamoli w ten sposób unikniesz zasypywania całości aranżacji...

Opublikowano

Rozwiązaniem będzie, nie zasypanie legowiska samcowi, tylko możesz spróbować rozgarnąć kopiec na bok, pozostawiając dziurę.

Moje Maingano potrafią na prawdę śliczne kopce budować :)  zasypywanie nic nie daje, w godzinę praca jest od nowa zrobiona ;) zmniejszenie ilości piasku teoretycznie jest jakimś półśrodkiem, ale wypróbuj najpierw to co napisałem powyżej. 

A jeśli chcesz mieć piasek równy jak stół to musisz się przerzucić na paletki ;)  

Opublikowano

Ma gust chłopak! Ja to nawet bym z tym nic nie robił. Na tym polega cała ta zabawa i trzeba im na to pozwolić. Nie ma się czym martwić dopuki konstrukcja jest stabilna. Jeśli tego nie lubisz, to jak @Pleziorrowyżej- przerzuć się na paletki. ?

Na pocieszenie napiszę Ci, że i tak masz szczęście. Saulos jest terytorialną rybą i wybrał sobie jeden kąt. Gdy mój samiec Melanochromisa podchodzi do tarła, to prawie całe 2m akwarium tak przekopuje. Jedna piękna konstrukcja jest już gotowa, a nagle gość się rozmyśla i zaczyna kopać gdzie indziej?. 

• Lubię to 1