Skocz do zawartości

Odpowiednie karmienie - proszę o rady i weryfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, egon44 napisał:

odpowiedniej dawki

Odpowiedniej dawki i przede wszystkim odpowiednich pokarmów... ;)  np. Hikari puchnie bardzo i nawet producent zaleca namaczać, problem tylko taki, że one puchną jeszcze po namoczeniu, dlatego nie polecam karmy tego producenta.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Z tego co się orientuję to mączki rybnej nie ma w pokarmach NorthFin i jest jakiś jeszcze pokarm z całych ryb moźe to nls. Pokarm granulowany dobieraj tak aby ryba łyknęła go, a nie "memłała"

Fajną zawartość białka dla większej mbuny ma Omega One i wynosi ona 33 %

Na początku warto próbować karmić płatkami, bo wizualnie sypiąc mniejszą dawkę widzimy ile go jest ,przy granulacie można przesadzić z dozowaniem bo na pierwszy rzut oka nie widać go tak jak płatków, wtedy łatwo przesadzić , ryby się nachapią, pokarm spęcznieje w jelitach i niebezpieczeństwo choroby gotowe. 

Opublikowano
3 godziny temu, MatiK napisał:

Odpowiedniej dawki i przede wszystkim odpowiednich pokarmów... ;)  np. Hikari puchnie bardzo i nawet producent zaleca namaczać, problem tylko taki, że one puchną jeszcze po namoczeniu, dlatego nie polecam karmy tego producenta.

Jak na razie nikt w tym temacie nie pisze a nawet nie wspomniał o Hikari ale może ja napiszę jak na to patrzę ;) 

Fakt ten pokarm w.w. puchnie po namoczeniu bo używałem go ponad dwa lata a tylko parę razy go moczyłem przed podaniem a potem już bez(jedyna jego wada to że strasznie brudzi wodę),ale tak szczerze to który pokarm w granulkach nie puchnie w większym czy mniejszym stopniu? :) 

Do tej pory każde pokarmy granulowane które używam/używałem(poniżej lista) puchną po namoczeniu bo sam sprawdzałem z ciekawości a jednak wszystkie podaję bez namaczania bez żadnej szkody dla ryb...Oczywiście odpowiednia dawka jest kluczem do sukcesu bo z każdym pokarmem granulowanym można przeholować jeśli nie wiemy jak dawkować...

Osi spirulina

NLS CICHLID FORMULA

D-Allio plus

NLS  Small Fish Formula

Nawet pokarm od Karola- Northfin Veggie/Cichlid 

Tropical Krill Gran

Tropical spirulina granulat

Tropical spirulina super forte 36%

Hikari- Cichlid Exel ,Cichlid Gold Sinking , Sinking Cichlid Exel 

Co do namaczania Hikari jak podaje producent z tego co piszesz to jak do tej pory nie zauważyłem ani jednego wpisu na ten temat na opakowaniach(jak zaleca namaczanie to powinno to być napisane)...

20614786_1395657757196266_913157568_n.jpg.6f4e619bca51ab8b9fab5d69b3591418.jpg20623933_1395657760529599_58489296_n.jpg.c4fa9a1f649da770732771f295b62827.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, egon44 napisał:

Jak na razie nikt w tym temacie nie pisze a nawet nie wspomniał o Hikari ale może ja napiszę jak na to patrzę ;) 

..a jednak napisał :)

5 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

Poza tym pokarm namaczany często brudzi wodę ( Hikari) i co najgorsze przy nieodpowiednim karmieniu szybko tonie i zalega w zakamarkach akwa.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, egon44 napisał:

Fakt ten pokarm w.w. puchnie po namoczeniu bo używałem go ponad dwa lata a tylko parę razy go moczyłem przed podaniem a potem już bez(jedyna jego wada to że strasznie brudzi wodę),ale tak szczerze to który pokarm w granulkach nie puchnie w większym czy mniejszym stopniu? :) 

Do tej pory każde pokarmy granulowane które używam/używałem(poniżej lista) puchną po namoczeniu bo sam sprawdzałem z ciekawości a jednak wszystkie podaję bez namaczania bez żadnej szkody dla ryb...Oczywiście odpowiednia dawka jest kluczem do sukcesu bo z każdym pokarmem granulowanym można przeholować jeśli nie wiemy jak dawkować...

Osi spirulina

NLS CICHLID FORMULA

D-Allio plus

NLS  Small Fish Formula

Nawet pokarm od Karola- Northfin Veggie/Cichlid 

Tropical Krill Gran

Tropical spirulina granulat

Tropical spirulina super forte 36%

Hikari- Cichlid Exel ,Cichlid Gold Sinking , Sinking Cichlid Exel 

Co do namaczania Hikari jak podaje producent z tego co piszesz to jak do tej pory nie zauważyłem ani jednego wpisu na ten temat na opakowaniach(jak zaleca namaczanie to powinno to być napisane)...

20614786_1395657757196266_913157568_n.jpg.6f4e619bca51ab8b9fab5d69b3591418.jpg20623933_1395657760529599_58489296_n.jpg.c4fa9a1f649da770732771f295b62827.jpg

Andrzeju kiedyś była wzmianka o namaczaniu na przodzie opakowania. Jak dobrze pamiętam to po angielsku w kółku. Przynajmniej tak się mi wydaje bo już bardzo dawno tego pokarmu nie używałem.

Opublikowano
57 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..a jednak napisał :)

Nie wiem jak to przeoczyłem ale jak widać to jednak jestem drugi :) 

37 minut temu, Mortis napisał:

Andrzeju kiedyś była wzmianka o namaczaniu na przodzie opakowania. Jak dobrze pamiętam to po angielsku w kółku. Przynajmniej tak się mi wydaje bo już bardzo dawno tego pokarmu nie używałem.

Kółko jest na opakowaniu ale nic tam nie pisze o namaczaniu...

Opublikowano

Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w temacie i rozjaśnili mi co nieco!  Szczególnie cenne było zapoznanie z polecanymi produktami i informacja o mrożonkach. 

Czy w obliczu tak zróżnicowanej diety jest sens dokładać im jeszcze parzonego ogóra? Zauważyłam, że obgryzają go sobie cały dzień i mają frajdę, a ogór to w większości woda, więc ryzyko przekarmienia chyba znikome? ;) 

Opublikowano
50 minut temu, Nauzicca napisał:

Czy w obliczu tak zróżnicowanej diety jest sens dokładać im jeszcze parzonego ogóra? Zauważyłam, że obgryzają go sobie cały dzień i mają frajdę, a ogór to w większości woda, więc ryzyko przekarmienia chyba znikome? ;) 

W moim przekonaniu  nie ma sensu a nawet jest ryzyko.

Pokarmy premium są doskonale zbilansowane dla ryb i bez ogórów.

Natomiast ogóry kupowane ze sklepu mogą być pryskane pestycydami środkami grzybobójczymi i Bóg wie czym jeszcze.

Co innego własne ogóry albo od rolnika te które posiał tylko dla siebie , te z pola przeznaczone na sprzedaż to ryzyko i żadne tam sparzenie nie usuwa tej chemii rolniczej.

Dlatego uważam że ryzykujesz z tymi ogórami ale twoja wola.

Trochę tak jak z tymi mrożonkami  -  po co ryzykować.

Opublikowano

Masz rację, nie sprecyzowałam, ale tak, mówimy jak najbardziej o własnych ogórkach, nie kupnych. Takich spod szklarni, ale bez pryskania.

Opublikowano
1 godzinę temu, Nauzicca napisał:

Masz rację, nie sprecyzowałam, ale tak, mówimy jak najbardziej o własnych ogórkach, nie kupnych. Takich spod szklarni, ale bez pryskania.

Możesz podać taki ogórek czasami jako dodatek ale również jestem tego zdania co @deccorativo że to zbędne przy pokarmach z wyższej półki (premium)...

Jeśli chcesz żeby rybki miały taką frajdę jak przy konsumowaniu ogórka to kup im tabletki przyklejane na szybę :)