Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na cały filmik jestem skłonny powiedzieć że moim zdaniem masz samca agresorka(M.callainos) który na dodatek próbuje odbyć tarło i stąd jego agresja oraz prawdopodobnie zgony saulosi to jego sprawka...

Koledzy przypatrzcie się uważnie pod koniec filmiku widać jak samczyk zaleca się do samicy ;) 

Obserwuj tego samca tak jak sugerował @AndrzejWalb

Opublikowano (edytowane)

Mam podobną sytuację. 3 samice Copadichromisa przestały pobierać pokarm. Wyglądały normalnie, zachowywały się normalnie, ale nie jadły. Miały trochę cięższy oddech. Zacząłem stosować Herbtanę i Artemiss. Jedna mi padła, druga zaczęła jeść, trzecia jeszcze nie pobiera pokarmu. Mam co jakiś czas takie problemy. Podejrzewam jakąś baterię, która atakuje osłabione ryby. Jeśli ta trzecia nie wyjdzie z tego, to zawiozę ją do ichtiopatologa. Postaram się przed zgonem. Możesz mieć podobną sytuację. Pasożyty, czy bakterie chorobotwórcze są obecne w akwarium i atakują słabsze sztuki. Ryby w dobrej kondycji radzą sobie z nimi. 

Nie widzę jakiejś wyjątkowej agresji ze strony tego samca, nie jest zbytnio upierdliwy. Czasem pogoni ryby, ale nie jest to moim zdaniem nic niebezpiecznego.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

@pozner twoja sugestia może myć trafna a w przypadku kolegi stres innych ryb wywołany agresją dominanta mógł spowodować osłabienie ich organizmu i zgony...

Chociaż obstawiam agresora jako głównego sprawcę zgonu ryb mimo że nie widać z jego strony aż takiej agresji(może akurat tylko na filmiku)...

Ale kolega @adi posiada Herbtanę i Artemiss więc można ją zastosować bo zaszkodzić nie zaszkodzi a może tylko pomóc jeśli to początek chorób bakteryjnych itp...

Opublikowano

Masz rację, jedno i drugie może być powiązane. Ryba nie jest poobijana, uszkodzona, obgryziona, ale agresja tego samca może mieć wpływ na jej stan. No cóż, sama natura. Słabsze osobniki są eliminowane.

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Ale kolega @adi posiada Herbtanę i Artemiss więc można ją zastosować bo zaszkodzić nie zaszkodzi a może tylko pomóc jeśli to początek chorób bakteryjnych itp...

Tak jak napisał Andrzej.