Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim! Na samym wstępie chciałbym się przywitać bo od dzisiaj jestem nowym członkiem grupy 1f60a.png 
Od niedawna mam zamiar zacząć przygodę ze zbiornikiem Malawi. Można powiedzieć, że pomimo młodego wieku mam spore doświadczenie odnośnie akwarystyki, bo aż 5 lat. Do tej pory zajmowałem się tylko zbiornikami roślinnymi (nawożenie, butla co2, super świetlówki itp.) Teraz chciałbym zacząć z czymś nowym, lecz jestem kompletnie zielony odnośnie Malawi. 

AKWARIUM - 160L (100x40x40)

Skupiając się w tym temacie na filtracji: aktualnie mam cały czas pracującego Aquaela unimax 250 (zrobie go jako biologiczny filtr) a teraz zastanawiam się nad mechanicznym. Proszę was o jakieś propozycję (mogą być zewnetrze albo wewnętrzne), co powiecie o Aquael turbo 2000? 
z góry dziękuje za pomoc :) 

Edytowane przez SouthFish
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SouthFish napisał:

Cześć wszystkim! Na samym wstępie chciałbym się przywitać bo od dzisiaj jestem nowym członkiem grupy 1f60a.png 
Od niedawna mam zamiar zacząć przygodę ze zbiornikiem Malawi. Można powiedzieć, że pomimo młodego wieku mam spore doświadczenie odnośnie akwarystyki, bo aż 5 lat. Do tej pory zajmowałem się tylko zbiornikami roślinnymi (nawożenie, butla co2, super świetlówki itp.) Teraz chciałbym zacząć z czymś nowym, lecz jestem kompletnie zielony odnośnie Malawi. 

AKWARIUM - 160L (100x40x40)

Skupiając się w tym temacie na filtracji: aktualnie mam cały czas pracującego Aquaela unimax 250 (zrobie go jako biologiczny filtr) a teraz zastanawiam się nad mechanicznym. Proszę was o jakieś propozycję (mogą być zewnetrze albo wewnętrzne), co powiecie o Aquael turbo 2000? 
z góry dziękuje za pomoc :) 

witam ten filtr Aquaela unimax 250 obsłuży ci mechanikę i biologie,jak będzie ci potrzebny filtr dodatkowy i odchody będą zostawać na dnie wtedy dodasz Aquael turbo 2000

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano

Witaj Bartoszu na forum!

Widzę że zdecydowałeś się napisać posta na forum jak Tobie sugerowałem ;) 

Odnośnie filtracji moje zdanie już znasz-

Unimax 250 biolog

Aquael turbo 2000 mechanik wewnętrzny lub zamiast niego drugi kubełek zewnętrzny o podobnym przepływie czyli 2000l/h

Pozdrawiam

Andrzej :) 

Ps.czekaj co inni koledzy doradzą wtedy dopiero zdecydujesz...

7 godzin temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

witam ten filtr Aquaela unimax 250 obsłuży ci mechanikę i biologie,jak będzie ci potrzebny filtr dodatkowy i odchody będą zostawać na dnie wtedy dodasz Aquael turbo 2000

Unimax 250 jako biolog będzie ok,ale na pewno nie obsłuży mechaniki przy przepływie 650l/h(z mediami będzie z 400-500l/h)...

I tu będzie potrzebna pomoc mechanika jak np Aquael 2000...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi! :) Wydaję mi się, że sam unimax nie obsłuży całego akwarium :/ egon44 ma racje, tylko zastanawiam się jaki konkretnie filtr wybrać.

Opublikowano
12 minut temu, SouthFish napisał:

egon44 ma racje, tylko zastanawiam się jaki konkretnie filtr wybrać.

No przecież ci konkretnie podał

Unimax250 - biolog z 1l tej firmowej ceramiki a reszta koszy pusta .

Aquael Circulator 2000 z wymienioną na gęstą z rowkami gąbką.

koniec zastanawiania się:D

Opublikowano

@deccorativo dodam jeszcze że koledze Bartoszowi cały czas pracuje dojrzały kubełek(Unimax250) więc to duży plus dla niego bo nie musi zaczynać z startem od zera ;) 

45 minut temu, SouthFish napisał:

Dzięki za odpowiedzi! :) Wydaję mi się, że sam unimax nie obsłuży całego akwarium :/ egon44 ma racje, tylko zastanawiam się jaki konkretnie filtr wybrać.

Jedynie Bartosz musi nam napisać jakie złoża ma w nim? 

Odnośnie mechanika to bierz Aquaela 2000 tak jak już pisałem Tobie na priv ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

@deccorativo dodam jeszcze że koledze Bartoszowi cały czas pracuje dojrzały kubełek(Unimax250) więc to duży plus dla niego bo nie musi zaczynać z startem od zera ;) 

Jedynie Bartosz musi nam napisać jakie złoża ma w nim? 

Odnośnie mechanika to bierz Aquaela 2000 tak jak już pisałem Tobie na priv ;) 

w moim 240 baniaku, także pracuje Unimax 250 oraz AQL Turbo 2000 i nie nażekam