Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, MDRAGON87 napisał:

Niestety ale póki co to z cryptokoryny karbowanej nic sensownego nie ma na allegro :( Trzeba Będzie poczekać, a widzą mi się z 3 dorodne sztuki w zbiorniku.

Nie kupuj roślin z Allegro...

Jak masz FB to popytaj na różnych grupach akwarystycznych gdzie na pewno ktoś tobie wyśle za drobną opłatą rośliny ;) 

Opublikowano

Ta Vallisneria gigantea, którą @MatiKzasugerował może być również dobrą opcją. Nie widać zbiorników z tą rośliną tutaj, ale to jest na prawdę twardziel. Miałem ją w innym biotopie z Ziemiojadami co prawda, ale myślę, że z Mbuną sobie spokojnie poradzi. Liście dorastały mi do 1,5 m. Uzyskasz cień, są bardzo mocne i do tego bardzo dobrze się ukorzenia. Rośnie jak chwast, więc będzie Ci zbijać NO3 w jakimś stopniu. 

Opublikowano

Kryptokoryna jest najlepsza i ładnie potrafi się zagęścić u mnie nawet bezpośrednio w piachu uzyskała takie zagęszczenie korzeni i liści różnych rozmiarów ,że pyśki jej nie ruszają :). Co do Valilisnerii  ,to sobie  z nią u mnie poradziły zanim się zdążyła dobrze zadomowić a wszelkie młode odrosty były szybko przycinane przez ogrodnika :) 

Opublikowano
9 godzin temu, egon44 napisał:

Nie kupuj roślin z Allegro...

To prawda. Kupiłem i miałem wysyp ślimaków rozdętek, ale 1 rybka w kilka dni poradziła sobie z nimi wszystkimi. Został po nich tylko ślad pustych muszelek.

1 godzinę temu, przemo-h napisał:

Nie widać zbiorników z tą rośliną tutaj

To może ja zaprezentuje. IMG_20170727_215123_HDR.thumb.jpg.1448f2e693da7c3e4ad19fc830817e66.jpg

U siebie mam Valilisnerie i rośnie jak opętana. Cały czas wypuszcza nowe pędy. Raz na jakiś czas muszę wyłowić ścięty listek, ale moi ogrodnicy nie radzą sobie z przyrostem.

To prawda że roślina zbija NO3 bo u mnie nie przekroczyło 10. Obsada to 30 rybek, rosną w oczach. Podmiany robię mniej więcej co tydzień jak mam wyczyścić szyby z okrzemek i przy okazji czyszczę filtry (ok 10% podmianka wody).

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, Zygi napisał:

To prawda. Kupiłem i miałem wysyp ślimaków rozdętek, ale 1 rybka w kilka dni poradziła sobie z nimi wszystkimi. Został po nich tylko ślad pustych muszelek.

To może ja zaprezentuje. IMG_20170727_215123_HDR.thumb.jpg.1448f2e693da7c3e4ad19fc830817e66.jpg

U siebie mam Valilisnerie i rośnie jak opętana. Cały czas wypuszcza nowe pędy. Raz na jakiś czas muszę wyłowić ścięty listek, ale moi ogrodnicy nie radzą sobie z przyrostem.

To prawda że roślina zbija NO3 bo u mnie nie przekroczyło 10. Obsada to 30 rybek, rosną w oczach. Podmiany robię mniej więcej co tydzień jak mam wyczyścić szyby z okrzemek i przy okazji czyszczę filtry (ok 10% podmianka wody).

Ty masz Vallisnerię spiralis, a ja pisałem o dużo większej odmianie- gigantea. 

Opublikowano

Udało mi się zakupić w super cenie 18 szt dużego nurzańca. Gościu miał też sporo wgłębki za grosze - zobaczymy co z tego będzie, najwyżej pyski sobie wszamią :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No niestety ale z roślin nic nie zostało.....  fakt że nie były pierwszej jakości ale pyski je strasznie szarpały i zdecydowałem się je wywalić.

3 dni temu byłem w znajomym zoologu i akurat trafiłem jak zbierali rzęsę wodną, dostałem gratis blisko litrowy pojemnik. Pyski co prawda sobie ją szamią ale jest jej tyle że chyba "sobie poradzi". Zbiornik fajnie przyciemniła i pewnie fajnie oczyści wodę. Jak coś to za tydzień mogę przyjść po kolejną porcję :D

Opublikowano

Spróbuj może z anubiasem ja mam je jakieś 3 miesiące i cały czas nowe liście puszczają a pyski tylko glony z nich skubia. 20170809_221338.thumb.jpg.110b021633d7af10961e0f15d9bf16c7.jpg

Opublikowano

Anubiasy miałem z dobry rok i dawały radę, chodź czasem coś tam je poszarpały. Może coś zakupię jeszcze. Póki co to chciałbym coś szybko rosnącego co będzie oczyszczało wodę i zaciemni zbiornik.

Jedyny problem to jest z karmieniem bo jak się pyski rzucą to rzęsa pływa w toni i wiadomo że coś też jej zjedzą, no i też zawsze coś w niej zostanie pokarmu...

Od wczoraj daje płatki do kubeczka zalewam wodą, mieszam jak zatoną to wlewam do akwarium - problem z głowy. Sporo obserwowałem i praktycznie teraz rzęsą się nie interesują, wydaje mi się że szybciej będzie się mnożyć niż będzie zjadana. Obecnie mam zakryte 50% akwarium :)