Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w swoim baniaku 126l 80dł mam 1+2 Hong i 1+2 Alunocara mieszaniec i jest kompletny spokój. Wiem, że połączenie jest słabe bardzo słabe ale nic się kompletnie nie dzieje. Każdy samiec ma swój rewir. Samice nie są zaczepiane. I hong i Alunocara miały tarło. Żadna nie jest pogryziona. 

Oczywiście obsada do zmiany

Oczywiście odradzam dwóch gatunków w tej "Łezce" Malawi :cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool:

Edytowane przez Wolfik
Opublikowano
15 godzin temu, Wolfik napisał:

Ja na twoim miejscu próbowałbym z gatunkami a natura sama zweryfikuje to :D 

13 godzin temu, Wolfik napisał:

Oczywiście odradzam dwóch gatunków w tej "Łezce" Malawi :cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool:

Troszkę nie zgadzają się kolego te dwa wpisy ;) 

@Perun nie żebym namawiał ale możesz też spróbować w twoim litrażu dwa gatunki w takich układach(czy się sprawdzą gwarancji nie daję bo z rybkami różnie bywa :) ) 

Chindongo saulosi(dawniej Pseudotropheus) 1+5

Iodotropheus sprengerae 1+3 

Mam taką samą obsadę w 100x40x50 tylko w innym układzie haremowym...

Jeśli jednak jesteś niezdecydowany to najbezpieczniejszym wyborem na początek przygody z Malawi będzie obsada jednogatunkowa z dwoma samcami saulosi o której pisałem w wcześniejszych postach ale żeby nie było to podałem inną alternatywę ;) 

Opublikowano
47 minut temu, egon44 napisał:

Troszkę nie zgadzają się kolego te dwa wpisy ;) 

Szkoda, że nie wylapales ironii. :( Ogólnie najbezpieczniej jest trzymać jedna rybkę oraz oszlifowac  kamienie by sobie krzywdy nie zrobily...

Opublikowano
10 minut temu, Wolfik napisał:

Szkoda, że nie wylapales ironii. :( Ogólnie najbezpieczniej jest trzymać jedna rybkę oraz oszlifowac  kamienie by sobie krzywdy nie zrobily...

Trzymanie jednego gatunku w małym czy większym zbiorniku, nie zawsze jest spowodowane uchronieniem ich przed agresją innego gatunku. Przede wszystkim, akwaria jednogatunkowe pozwalają na znacznie ciekawszą obserwację zachowań ryb, a w małym zbiorniku czyli do 300l w moim odczuciu jest nawet wskazane trzymanie dwóch czy trzech haremów jednego gatunku, jeśli nastawiamy się nie tylko na wygląd ale także na obserwację zachowań.

Co zaś tyczy się ilości haremów i ich wielkości, to tak jak napisali kolega Egon i Matik, najlepiej przekonaj się sam jak się ryby dobiorą metodą naturalnej selekcji, co wcale nie oznacza śmierci słabszych samców. Po prostu zostaną zdominowane i zepchnięte w hierarchii na sam dół. Wtedy je odłowisz. Oczywiście może się okazać, że samce wezmą się za łby, wtedy też możesz zareagować i ustalić ilość samców (tych najładniejszych).
W sprzyjających okolicznościach, jeśli zapewnisz swoim rybom sporą ilość kryjówek z powodzeniem możesz trzymać nawet 3 lub 4 samce i o tym pisała koleżanka Suricade.

Jeśli Twój wybór padnie na Saulosi, to będziesz miał ślicznie kolorystycznie dobrane ryby, a ich rozmiar jest w sam raz do 160l.

Jeszcze w kwestii bakterii, Prodibio Biodigest są bez pożywki ;) ale jeśli sypniesz odrobinę karmy, to No2 powinno z czasem rosnąć, po około 3-4 tygodniach zauważysz spadek No2 i nieznaczny przyrost No3, będzie to znak, że biologia w zbiorniku zamknęła cykl azotowy, nie jest to moim zdaniem jeszcze dojrzały zbiornik (bo za taki uważam zbiornik po kilku miesiącach pracy z rybami), ale jest to moment w którym wpuszczasz ryby, które tworząc pożywkę (amoniak Nh4) dają bakteriom możliwość przerobienia go na No2, które z kolei przetwarzane jest na No3.
Tak czy siak ampułkę Prodibio powinieneś zamówić (koszt około 6zł).

Powodzenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Perun tytuł brzmi zaczynamy.

Zaczynamy od wyrzucenia tych testów 6in1 i kupienia testów

pH JBL 7,4-9

NO2 JBL

NO3 JBL

wszystkie 3 kropelkowe

za chwilę już nie będziesz mógł ocenić parametrów startowych i zmian jakie będą następowały.

Opublikowano (edytowane)

eh wyczytałem, żeby właśnie kupić testy jbl .... fakt są to te 6in1

Dlaczego są one nie odpowiednie..?

Edytowane przez Perun
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Z Waszą pomocą powstało coś takiego, nie jest to jeszcze efekt końcowy oczywiście... 

Pływa 9 saulosi , było 10 ale jedna padła z niewiadomych przyczyn ;(

Edytowane przez Perun
zmiana