Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Wolfik napisał:

Ja w swojej 130 mam filtr mechaniczny o przepyłwie 600l/h i  kompletnie żadnych syfów nie mam.

Wymiary zbiornika,obsada robią dużą różnicę ;) 

W podobnym litrażu około 120l mam jako mechanika filtr o przepływie 800l/h i też nie mam syfku ale nie wyobrażam sobie go w zbiorniku o długości 100cm :) 

7 minut temu, Perun napisał:

To znaczy, że mimo opisu filtra, że spełnia role mechanika i biologa, trzeba użyć drugiego tak ?

Ja bym użył drugiego filtra jako mechanika bo sam kubełek HW-302 nie ogarnie tobie mechaniki a tym bardziej syfku z dna...

Na zasys kubełka załóż gąbkę jako prefiltr w ten sposób unikniesz jego częstego otwierania w celu czyszczenia wkładów...

Ps. w kwestii obsady najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie obsada jednogatunkowa...

Opublikowano (edytowane)

@Perun chcesz wlać i czekać... Wrzucić karmę... I myślisz, że biologia sama wystartuje? Też jestem zwolennikiem naturalnego startowania, ale przez chwilę miałem nadzieję, że chodzi Ci o wodę amoniakalną i inne takie cuda ;) 

Część doczytałeś dobrze, należy dodać pokarm/pożywkę, ale żeby w akwarium zaczął się tzw. cykl azotowy muszą się w niej znaleźć bakterie, które rozłożą to co dodasz i przetworzą rozkładające się resztki w związki azotowe jak najmniej szkodliwe dla ryb (finalnie NO3). 

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

Ps. w kwestii obsady najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie obsada jednogatunkowa...

No wszystkie znaki na to wskazują heh wiesz kupując to akwarium z pół roku temu (tyle się zabierałem do odpalenia heh) , myślę o kurde noo dość spore szkiełko, teraz czytając fora, wszelkie strony tematyczne dowiaduje się, że wcale to takie duże nie jest a raczej jedno z mniejszych xD 

Teraz jaka czy z jednym samcem czy dwoma ... może trzema .....

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Perun napisał:

Tak jak Ci napisałem już wcześniej. Jednogatunkowe z układem dwusamcowym powinno się sprawdzić.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano
3 minuty temu, MatiK napisał:

Tak jak Ci napisałem już wcześniej. Jednogatunkowe z układem dwusamcowym powinna się sprawdzić.

hmm 2x8 ?

5 minut temu, MatiK napisał:

@Perun chcesz wlać i czekać... Wrzucić karmę... I myślisz, że biologia sama wystartuje? Też jestem zwolennikiem naturalnego startowania, ale przez chwilę miałem nadzieję, że chodzi Ci o wodę amoniakalną i inne takie cuda ;) 

Część doczytałeś dobrze, należy dodać pokarm/pożywkę, ale żeby w akwarium zaczął się tzw. cykl azotowy muszą się w niej znaleźć bakterie, które rozłożą to co dodasz i przetworzą rozkładające się resztki w związki azotowe jak najmniej szkodliwe dla ryb (finalnie NO3). 

Znaczy, że należy kupić bakterie z pożywka i czekać mierząc  parametry aż  będą odpowiednie.. wiesz trochę olałem ten temat bo usłyszałem, że w moim regionie woda jest git i nic nie trzeba robić... Nadrobię zaległości ;)

Opublikowano
6 minut temu, Perun napisał:

No wszystkie znaki na to wskazują heh wiesz kupując to akwarium z pół roku temu (tyle się zabierałem do odpalenia heh) , myślę o kurde noo dość spore szkiełko, teraz czytając fora, wszelkie strony tematyczne dowiaduje się, że wcale to takie duże nie jest a raczej jedno z mniejszych xD 

Zakup 10-12szt maluchów i czekaj na rozwój sytuacji a w razie problemów zredukujesz nadmiar samców zostawiając sobie dany układ...Nikt na 100% nie powie tobie że układ z dwoma samcami się sprawdzi...

U mnie kiedyś w zbiorniku 100x40x50 sprawdził się układ z saulosi 3samce+7samic(w kwestii samic nie wiem czy się nie pomyliłem)...

Wszystko też zależy od aranżacji gdzie każdy samiec znajdzie swój rewir,gdy tego nie będzie to zostaje układ jedno samcowy...

Układ 2+8 będzie ok...

Opublikowano (edytowane)

Co do obsady - kup 15 maluchów i czekaj co się wyklaruje. Często to i tak ryby same dobierają sobie haremy i układy. Jeśli bardzo chcesz się do tego przyczyniać to 2+8 wydaje mi się fajnym układem dorosłych ryb.

Co do startu - kup bakterie z pożywką, najlepiej Prodibio Biodigest, do takiego akwarium jak Twoje spokojnie wystarczy jedna ampułka. Dodaj kilka razy jakieś pożywienie i czekaj. Pierwsze testy (najlepiej kropelkowe JBL lub Salifert, test na pH tylko i wyłącznie o wartości 7.4-9.0) zrób po 5 dniach bo wcześniej to i tak nie ma sensu. Potem mierz co około 3-4 dni. Po mniej więcej trzech-czterech tygodniach powinno być ok. To, że wodę masz w okolicach dobrą nie znaczy, że masz nie wspomagać biologii, pewnie chodziło o to, że ma małą zawartość chloru, siarczanów, NO3, oraz dobre parametry wyjściowe, czyli twardość i pH ;) 

Edytowane przez MatiK