Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !! Żeby nie było, że przychodzę na gotowe, napisze jak planuję rozpocząć przygodę z Malawi ;) 

Zbiornik jaki posiadam to 160L, 100x40x40, piasek kupiony (szkoda, że nie wiedziałem, że można taki z plaży Naszej Bałtyckiej ) wygotowany w 100 stopniach, plus skałki, ale to mniejsza, kwestia gustu... 

Zamierzam zalać go wodą odczekać ok 2-3 tygodni przed zarybieniem. Nie chciałbym używać starterów lubię naturalny przebieg rzeczy ;). 

Filtry jakie mam zamiar zastosować to AQUASZUT TURBO 750 N mechaniczny oraz HW-302. 

I teraz obsada wyczytałem o takich możliwościach: 

Saulosi : 1:6 

lub Saulosi 1:4 i Maingano 1:4 

Ogólnie już jakiś czas o tym czytam i bańka mi już pęka heh. 

Pozdrawiam i Z Góry Thx za komentarze ;)

Opublikowano

Witam na forum. Pewnie na wejściu dostaniesz plusy za to, że najpierw piszesz potem zarybiasz. Na pierwszy ogień powiem o filtracji. Sam jestem w posiadaniu HW 303a. Jest to mocniejsza wersja Twojego planowanego filtra. Jest droższy o grosze a będziesz miał lepszą filtracje co też idzie na +. Do tego jak skurczy Ci się akwarium (co jest kwestią czadu) to bedziesz miał spokój z zakupem innego filtra bo ten poradzi sobie nawet w 350l. Oczywiście starczylby Ci  302 ale pomysł nad tym. Sam mialem mętlik czy czasem 303 nie zrobi mi pralki w 130l Ale nie zrobił. Co do obsady napiszę ci to i owo na privice bo mam na kompie kilka alternatyw, trochę ryzykownych. Na wejściu kup testy najlepiej jbl PH ( ten z zakresem 7.4-9) NO2, NO3, NH3. GH-KH możesz zooleka. 

Opublikowano

Witaj,

co rozumiesz przez startery? Jak chcesz startować w takim razie? Co do obsady do tego baniaka polecam jednak same Saulosi, może w układzie dwusamcowym.

Opublikowano
Godzinę temu, MatiK napisał:

Witaj,

co rozumiesz przez startery? Jak chcesz startować w takim razie? Co do obsady do tego baniaka polecam jednak same Saulosi, może w układzie dwusamcowym.

Np. bakterie nitrifikacyjne z pożywką.. Po prostu chce zalać baniak i czekać ( właśnie wyczytałem, że można dorzucić karmę, żeby się rozkładała co przyśpieszy proces, / proszę o sprostowanie jeśli się mylę ... ). Choć nie do końca mam to doczytane bo usłyszałem opinie, że woda jest dobrej jakości wystarczy wlać i nie trzeba robić testów, niebawem nadrobię zaległości ;)

1 godzinę temu, Wolfik napisał:

Sam jestem w posiadaniu HW 303a. Jest to mocniejsza wersja Twojego planowanego filtra..

Tylko nie do końca ogarniam te filtry, bo w opisach Twojego modelu jak i tego co ja wybrałem, jest napisane, że jest to filtr zarówno mechaniczny jak i biologiczny, natomiast gdzie nie czytam zaleca się stosowanie dodatkowego filtra z reguły wewnętrznego czysto mechanicznego, a "kubełek" bio ...

Jak wygląda ogólny zarys nie zapomniałem o niczym ? ;)

Opublikowano

Witaj na forum!

Osobiście w kwestii filtracji to Hw-302 jako biolog w zupełności wystarczy tylko zakupił bym mocniejszego mechanika o przepływie 1500-2000l/h.

Opublikowano
2 minuty temu, Perun napisał:

Tylko nie do końca ogarniam te filtry, bo w opisach Twojego modelu jak i tego co ja wybrałem, jest napisane, że jest to filtr zarówno mechaniczny jak i biologiczny, natomiast gdzie nie czytam zaleca się stosowanie dodatkowego filtra z reguły wewnętrznego czysto mechanicznego, a "kubełek" bio ...

Pyski to brudasy, sporo srają i tak na prawdę warto mechanika czyścić co tydzień co w przypadku kubełka będzie uciążliwe i uszczelki szybką polecą. Oczywiście kubełek wytrzyma dużej bez czyszczenia ale będzie produkował Ci N03. A tak to do kubła zaglądasz 1-2 x w roku.

3 minuty temu, Perun napisał:

Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Witaj na forum!

Osobiście w kwestii filtracji to Hw-302 jako biolog w zupełności wystarczy tylko zakupił bym mocniejszego mechanika o przepływie 1500-2000l/h.

To znaczy, że mimo opisu filtra, że spełnia role mechanika i biologa, trzeba użyć drugiego tak ?

2 minuty temu, egon44 napisał:

Opublikowano

Jako posiadaczka takowego szkiełka z saulosi mogę powiedzieć, że aqa szut 750 jest za słaby na filtr mechaniczny. U mnie działają 2  takie głowice i to daje efekt.

Opublikowano

Filtr mechaniczny- Mechanicznie wyłapuje na gąbkę syfy z wody.

Filtr biologiczny-  W porowatym złożu (najczęściej porcelana) osiedlają się bakterie, które rozkładają amoniak do mniej niebezpiecznych związków.

Z filtra kubełkowego możesz oczywiście zrobić i mechaniczny filtr i biologiczny np. Na sam spód dajesz gąbkę ( filtracja w filtrach hw zaczyna się od dołu) potem procelane i masz biologie i mechanika. Ale co za tym idzie musisz częsciej czyścić tą gąbkę bo będzie ci się często zapychać. A im częściej otwierasz filtr tym szybciej się uszczelki zużywają  i będziesz miał gehennę z odpowietrzaniem. 

7 minut temu, egon44 napisał:

Witaj na forum!

Ja w swojej 130 mam filtr mechaniczny o przepyłwie 600l/h i  kompletnie żadnych syfów nie mam.

Opublikowano
3 minuty temu, Wolfik napisał:

Filtr mechaniczny- Mechanicznie wyłapuje na gąbkę syfy z wody.

Filtr biologiczny-  W porowatym złożu (najczęściej porcelana) osiedlają się bakterie, które rozkładają amoniak do mniej niebezpiecznych związków.

Z filtra kubełkowego możesz oczywiście zrobić i mechaniczny filtr i biologiczny np. Na sam spód dajesz gąbkę ( filtracja w filtrach hw zaczyna się od dołu) potem procelane i masz biologie i mechanika. Ale co za tym idzie musisz częsciej czyścić tą gąbkę bo będzie ci się często zapychać. A im częściej otwierasz filtr tym szybciej się uszczelki zużywają  i będziesz miał gehennę z odpowietrzaniem. 

ok ok łapie łapie ;) zasada co jest do wszystkiego jest do d*** ale jest ;)

8 minut temu, suricade napisał:

Jako posiadaczka takowego szkiełka z saulosi mogę powiedzieć, że aqa szut 750 jest za słaby na filtr mechaniczny. U mnie działają 2  takie głowice i to daje efekt.

Powiedz jaką obsadę masz... ja zastanawiam się nad dwoma gatunkami ale większość radzi tylko jeden gatunek ...