Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby jest piasek i kamyki tak jak Staszek gdzies pisal ze piasek ze zwirowni wyplukany bez przesiewania  to uczynilem...

20170712_172449.jpg

20170712_172445.jpg

Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

Kazik..jakoś  nazwa tematu stoi w sprzeczności z tym o co pytasz:)

Spokojnie Andrzeju podrosna bedzie wiekszy baniak ..nie odrazu trza stawiac 3m

Opublikowano

Kup piachu ale nie koniecznie w Castoramie, kup zwykły piach rzeczny na jakimś składzie budowlanym, będzie łatwiejszy do wypłukania i ładniejszy, a na pewno bardziej pasujący do tych kamyczków, Kamieni bym wywalił mniej więcej połowę i resztę zasypał piaskiem, masz działający baniak, więc piasek musi być super dokładnie wypłukany.

Kiedyś dosypywałem piasek butelką, bierzesz butlę 2,5l po koli ;) obcinasz dno i sypiesz piach, wkładasz ostrożnie do baniaka i tuż nad dnem odkręcasz korek, piasek się wysypie.

Oczywiście zapylenie w baniaku przez kilka dni murowane, ale czego się nie robi dla sztuki ;)

Opublikowano
44 minuty temu, Pleziorro napisał:

Kup piachu ale nie koniecznie w Castoramie, kup zwykły piach rzeczny na jakimś składzie budowlanym, będzie łatwiejszy do wypłukania

Z własnego doświadczenia, to tego nie potwierdzam. Kreisel był dla mnie zdecydowanie łatwiejszy do wypłukania. Ilość syfu, kawałków muszelek, drewna itp. w wiślanym była olbrzymia. Przez to zajęło mi to o wiele więcej czasu. Może taki piasek na składzie budowlanym jest już jakoś wstępnie oczyszczony. Ze żwirowni tuż po wydobyciu - to porażka :confused:

46 minut temu, Pleziorro napisał:

i ładniejszy

to potwierdzam jak najbardziej, generalnie warto było się pomęczyć ;)

47 minut temu, Pleziorro napisał:

Oczywiście zapylenie w baniaku przez kilka dni murowane

u mnie kilka h.. może kwestia wydajności filtracji ? albo dokładności wypłukania.. albo jednego i drugiego :rolleyes: