Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• MatiK zmienił(a) tytuł na 720l drapieżniki
Opublikowano

Co kto lubi ;) sprawdzałbym jednak mimo Twoich zabiegów, czy nie wpływa on jakoś na parametry wody. Przede wszystkim zmieniłbym podłoże bo wygląda jakby tam leżały same kamyki. I edytowałem tytuł bo trochę raziło ;)  Mam też pytanie odnośnie działu. Czy zamierzasz opisywać jakoś to co się dzieje w tym baniaku, czy chciałeś się tylko pochwalić wystrojem? Jeśli to drugie to przeniosę w odpowiednie miejsce...

Opublikowano
10 minut temu, MatiK napisał:

Co kto lubi ;) sprawdzałbym jednak mimo Twoich zabiegów, czy nie wpływa on jakoś na parametry wody. Przede wszystkim zmieniłbym podłoże bo wygląda jakby tam leżały same kamyki. I edytowałem tytuł bo trochę raziło ;)  Mam też pytanie odnośnie działu. Czy zamierzasz opisywać jakoś to co się dzieje w tym baniaku, czy chciałeś się tylko pochwalić wystrojem? Jeśli to drugie to przeniosę w odpowiednie miejsce...

Matik chcialem znac wasza opinie a jezeli to nie miejsce to poprosze o przeniesienie

Opublikowano

W takim razie przeniosłem do odpowiedniego działu. Cóż... To jest Twoje akwarium i Tobie ma się podobać. O gustach się nie dyskutuje, mi się średnio podoba, a najbardziej efekt psuje to dziwne podłoże ;) 

Opublikowano

Badyle mogły by zostać, nawet bym się pokusił w ich okolicy o jakieś trawki np. Vallisneria gigantea. Podłoże zdecydowanie bym wymienił na piasek rzeczny, taki niesortowany.

Opublikowano

Jest ich tak mało, że przy kh powyżej 4 będzie im trudno zakwasić wodę. Kiedy miałem "czarne wody" i kh= 6, gh=8 i dużo korzeni grabowych, olchowych i bukowych do zbicia ph z 7,4 do 6 musiałem używać kwasu solnego, bez tego ph oscylowało cały czas w okolicy 7,2-7,4. Wystarczy, że kolega przez kilka pierwszych tygodni będzie regularnie co 2-3 dni kontrolował ph i będzie wszystko pod kontrolą, w razie problemów zareaguje i wywali badyle, ale raczej nie będzie takiej konieczności.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Te kamyczki byly brane ze zwirowni jako piasek a tylko umylem je i takie kamyczki wyszly.dorwe w sklepie ze dwie paczki piasku i posypie na gore.jak by się cos działo to badyle leca na smietnik.fajna ta trawka temat do przemyslenia:)

Edytowane przez kazik851
Opublikowano
6 minut temu, kazik851 napisał:

dorwe w sklepie ze dwie paczki piasku i posypie na gore

Nie przejdzie, piasek opadnie na dno a kamyczki, których jest dużo zostaną na wierzchu. Jedyna rada to znaczna redukcja kamyczków i zasypanie piasku. A weź zrób zdjęcie samego podłoża, bo mi się wydaje że tam jest piasek...