Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosiłbym żebyście rozwiali moje wątpliwości w poniższym temacie:

Mam beczkę 100l do której zbieram wodę RO do podmian. Wiadomo, żeby zebrać 100l RO potrzeba wielu godzin i pilnowanie, żeby beczka się nie przelała jest uciążliwie a i tak kiedyś się pewnie zapomnę. W związku z powyższym chciałem wkleić zabezpieczenie przed przelaniem. Beczka jak to beczka jest okrągła i jedyne płaskie miejsce ma w uchwycie i właśnie w to miejsce chciałem zainstalować przelot akwarystyczny i z dwóch stron system rurek 3/4 cala. Problem w tym, że płaszczyzna uchwytu jest mniej więcej pod kątem 45st. do podłoża i pod takim kątem byłby również przelot. Chciałbym użyć kilku kolanek 45st. i zrobić taką instalację jak na rysunku poniżej. Od strony beczki woda wlatywałaby do rury po osiągnięciu ustalonego poziomu. Na zewnątrz byłoby kilka kolanek a dalej elastyczny wąż prosto do kanalizy. Moje pytanie jest takie - czy taki system odprowadzi grawitacyjnie nadmiar wody? Czy woda sama przepcha się przez system tych kolanek i nie przeszkodzi jest żadna nieznana mi siła hydrostatyczna i taki system nie będzie się zapowietrzał? ;) Wydaje mi się, że powinno być ok, ale wolę się upewnić.

f5678006f43321ddmed.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Pływak również chcę zainstalować, ale to część mechaniczna i kiedyś może się zaciąć/zepsuć i wtedy woda pójdzie właśnie przelewem.