Skocz do zawartości

Niefajne NO3, za duża obsada?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów.

Sprawdziłem 9.07.2017 testem kropelkowym kilka rzeczy. 

No3 około 100

Ph - 8,0 

No2 - 0

Po4 - niebieski kolor na kartce z kolorami

Sprzęt: 

1 mechanik 1000 happet z gąbką i węglem aktywnym

2 świeżo zakupiony parę dni temu aquael 2000 turbo z ceramika i gąbką

Świecę 2x t5 39w jedna niebieska sylvanas, druga biała sylvanas

Akwarium 375l 

Dodam, że nie umiem pozbyć się sinicy i zielenic, poczytałem żeby zacząć od częstych dużych podmian i użyć purolite jak to nie pomoże, żeby zbić poziom no3 do bezpiecznego dla ryb poziomu.

Dobra kolejność? 

Czy ilość pyszczakow może być za duża? Obecnie pływa 10 dorosłych ryb, 3 średnie i 6 małych.

Mam możliwość używania fzn-3 aquael Jbc. Jeżeli to może pomóc to proszę o radę co użyć za wkłady.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
3 godziny temu, Turin napisał:

Czy ilość pyszczakow może być za duża? Obecnie pływa 10 dorosłych ryb, 3 średnie i 6 małych.

Nie jest to ilość ryb,która spowoduje aż tak duże NO3.  Chyba ,że nie robisz podmian . Ale to raczej odpada sądząc po  tym:

3 godziny temu, Turin napisał:

poczytałem żeby zacząć od częstych dużych podmian i użyć purolite jak to nie pomoże, żeby zbić poziom no3 do bezpiecznego dla ryb poziomu.

Powiedz jakimi testami  sprawdzasz NO3  i czy na pewno zgodnie z instrukcją. Pytam o instrukcję bo często niektórzy przy kropelkach JBL  do fiolki wlewają 5ml zamiast 10 ml czyli jedną strzykawkę a nie dwie.

Opublikowano (edytowane)

A ja poproszę dokładnie przy każdym pomiarze - markę testu.

No i zasadnicze dwa pytania.

Nie masz wcale filtra biologicznego tylko 2 mechaniki happet i AqC ?

Co to za biotop i wklej fotkę akwarium bo coś podejrzewam albo test NO3 Zooleka czy innej Tetry ,  albo wielką kupę kamieni a w niej jeszcze większą kupę  gowna.

A widzisz i tak można obejść by słowa klucze ;)nam te forum nie wygwiazdkowało  jak np. gó**o

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Co do podmian: robię około co półtorej tygodnia czasami co dwa tygodnie około 20%. Woda z kranu (od razu, bez odstania). Testy mojej kranowki zrobię dzisiaj.

Co do pokarmu i testów: IMAG0870.thumb.jpg.365da33f89f99e5bb20ec8abcc3cef12.jpg

Malawi flakes 6 razy w tygodniu, prawie codziennie minimum raz czasem dwa razy, staram się żeby ryby zjadły większość tego co im dam od razu. 

Chichlid Gold raz na 3 dni parę godzin po zwykłych płatkach lub zamiast m f to łączę tego dnia ten pokarm z spirulina.

Spirulina czasem raz,dwa razy na tydzień trochę tylko.

Raz w tygodniu lub rzadziej mrożony pokarm żywy, 1 kostkę artemi.

Ryby: 4 dorosłe red redy (2+2) 10,8+8,8

1 2cm red red

3 srednie saulosi (1+2) około 3x6cm

5 małych 3cm saulosi

5 yellow dość duże 8,7,7,7,6 cm

I tymczasowo akara pomaranczowopletwa około 8cm.IMAG0834.thumb.jpg.02565c294605e578fe9741a553a8728e.jpg

Edytowane przez Turin
Opublikowano

skoro NO2 jest dobre, robione są podmiany a NO3 jest tak wysokie podejrzewam dwie rzeczy:

- wysoki poziom NO3 w wodzie kranowej

- błędne wyniki testów

Opublikowano

To czekamy na pomiar NO3 w kranówie.

Testy masz najlepsze na świecie z tych do Malawi.:D sam ich używam i wierzę w ich wyniki pod warunkiem że są dobrze wykonane.

1ml wody z akwarium + 4 krople + 1 płaska łyżeczka proszku i nie wolno założyć zamknięcia na fiolkę tylko lekko pokiwać naczyniem, proszek rozpuszcza się błyskawicznie - odstawiasz na równo 3 minuty mierząc czas  i ani minuty dłużej i odczytujesz patrząc z góry o tak

20170710_091618.thumb.jpg.a65acab5de6f762d4d67865e18823c94.jpg

tu wynik po 3 minutach =10ppm dla baniaka 320l z ok 70 szt tropheusów. i bez podmianki od 3 tygodni.

Jak przetrzymasz pomiar o minutę to poleci wyżej o 1-2 kolory. ( taka uroda tego testu i trzeba dotrzymywać instrukcji)

Zrób to samo dla kranówy i jeszcze raz dla baniaka.

1 godzinę temu, Turin napisał:

staram się żeby ryby zjadły większość tego co im dam od razu. 

Raz w tygodniu lub rzadziej mrożony pokarm żywy, 1 kostkę artemi.

Pierwsze zdanie wskazuje na znaczne przekarmianie  i świadczy że pokarm pozostaje nie cały zjedzony

drugie zdanie wymaga twojego wyjaśnienia.

Czy podajesz i jak pokarm żywy artemii pływający w takich zamkniętych torebkach czy też takie zamrożone nie żywej kostki artemii  czy też jedno i drugie.

Opisz dokładnie ze szczegółami  jak te karmy/ę podajesz .

Wynik PO4 wskazuje że masz ponad 3ppm fosforanów bo na tym kończy się skala Saliferta.

Jeśli potwierdzi się te 100ppm w baniaku to trzeba zmienić tytuł z Niefajny na Bezpośrednio zagrażający życiu ryb .:D

czekamy na wyniki i opis karmienia

Opublikowano

Kranowa: po 3 minutach IMAG0871.thumb.jpg.da2e319d7ce14eed6a382bbc74c82bd1.jpg

Woda z akwarium: po 3 minutachIMAG0873.thumb.jpg.9da66dbdd5c837a524fc5234ef3e2621.jpg

Już wiem ocb. Ja nie patrzyłem z góry tylko z boku na pojemnik.

Artemią karmię mrożoną.

Opublikowano

Bo trzeba przeczytać instrukcję wykonywania testu a nie siać popeliny :D Nie wstyd ci ?

Na twoje usprawiedliwienie jest tylko to że nie wszystkie testy Saliferta mają jedną skalę z góry a drugą z boku poniżej 10ppm z podziałką 1/10

Test NH4 wykonujemy patrząc tylko z boku. Ale to wszystko jest opisane w instrukcji każdego testu Saliferta.

Reasumując wiemy na pewno

NO3 kranówy =0

NO3 w baniaku = 10-25ppm

To zupełnie przyzwoite wyniki jak na podmiany co 2 tygodnie po 20% wody.

Proponuję takie podmiany robić solidnie co tydzień i NO3 będzie stale w okolicy 10 ppm

Teraz wykonaj dokładnie wg instrukcji ten pomiar PO4

10ml wody z baniaka + 4 krople i bujać 10 sekund potem dodać 1 płaską łyżeczkę proszku i bujać 30 sekund a potem od razu postawić na skali i spojrzeć z góry bez czekania.

Opisz jak podajesz tą mrożoną artemię bo chyba z tego masz sinice.

Zacznij tak - wyjmuję klaster mrożonek z zamrażalnika. .........:D

....?

....?

... i siup do baniaka:D