Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Agnieszko..dla mnie jest to inna wersja Midikani800 ,którego kiedyś używałem a teraz mam jako zapasowy. Jako biolog da spokojnie radę. Różnica jest między nimi w opisie poboru prądu i wydajności na korzyść ASAP. Fizycznie wolałbym Midikani 800 . Dlatego ,że bardziej bezpieczne wydaje mi się zapięcie głowicy na cztery naprawdę solidne zatrzaski. Pompa może bardziej cicho pracować w ASAP bo wirnik jest osadzony w gumowych amortyzatorach. Ja bym dał tę pompę do Midikani800 i biorąc pod uwagę głowicę  800 miałbym fajny filtr. Wspólną   wielką zaletą tych filtrów jest bypass. Szkoda ,że inni producenci filtrów nie stosują tego rozwiązania . Odpadłby wtedy problem zbyt częstego otwierania filtra i uszkadzania uszczelek. Jeden ruch i filtr wyjęty. Minusem jednego i drugiego jest brak przycisku zasysającego .

Opublikowano

Andrzeju, popatrz, słoiki są zakręcane a nie na zatrzaski i jest ok ;) To rozwiązanie ma tą zaletę, że nie musisz się martwić, że Ci zatrzask się połamie oraz jest większa powierzchnia trzymania. Tak przynajmniej wygląda. :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
1 minutę temu, spiochu napisał:

To rozwiązanie ma tą zaletę, że nie musisz się martwić, że Ci zatrzask się połamie oraz jest większa powierzchnia trzymania.

..Piotrze..mam 800  i wiem jak wyglądają zatrzaski. Są naprawdę solidne. Zapięcie ASAP wg mnie na filmiku nie wygląda jakoś  na bardzo solidne. Oczywiście  wrażenia mogę mieć mylne...

Opublikowano

Wszystkie zatrzaski są solidne dopóki się nie złamią bo to tylko plastik. Tego ASAPa z Piotrem otwieraliśmy na WDA i zapewniam cię Andrzeju że tam bez tego klucza byś tego ręką nie otworzył a trzymanie jest znacznie solidniejsze niż zatrzaski - no może mniej wygodne . Zamknięcie typu słoik twist jest prawie idealne bo trzyma wszędzie równo i rzecz podstawowa uszczelnienie następuje na docisk do płaskiej uszczelki a nie z boku do oringa jak np w HW603.

Szczelność na bocznym oringu jest słaba choć trzeba nie wielkiej siły by to otwierać i zamykać , dlatego się zdarza że już nowe HW potrafi się moczyć.

Zamknięcie typu twist ma tylko jedną wadę - przy zakręcaniu i odkręcaniu trze się po uszczelce więc stale musi być posmarowana smarem silikonowym .

Testuje właśnie takie z dociskiem dookólnym i bez twista.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

Tego ASAPa z Piotrem otwieraliśmy na WDA i zapewniam cię Andrzeju że tam bez tego klucza byś tego ręką nie otworzył a trzymanie jest znacznie solidniejsze niż zatrzaski - no może mniej wygodne .

...no to mnie przekonałeś . Ale dodam tylko ,że i te zamknięcie na cztery zatrzaski w przypadku tego filtra nie jest złe. Zatrzaski są bardzo solidne i ( nie wiem jak to prawidłowo określić) z krótką dźwignią. No to znamy w tym przypadku różnice;)

7 minut temu, deccorativo napisał:

Testuje właśnie takie z dociskiem dookólnym i bez twista.

...myślę ,ze test będzie na korzyść tego zamknięcia.