Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narurowiec u mnie odpada gdyż nie mam tyle miejsca. Mogę zakupić w dobrej cenie fluvala 406. Czytałem że są bardzo ciche. I pytanie, czy wystarczy na biologa do 525 litrów? 

Opublikowano (edytowane)

A na mechaniczny co polecicie? I czy do biologa koniecznie trzeba dołożyć prefiltr ?

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

A moim zdaniem ten Fluval fx4 wystarczy ci na całą filtrację.

Jest przeznaczony do baniaków nawet 1000l  więc twoje Malawi  525l to akurat dla niego.

Sika w realu z wężami i wkładami 1700l/h a ma energooszczędną pompę 2650l/h  - Fluval to jedyna firma co podaje realny sik z kubła pod obciążeniem a nie teoretyczny z księżyca.

Ponieważ system uszczelnień jest chyba na 7 śrubowych klamrach to nie ma co bać się częstego otwierania. Zamknięcie jak w batyskafie :D

Nie dawaj prefiltra tylko kubeł czyść co miesiąc bo ma giga gąbkę 1400cm2 powierzchni do tego zapewne dadzą jakąś ceramikę a jak nie to 1 litr JBL  Micromec 1600  jako ceramika i ani krzty więcej - zostaw sobie miejsce na inne ciekawe złoża które się przydadzą jak ryby okrzepną i ciut podrosną.

A jak ci nie będzie zgarniał g.. z piasku to kupisz tani falownik 7000l/h np Sobo WP 400M  i wtedy na pewno wystarczy.

Jestem przeciwny tej teorii dwu kubłów bo to nie trzyma się kupy.  Lepiej często otwierać jeden kubeł mechaniczno-biologiczny z doskonałym systemem zamknięcia niż dwa kubły w tym jeden wcale nie otwierany a drugi gó*****y często - gdzie w tym logika?

Opublikowano
32 minuty temu, deccorativo napisał:

Fluval to jedyna firma co podaje realny sik z kubła pod obciążeniem a nie teoretyczny z księżyca.

Nie jedyna, nasz rodzimy Aquael robi to również dla kubełków Unimax ;).

Opublikowano

Deccorativo to nie jest fx 4 tylko model 406.  Wyczytałem że sika 1400l/h. Mały problem też mam bo jednego dużego filtra nie upchne ale dwa mniejsze już tak. 

Opublikowano (edytowane)

Realnie będzie ok 900l przepływu, może 1000. Ja bym dodał do tego jakiegoś mocnego mechanika i będzie ok. Co do prefiltru to ja nie stosuje, mam wlot gdzieś w połowie wysokości akwarium i gówien praktycznie nie wciąga. Otwieram go co parę miesięcy i nie jest zasyfiony.

Jeżeli zależy Ci na bardzo cichej pracy filtra, to pomyśl nad unimax250- też biologię ogarnie.

Edytowane przez MDRAGON87
Opublikowano
9 godzin temu, deccorativo napisał:

Jestem przeciwny tej teorii dwu kubłów bo to nie trzyma się kupy.  Lepiej często otwierać jeden kubeł mechaniczno-biologiczny z doskonałym systemem zamknięcia niż dwa kubły w tym jeden wcale nie otwierany a drugi gó*****y często - gdzie w tym logika?

Logika jest taka, że jak walną uszczelki w jednym, jedynym kuble od częstego otwierania i zacznie lać się woda, to nie będzie żadnej filtracji. Gdy filtr biologiczny otwierany jest żadko, żywotność uszczelek jest dużo dłuższa. Jeśli walną uszczelki w mechaniku, to można, do czasu wymiany uszczelek, zostać tylko na biologu, albo doraźnie wsadzić jakiegoś mechanika do akwarium. Mało prawdopodobne, żeby uszczelki walnęły jednocześnie w obydwu kubłach. Można to określić jako dywersyfikację, chociaż nie do końca to to samo:)

Dla mnie też rozwiązanie z dwoma kubłami nie jest najlepsze. Wolę tradycyjnego mechanika w akwarium, ale jeśli nie chce się mieć mebla w akwarium, to takie rozwiązanie jest ok.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Jakubczyk napisał:

Narurowiec u mnie odpada gdyż nie mam tyle miejsca

A jak chcesz 2 kubełki to masz miejsce żeby ucisnąć dwa korpusy narurowe, żeby spełniły się jako prefiltry? Wtedy odpadłby problem częstego niepożądanego otwierania kubłów, a i w akwarium nie miałbyś gąbek

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

A taki fluval 406 połączony z tymi dwoma korpusami załatwi sprawę filtracji mechanicznej?  Jego realną wydajność to 1450l/h . A na biologa np. Unimax 250? Czy za słaby?