Skocz do zawartości

"Filtracja kasetowo narurowa Jakubczyka"

KUBSON

Rekomendowane odpowiedzi

A moim zdaniem ten Fluval fx4 wystarczy ci na całą filtrację.

Jest przeznaczony do baniaków nawet 1000l  więc twoje Malawi  525l to akurat dla niego.

Sika w realu z wężami i wkładami 1700l/h a ma energooszczędną pompę 2650l/h  - Fluval to jedyna firma co podaje realny sik z kubła pod obciążeniem a nie teoretyczny z księżyca.

Ponieważ system uszczelnień jest chyba na 7 śrubowych klamrach to nie ma co bać się częstego otwierania. Zamknięcie jak w batyskafie :D

Nie dawaj prefiltra tylko kubeł czyść co miesiąc bo ma giga gąbkę 1400cm2 powierzchni do tego zapewne dadzą jakąś ceramikę a jak nie to 1 litr JBL  Micromec 1600  jako ceramika i ani krzty więcej - zostaw sobie miejsce na inne ciekawe złoża które się przydadzą jak ryby okrzepną i ciut podrosną.

A jak ci nie będzie zgarniał g.. z piasku to kupisz tani falownik 7000l/h np Sobo WP 400M  i wtedy na pewno wystarczy.

Jestem przeciwny tej teorii dwu kubłów bo to nie trzyma się kupy.  Lepiej często otwierać jeden kubeł mechaniczno-biologiczny z doskonałym systemem zamknięcia niż dwa kubły w tym jeden wcale nie otwierany a drugi gó*****y często - gdzie w tym logika?

Realnie będzie ok 900l przepływu, może 1000. Ja bym dodał do tego jakiegoś mocnego mechanika i będzie ok. Co do prefiltru to ja nie stosuje, mam wlot gdzieś w połowie wysokości akwarium i gówien praktycznie nie wciąga. Otwieram go co parę miesięcy i nie jest zasyfiony.

Jeżeli zależy Ci na bardzo cichej pracy filtra, to pomyśl nad unimax250- też biologię ogarnie.

Edytowane przez MDRAGON87

9 godzin temu, deccorativo napisał:

Jestem przeciwny tej teorii dwu kubłów bo to nie trzyma się kupy.  Lepiej często otwierać jeden kubeł mechaniczno-biologiczny z doskonałym systemem zamknięcia niż dwa kubły w tym jeden wcale nie otwierany a drugi gó*****y często - gdzie w tym logika?

Logika jest taka, że jak walną uszczelki w jednym, jedynym kuble od częstego otwierania i zacznie lać się woda, to nie będzie żadnej filtracji. Gdy filtr biologiczny otwierany jest żadko, żywotność uszczelek jest dużo dłuższa. Jeśli walną uszczelki w mechaniku, to można, do czasu wymiany uszczelek, zostać tylko na biologu, albo doraźnie wsadzić jakiegoś mechanika do akwarium. Mało prawdopodobne, żeby uszczelki walnęły jednocześnie w obydwu kubłach. Można to określić jako dywersyfikację, chociaż nie do końca to to samo:)

Dla mnie też rozwiązanie z dwoma kubłami nie jest najlepsze. Wolę tradycyjnego mechanika w akwarium, ale jeśli nie chce się mieć mebla w akwarium, to takie rozwiązanie jest ok.

13 godzin temu, Jakubczyk napisał:

Narurowiec u mnie odpada gdyż nie mam tyle miejsca

A jak chcesz 2 kubełki to masz miejsce żeby ucisnąć dwa korpusy narurowe, żeby spełniły się jako prefiltry? Wtedy odpadłby problem częstego niepożądanego otwierania kubłów, a i w akwarium nie miałbyś gąbek

Edytowane przez mareckee