Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam możliwość nabycia w dobrej cenie (ok 500zł) nowy, kompletny filtr JBL CRISTALPROFI E1901 GREENLINE. 
Ponieważ wg producenta wykazuje on przepływ rzędu 1900 litrów na godzinę, rozważam zastosowanie tego filtra zamiast obecnego HW302. 
Dodatkowo E1901 miałby pełnić funkcję "pompy" dla prefiltra HW603, wówczas zdemontowałbym posiadanego Unipumpa1500, z którego de facto nie jestem zadowolony.
Czytałem opinie, że przy moim litrażu (240) sam E1901 dałby radę zarówno z biologią jak i mechaniką, bez prefiltra kubełkowego, ewentualnie z założonym małym prefiltrem na zasys.
W akwarium pozostałby do wsparcia cyrkulator RW4. 

I tutaj moje zapytania do Was;
- Czy macie doświadczenie z w/w filtrem E1901?  Jak wygląda jego kultura pracy - głośność? Awaryjność? Szczelność?  

Opublikowano

Mam od 3 lat dwa JBL e1501 i jestem bardzo zadowolony. Jeśli masz taką możliwość to nawet się nie zastanawiaj. Miałem w drugim akwarium HW 304 i z radością wyrzuciłem go przez okno po likwidacji zbiornika :P nie ma porównania ;) 

Opublikowano

A nie możesz zamiast zaczynać od nowa czyli dookoła wojtek po prostu wpisać ten filtr w wyszukiwarkę i poczytać  opinii a szczególnie pomiarów faktycznego siku :( i faktycznej mocy 

nawet nie czytam co tam jest napisane ale 1100l/h z 41W to chyba niej jest eko.:D.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.07.2017 o 12:10, MatiK napisał:

Mam od 3 lat dwa JBL e1501 i jestem bardzo zadowolony

@MatiK

Czy te dwa JBL e1501 pracują w jednym akwarium? 
Jeśli tak, to domyślam się, że jeden jako biolog, drugi mechanik? :)
Jeśli nadal odpowiedź brzmi "tak", to czym i w jakiej ilości wypełniłeś oba kubełki ?
Jakie masz realne siki z obu kubełków? 

Edytowane przez luck83
Opublikowano

-Tak

-Tak

:P 

-Jeden jest wypełniony w całości pociętą na kawałki 2x2x2cm gąbką, w drugim dwa kosze grysu koralowego, wcześniej  w trzecim było TMBT, a teraz jest pustka.

-Zabij mnie, nie mam pojęcia i do szczęścia mi to niepotrzebne ;) filtrują, wodą rusza Jebao RW-4 i jest ok ;) 

Opublikowano (edytowane)

To teraz mam zagwozdkę :)

Które rozwiązanie byście rekomendowali, i dlaczego? 
1. Biolog niezależny HW302 + Mechanik JBL e1501 z gąbką ppi45 + cyrkulator RW4 ? 
czy 
2. JBL e1901 jako biolog i jednocześnie pompa pod filtrację mechaniczną w postaci prefiltra kubełkowego hw603  z gąbką ppi45 i watoliną 10mm +  cyrkulator RW4 ?
czy
3.  Biolog HW302 + Mechanik e1901 + RW4 ?  

Obecnie widzę, że muszę zdecydowanie poprawić filtrację mechaniczną, bo z tym co mam obecnie (Unipump1500+Hw603a+RW4), wody nie wyklaruję, wręcz jej przejrzystość nieco się pogorszyła, a i syfki coraz gorzej zbiera z dna (wiadomo, ryby większe = większe przetwarzanie materii). 

Poproszę Was o rzetelną poradę co do wyboru, pkt. 1.,  2  czy 3? :)

Edytowane przez luck83
Opublikowano
1 minutę temu, luck83 napisał:

HW302

Miałem przez jakiś czas w zbiorniku z Tanganiką HW304, gorąco nie polecam. Traktor straszny, obydwa JBLe razem wzięte pracują ciszej od tego filtra. Do tego kiepska jakość plastików więc jak będziesz go otwierał do czyszczenia to szybko mogą paść klamry chociażby co spowoduje przeciekanie.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mam obecnie HW302 i paradoksalnie w ogóle go nie słychać (muszę szafkę otworzyć i przyłozyć ucho, to może jakiś szum wody) , poza tym szybko się odpowietrza, na prawdę jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o kulturę pracy.  Ale zgadzam się, jakość wykonania mogłaby być lepsza.  Gorzej też jest już z jego wydajnością, bo z deklarowanych 1000 litrów / h mam realnie 400 l/h przy 1,5 litra złoża i jednej watolinie, więc tak sobie. 

Myślę, że na ten moment pójdę w zakup solidnego mechanika kubełkowego (skłaniam się ku JBLe1901), a ewentualnie w przyszłości wymienię tego HW302 na np. e1501 jako biolog.

Dość dużo kasy wydałem już na to wszystko od początku licząc (włącznie z perypetiami) i niedługo będę spał przed drzwiami - cierpliwość małżonki się może skończyć .. ;)

Edytowane przez luck83
Opublikowano

Watolina bardzo Ci hamuje przepływ i tak będzie w każdym filtrze bo szybko się zapycha... Na te przepływy też bym tak nie patrzył... Wszyscy np. pisali, że nie ma co myśleć o TMBT jak się nie ma dobrej pompy (czyli najlepiej "kaseciak", albo narurowiec), a u mnie będąc w JBLu śmigało aż miło... Od przepływu w baniaku jest falownik ;) 

Opublikowano

1 odpada, jbl e1501 slaby na mechanika, chyba, ze na 200l

Wedlug mnie taniej zrobic narurowca(+/- 800 zl) czyli koszt jbl e1901 a mozesz miec biologa i mechanika w 1