Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę do szanownych kolegów i koleżanek. Jak sugerowalibyście montaż modułów w pokrywie ABS typu Wromak - zdjęcia i opisy poniżej.

pokrywa.jpg

Krótki opis o co chodzi:
Po demontażu obecnej widocznej powyżej świetlówki chciałbym zamontować moduły Samsunga. Wg. opisu mają one kąt świecenia 150.
Martwi mnie trochę montaż ich w dnie pokrywy w miejscu gdzie jest obecnie świetlówka z uwagi na korytko statecznika, które od dna pokrywy ma wysokość 5cm i co za tym idzie teoretycznie zetnie mi kąt świecenie modułów.
Z drugiej strony mogę zamontować je bezpośrednio na korytku, ale czy moduły nie będą za blisko lustra wody? W sumie mają IP68 i mogą być nawet pod wodą, ale jak radzilibyście najlepiej to rozwiązać?

Myślałem też, aby w korytku wyciąć kanał i wpuścić tam profil aluminiowy, do którego przyklejone byłyby moduły.

pokrywa2.jpg

Opublikowano
59 minut temu, jello napisał:

Mam prośbę do szanownych kolegów i koleżanek. Jak sugerowalibyście montaż modułów w pokrywie ABS typu Wromak - zdjęcia i opisy poniżej.

Sugeruję tak jak ja mam.

Każdy moduł obsmarkany silikonem wokół przewodów przyklejony na taśmę 3M a dodatkowo złapany silikonem ( bo na samej taśmie mi odpadły) i wklejone w tym polu - jak najwięcej w tym załamaniu przednim pokrywy skierowane nieco ku tyłowi.

Jeden otwór do karmienia wystarcza , na dwie ręce nie karmimy - tu wersja dla leworęcznego :D

pokrywa2.thumb.jpg.f3097ffad44e6910aad86c3b05821893.jpg

Opublikowano

@deccorativo widziałem już zdjęcie Twojej pokrywy z modułami. Chcialem mimo wszystko puścić je w jednej linii z bocznymi marginesami aby uzyskać efekt zacienionych boków jak u kolegi @egon44

Dlatego prośba o info czy przyklejanie ich w miejscu świetlówki przy korytku statecznika (zaznzczone na zdjęciu na czerwono) nie obetnie mi kątu świecenia. Czy jednak lepiej kleić na korytku (na zdjęciu na niebiesko).

Opublikowano

@jello jeśli chcesz uzyskać mój efekt to może zrób tak jak ja kiedyś zrobiłem w takiej samej pokrywie(aktualnie mam inną własnej roboty z PCV)...

Użyj kawałka blachy z nierdzewki gdzie do niej przykleisz moduły a następnie blaszkę zamocujesz do pokrywy...

Zadanie spełnia ale nie wygląda to zbyt estetycznie(ale kto patrzy pod pokrywę :) )

17911000_1283915178370525_1573173134_n.thumb.jpg.460a457d7d5e16c5c8f190115d370fb9.jpg

Opublikowano

Zbiornik mam 100cm długości a blaszka ma około 30 cm długości...

Ogólnie to blaszkę wycinałem tak na oko :P żeby tylko moduły przykleić na jej powierzchni...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo pomysłowa jest ta blaszka z ledami chyba zrobię taką samą. Obecnie mam dwie świetlówki Sylvania 10000k i oświetlenie jest  okey ale.... miejsca dławików są już poprzepalane i niedługo wpadną do wody. Chyba zmuszony jestem przejść na ledy.

W związku z tym proszę o małą podpowiedź jakiej barwy oraz jakiej mocy kupić ledy żeby tak samo świeciły ?

Opublikowano
4 godziny temu, krzymyt napisał:

Bardzo pomysłowa jest ta blaszka z ledami chyba zrobię taką samą. Obecnie mam dwie świetlówki Sylvania 10000k i oświetlenie jest  okey ale.... miejsca dławików są już poprzepalane i niedługo wpadną do wody. Chyba zmuszony jestem przejść na ledy.

W związku z tym proszę o małą podpowiedź jakiej barwy oraz jakiej mocy kupić ledy żeby tak samo świeciły ?

Jakie wymiary ma twój zbiornik?

Poza tym to ten temat cię zainteresuje 

Opublikowano

Taka sama długość 100 cm jak Twojego zbiornika. Myślę o obniżeniu kosztów budowy i  zrezygnować ze sterownika + led RGB.

Chciałbym mieć takie światło jak na zamieszczonej fotce Twojego akwarium,może troszkę bardziej doświetlone boki.