Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak żona wysłała mi fotkę yellowka to rzuciły mi się skrzela bo jakoś dziwnie wyglądają. Wrzucam dwie fotki po pobiciu w innym akaw a teraz od 2 tyg u mnie. Jeśli  zdjęcia są niewyraźnie jutro żona zrobi przy dziennym świetle to dorzucę. 20170612_101257.thumb.jpg.c79bbb610e74a673fb47604659a1a5f2.jpgResized_20170626_163314.thumb.jpeg.21cce8af87e30db7e86ba17ea4ff6c37.jpeg

Opublikowano

Po powiększeniu obu zdjęć widać wyrażnie

albo pleśniawki

albo flexibakterioza ale brak wszystkich oznak tej choroby np brak sddleback więc stawiam na pleśniawki.

Pleśniawki to choroba grzybicza i jest wiele metod jej leczenia ale leczenie musi nastąpić natychmiast.

Nie wiem czy żona poradzi sobie z odłowieniem ryby i zastosowaniem

Kordon Fish Teraphy ten byłby skuteczny ale wymaga odłowienia ryby i kąpieli po 15minut w misce z 5l wody.

może łatwiej jej będzie zastosować kurację

Microbe Lift Artemiss naprzemiennie z Microbe Lift Herbtana - to leje wprost do akwarium.

Może to też być martwica płetw i ten osobnik możliwe że u poprzedniego właściciela starcił cały ogon nie w walce ale mu zgnił.

Potrzebne są kompletne dane pomiarowe zgodnie z zasadą tego działu.

Opublikowano
3 godziny temu, deccorativo napisał:

Może to też być martwica płetw i ten osobnik możliwe że u poprzedniego właściciela starcił cały ogon nie w walce ale mu zgnił.

Żadna martwica, płetwa mu wyraźnie i ładnie odrasta. Wystarczy porównać obydwa zdjęcia. Pleśniawki też nie widzę. Na pierwszym zdjęciu to są najprawdopodobniej mechaniczne uszkodzenia jeszcze z poprzedniego akwarium. Na drugim zdjęciu nic niepokojącego nie widzę.

Opublikowano

To możliwe że są jeszcze ślady po pobiciu. Mogę oczywiście zastosować artemiss i herbana. Mam zdjęcie w świetle dziennym ale wydaje mi się że wszystko jest dobrze. Cieszę się że żona obserwuje i zaraz reaguje dzwoniąc i pisząc do mnie. To połknęła bakcyla na dobre:D.

Resized_20170626_163154.thumb.jpeg.c9a4472e80d388c140c6ed5455e4ea0f.jpeg