Skocz do zawartości

Karmienie pyszczaków czyli w jakiej ilości podawać pokarm?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.06.2017 o 10:17, piotriola napisał:

Ja chciałem zobrazować jak w naturalnym środowisku wygląda kaloryczność tego co jedzą te ryby. Jeżeli do glonów które mają 45 kcal dodasz krewetkę która w 100g ma 106 kcal i utworzysz pokarm 50/50 uzyskasz  karmę która będzie miała 78 kcal, jest to znacznie mniej niż w pokarmach oferowanych. Dla ryb roślinożernych tego składnika ( mięsnego) powinno być max 30%  choć w artykule Fauna podano że dodatku mięsnego stwierdzono do 10 %.

Dnia 25.06.2017 o 15:14, piotriola napisał:

Dla mnie jak napisałeś podstawę stanowią właściwe proporcje i wydaje się że jest to podstawa.

Tylko jakie proporcje są właściwe? To że ryby roślinożerne powinny mieć pokarm w przewadze roślinny,to jest oczywiste, ale czy takie wyliczanie i układanie menu ma tak istotne znaczenie. Nie chcę deprecjonować tych wyliczeń, gdyż nie wiem na czym są oparte, ale oglądając zdjęcia z różnych lokacji występowania pyszczaków zastanawiam się nad tym. Gdzie będzie więcej składników pochodzenia zwierzęcego, czy tutaj:

hongi.jpg.104d0ae18c02047d00b18c940cf01c41.jpg 

czy tutaj?

thumbiw.jpg.c305b534d2d0f9ead68348b038dacf22.jpg

Na pierwszym zdjęciu jest lokacja Hongi, a na drugim Thumbi. Moim zdaniem nie można oderwać tego co jest w wodzie, od tego co jest nad nią. Pyszczaki żyją w strefie przybrzeżnej i to, co jest wokół niej też ma ogromny wpływ na skład pożywienia. Uważam, że w związku z tym trudno jest określić właściwy skład pokarmu. Można kierować się tylko ogólnymi preferencjami i wytycznymi, a wchodzenie w bardziej szczegółowe wyliczenia nie ma sensu.

Na koniec kilka zdjęć pyszczaków, zrobionych w jeziorze przez Ada Keningsa.

Metriaclima fainzilberi Ndumbi Point

39.jpg.d430ae47eda18ed16399d844deff8201.jpg

Melanochromis auratus

5.jpg.c7338e6dfeec1b10e99f7604548e063e.jpg

Cynotilapia afra Metangula

38.jpg.1e20da486d429dc84783ef13a46eee68.jpg

Metriaclima callainos Mara Rock

24.jpg.cbd0e43756451af4d68b06ac8945f8b0.jpg

Jak widać, w jeziorze ryby też potrafią wyglądać puszyście i nie jest to rzadki widok. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano

IMHO w każdej lokacji jest okresowa hossa na żarcie np. przy wylęgu larw owadów latających, wtedy jak jeden mąż zażerają się nimi wszystkie ryby nawet te stricte roślinożerne ;). Nie zmienia to zasady, że w akwa trzeba pilnować diety ale nie z laboratoryjną dokładnością to nie apteka ;) .

Opublikowano

Kiedyś czytałem takie opracowanie na temat paletek i badania były robione na podstawie analizy tego, co znaleziono w żołądkach, czy nawet jelitach u wyłowionych ryb. Myślę, że dane o diecie ryb z Malawi też może być na podstawie takich badań, a nie tylko obserwacji, gdzie występują.

U paleten np. choć to typiowi mięsożercy, znaleziono dość duży % glonów.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtekr napisał:

Kiedyś czytałem takie opracowanie na temat paletek i badania były robione na podstawie analizy tego, co znaleziono w żołądkach, czy nawet jelitach u wyłowionych ryb. Myślę, że dane o diecie ryb z Malawi też może być na podstawie takich badań, a nie tylko obserwacji, gdzie występują.

To na pewno, tylko że zawartość żołądków może różnić się w zależności od lokacji, oraz, tak jak napisał eljot, od pory roku.

Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎29 o 12:59, eljot napisał:

IMHO w każdej lokacji jest okresowa hossa na żarcie np. przy wylęgu larw owadów latających, wtedy jak jeden mąż zażerają się nimi wszystkie ryby nawet te stricte roślinożerne ;). Nie zmienia to zasady, że w akwa trzeba pilnować diety ale nie z laboratoryjną dokładnością to nie apteka ;) .

Nie tylko jedzą je ryby, wiesz ile dni trwa taka wyżerka ?