Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was stosuje pokarmy liofilizowane?zależy mi żeby toneły,nie będzie to pokarm dla pyszczaków a dla kirysków,oczywiście w tym akwarium nie mam pomieszanych biotopów;)po ostatniej wpadce z pokarmem mrożonym który spowodował puchline u rybek chcę zastosować coś zastępczego.

Opublikowano

Mam doświadczenie z liofilizowaną artemią. Przez chwilę pływa po powierzchni, jednak bardzo szybko nasiąka wodą i opada na dno.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 godzin temu, sajlen napisał:

Czy ktoś z Was stosuje pokarmy liofilizowane?zależy mi żeby toneły,nie będzie to pokarm dla pyszczaków a dla kirysków,oczywiście w tym akwarium nie mam pomieszanych biotopów;)po ostatniej wpadce z pokarmem mrożonym który spowodował puchline u rybek chcę zastosować coś zastępczego.

Po pierwsze to nie jest pokarm zastępczy tylko jak najbardziej pełno treściwy ale pozbawiony ryzyka wprowadzenia patogenów chorobotwórczych czy psujących parametry wody.

Kiedyś @eljot napisał że używał dużej strzykawki by stworzyć w niej podciśnienie a wtedy pokarm liofilizowany natychmiast nasiąkał i powinien zachowywać się w toni jak świeżo rozmrożony.

Może przeczyta i opisze - ja nie stosowałem więc tylko pamiętam taki wpis.

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Kiedyś @eljot napisał że używał dużej strzykawki by stworzyć w niej podciśnienie a wtedy pokarm liofilizowany natychmiast nasiąkał i powinien zachowywać się w toni jak świeżo rozmrożony.

Oj chyba mnie z kimś pomyliłeś ;), co do pokarmów "suszonych" to jak już wspomniano jak nasiąknie wodą to zatonie, możesz go namoczyć w jakimś naczyniu a później dać do akwa.

Opublikowano

A byłem pewien że to ty Darku:D.

Ale ta metoda na pewno ma ręce i nogi bo taki pokarm to sucha wydmuszka i woda słabo ją penetruje jak zrobić podciśnienie to natychmiast powietrze wyjdzie a zastąpi je woda.

Opublikowano

Karmię kryllem liofilizowanym i całe, a nawet kawałki nawet po namoczeniu nie opada u mnie. Robi się miękki ale nue tonie,  no może lekko opada jak trafi na nurt z wypływów filtrów.