Skocz do zawartości

Oświetlenia kolegi luck83 w 120x40x50 - 240 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, luck83 napisał:

Nadal są trochę płochliwe

Wydaje mi się że masz zbyt mocne światło, akwarium młode więc glonem nie porosło,to dlatego rybki są płochliwe. Spróbuj może zmniejszyć oświetlenie i powinno być dużo lepiej.

Opublikowano
6 minut temu, luck83 napisał:

Spróbuję dziś zredukować natężenie oświetlenia z 90-kilku % w szczycie pory dziennej do około 60-70%.

Posprawdzaj to natężenie oświetlenia, nie ma co świecić za mocno.

Ja  maksymalne natężenie oświetlenia(między 11.00 a 16.00)mam 47% bodajże i   wydaje mi się ze mógłbym spokojnie jeszcze trochę przyciemnić.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, luck83 napisał:

Też korzystasz ze sterownika LedDimmerPro ? 

Tak.

Jeśli interesowałaby by Cię moc mojego oświetlenia to dodam że mam 18 modułów white i 14 rgb.

Wszystkie moduły to te polecane przez @egon44.

Moduły są rozmieszczone na długości około 120cm, cała belka ma 160cm ale zostawiłem po bokach po 20 cm luzu.

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Moje akwarium ma długość 120cm, belka tym samym również tyle ma. 
Użyłem 11 modułów białych Samsung oraz 11 modułów RGB Samsung.
Analogicznie, skorzystałem z porad kolegi @egon44.
Po bokach na belce zostawiłem jakieś 10cm luzu (nie chciałem mieć zaciemnionych boków). 

No dobra, dziś wieczorem zmienię ustawienia i obniżę w szczycie naświetlania do poziomu 50%, zobaczę jak wpłynie to na zachowanie ryb.

Opublikowano

Jest znaczna poprawa, o ile by nie rzec, że problem niemal wyeliminowany.

Ale też wyczytałem gdzieś, że plochliwosc ryb może wynikać także ze zbyt dużej ilości krajowek. A ponieważ w moim baniaku była piramida z kamieni to ją zlikwidowalem na rzecz bardziej neutralnej aranżacji.