Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie. W związku z przesiadką na większe szkło zaczynam pozbywać się ryb i samego akwarium. Nowe szkło będzie za miesiąc lub dłużej. Nawet 3 miesiące. W obecnym mam kaseciaka a w nim 0,5 l ceramiki. Co zrobić żeby uratować złoże? Planuje również podwoić ilość ceramiki? Nowy zbiornik będzie miał 500-600 l. Wystarczy wrzucić do wiaderka razem z pompą? Czym w tym czasie karmić bakterie?

Opublikowano
26 minut temu, Paweł83 napisał:

Nowe szkło będzie za miesiąc lub dłużej. Nawet 3 miesiące. W obecnym mam kaseciaka a w nim 0,5 l ceramiki. Co zrobić żeby uratować złoże? Planuje również podwoić ilość ceramiki? Nowy zbiornik będzie miał 500-600 l. Wystarczy wrzucić do wiaderka razem z pompą? Czym w tym czasie karmić bakterie?

Uważam że to dobre miejsce i cenny temat.

W starym dojrzałym akwarium z punktu widzenia biologii cenne są :

-  złoże ceramiki

-  gąbki

- wierzchnia warstwa piasku tak ok 1cm.

i to należy przełożyć najlepiej do wiaderka czy otwartego kubełka z wodą z akwarium i dać pompkę by kręciła wodą.

Wtedy masz znaczną część biologii uratowaną, ale to opcja upierdliwa choć najlepsza..

Teraz czy będziesz te bakterie karmił np WA, szczypta karmy -  to już moim zdaniem nie ma większego znaczenia.

Jak nic nie dasz jeść bakteriom to one nie zginą tylko jak zjedzą wszystko co się da z nitryfikacji wyssać - to pójdą spać.

A wystarcza ponownie dać im tlen i pożywkę by w kilkanaście godzin się wybudziły co w nowym baniaku nastąpi szybko więc nie ma znaczenia czy będziesz je karmił czy nie.

Możesz też to wszystko przetrzymać bez wody na mokro a nawet i na sucho w otwartym worku  by siarkowodór nie powstał z zanieczyszczeń organicznych i takie nawet suche zupełnie złoża nawet po roku ruszały ale już nie wszystkie . Były nawet na tym forum takie że złoże na sucho  zginęło. Ważne by nie używać na dolewki do wiadra wody z kranu tylko przez ustrojstwo i to wszystko.

Co do ilości złoża to uważam że dasz je dopiero w nowym baniaku bo wtedy powstanie z racji większej obsady większe zapotrzebowanie na powierzchnię by bakterii więcej się mogło namnożyć - więc zawsze zdążysz a i piachu będzie więcej.

.

Opublikowano

Chcę to zrobić jak najlepiej. Nowe ryby będą kosztowały kupę kasy więc muszę być pewny. Wiaderko piach i ceramika razem z pompą. Tak będzie

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka