Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michal8002 napisał:

Nie da się. Masz statecznik stricte na 2 świetlówki. I o ile jedną on obsłuży to bardzo skróci jej żywot z uwagi na za duże parametry statecznika na jedną świetlówkę. Też miałem ten dylemat i przerobiłem pokrywę na 1 świetlówkę po uprzedniej wymianie statecznika.

Edytowane przez jello
Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

da ale Michał to nie jest temat o module LED - nie wolno tak mieszać tematów na forum.

Wpisz w "szukaj"  świetłowka i podepnij się do którego chcesz z tematów o świetlówkach.

Sorki za to ale nie wiem jak to przenieść czyli najlepiej kupić dwa stateczniki?

Opublikowano

Andrzej jak zwykle na posterunku - czujny i zrobił nowy temat za ciebie Michale.

@jello ma o tyle rację że ten konkretny z fotki statecznik elektroniczny jest tylko do jednoczesnego włączenia dwu świetlówek i to razem . Nie da się więc przy nim włączyć tylko jednej.

A to dlatego że  prąd żarnika pomiędzy zaciskami 3 i 4 płynie przez dwie świetlówki. Jak jedną wyjmiesz to obwód nie będzie zamknięty i żadna się nie zapali.

To ważne by kupować te stateczniki elektroniczne na odpowiednią moc świetlówek np 2 x 18W  lub 2x36W ale także zwracać uwagę na to by statecznik był na dwie świetlówki z możliwością włączenia tylko jednej.

Tu masz taki przykładowy .

Róznica jest bardzo subtelna - takie dwie kropeczki na schemacie do podłączenia świetlówek.

Powiększ sobie schemat i zobacz róznicę do twojego schematu.

http://allegro.pl/statecznik-elektroniczny-2x18w-t8-gtv-i6736478485.html

Opublikowano

Czyli jak mam świetlówki dwie  30w to muszę poszukać takiego statecznika 2x30w który włącza jedną albo dwie świetlówki tak.Mam nowe power glo i marin glo i chciałbym zapalać jedną albo drugą lub dwie jednocześnie między czasie zrobię sobie moduły ale na razie szkoda mi świetlówek .Czy lepiej kupić dwa stateczniki do każdej osobno.

Opublikowano (edytowane)

Kup 2 stateczniki takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6744273924&snapshot=MjAxNy0wNS0yN1QyMDo0NDo1MFo7YnV5ZXI7OWRlZjc5YWI2MmEzMWY5NDc2MGJiZGQ3NDNkOTQxOTI4ZThiMTFhYTE1Mzk2MTdiYjVkYTY1ODZhZmFlODA1OA==

Ale najpierw zmierz czy Ci wejdą we wnękę. Powinny wejść. Są tej samej długości co ten co masz.

Jak będziesz miał 2 stateczniki to możesz zrobić niezależne włączniki. 

Edytowane przez jello