Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wieczorem udało się ustrzelić kilka fotek.

Tutaj Exochochromis, który według wielu miał być kobietą, coraz bardziej przypomina samca :) Świadczyć o tym mogą niebieskie plamki w okolicach głowy oraz na płetwie grzbietowej. Co ciekawe ciągle brak atrap jajowych na płetwie odbytowej.

exo2.thumb.JPG.bcc5ea9b3fad808d4fbf53c52d2c281a.JPG

A tu trudna do ustrzelenia para Taeniochromis holotaenia.

holo3.thumb.JPG.147eaeb3b48d5042660433eab6a028a9.JPG

• Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nadchodzi taki moment, że chęć dokonania jakieś zmiany w akwarium jest silniejsza od pozostawienia tak jak jest ;)

Przejeżdżałem koło składu kamieni, zajrzałem tam, i postanowiłem dodać gruzu do mojego baniaka. Generalnie zamysł był tak, żeby były to lekkie kamienie i w miarę możliwości wysokie. Zakupiłem 30 kg łupka (nie wiem jakiego). Trochę mokrej roboty i jest efekt jak poniżej. 

804779375_cae.thumb.JPG.65082595476205fbf1270efd7d0c6c58.JPG

• Lubię to 6
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.06.2018 o 19:43, iquitos68 napisał:

Z ciekawych rzeczy. Jakiś czas temu narzekałem, że nie mam zielenic. W między czasie nastało lato, a ja zacząłem odsłaniać zasłony tak, że rano na akwarium przez 3 godziny pada silne światło słoneczne. efekt jak niżej :)

Ładne zielenice. Podobnie miałem, gdy wiosną zaczęło więcej słońca świecić w akwarium. Teraz liście na drzewach przysłoniły słońce i glony zniknęły, a sztuczne oświetlenie jest zbyt słabe. W kotniku sypnęły się z kolei krasnorosty. Dlaczego krasnorosty, a nie zielenice? O tym chyba decyduje widmo światła...no i czas i moc świecenia. Tu słońce nie docierało. Jeśli chcesz utrzymać glony, to musisz popracować nad światłem. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Protomelas lobochilus hertae. Samiec ok 15 cm tak jakby zaczynał się wybarwiać. Aczkolwiek mam pewne wątpliwości, że to na pewno jest ten gatunek. Usta za mało wybotoksowane oraz tak jakby nieco inna budowa ciała w stosunku do wzorca.

hert3.thumb.JPG.a7747a1f7f3ea9a1c1bb256ad4935d51.JPG

• Lubię to 3